2013-05-02

#38: Projekt Divočina a crowdfunding

Crowdfunding je v současné době velmi oblíbenou formou financování projektů. Je to jednoduché. Jde vlastně o to, abyste sehnali dost lidí, kteří se pro váš projekt nadchnou a podpoří ho, aniž byste měli celý projekt hotový. Využívají se k tomu internetové servery, nejznámější je pravděpodobně Kickstarer.
Pokud jste potenciální investor, člověk, který se chce zapojit do projektu, je princip velmi jednoduchý. Brouzdáte si katalogem všech projektů podle toho, co vás zajímá. Hudba, film, kniha, komiks, vaření, atd. Kategorie jsou různé podle toho, co daný server nabízí. Kickstarer jich má celkem hodně, hlavně proto, že je opravdu zavedený a obsáhlý. Pokud se vám něco líbí, kliknete si na detail projektu a můžete si zjistit více informací, včetně toho, jakým způsobem přispět. Ten způsob je většinou jen jeden - finanční příspěvek - ale odměny se různí. Záleží na výši vašeho příspěvku. Za nejnižší příspěvek dostanete poděkování, za vyšší digitální verzi komiksu, za ještě vyšší tištěnou, atd. Záleží jen na autorovi projektu, jaké odměny nastaví. Vy si pak vyberete to, co byste opravdu chtěli. Měly by zde být i odměny, které jsou určené pouze investorům, aby investor (startér, backer) měl skutečně pocit, že získá něco jedinečného. Vyberete si hodnotu, zadáte údaje o sobě a své platební kartě a pak jen čekáte, jestli se naplní částka, kterou určil autor projektu jako takovou, jíž potřebuje. Pokud se stupnice nenaplní a nejsou získány všechny potřené prostředky, peníze se vám neodečtou, respektive se vám vrátí, pokud se stupnice naplní, projekt je úspěšně investován a vy můžete čekat na odměnu. Ta je v rukou autora a je jen na něm a na jeho časových možnostech, jak rychle zvládne odměny rozeslat.
Jestliže jste autor projektu, tak musíte mít hlavně nápad, musíte být schopni zaujmout lidi na internetu a také se musíte umět propagovat, protože ne vždy si vás lidé najdou jen přes Kickstarer nebo jiný startovací server. Sami si určíte odměny, které investorům dáte a je jen na vás, abyste to dotáhli do konce, pokud je projekt úspěšně investován.
Vzhledem k tomu, že ne každý vládne angličtinou a navíc Kickstarer nepodporuje možnost vytváření projektů lidmi mimo USA a Velkou Británii, je logické, že vznikají i české mutace tohoto úspěšného serveru. Patří mezi ně:
U nás je tato možnost vytváření projektů stále ještě v plenkách, ale už jsou projekty, které se pomocí těchto serverů podařilo rozjet. Mezi nejnovější servery patří Hithit a Startovač, a právě na Startovač bych se chtěl zaměřit. Jeho podoba je velmi obdobná jako v případě serveru Kickstarer, ale to platí v podstatě pro všechny výše uvedené české stránky. Startovač je ale zajímavý tím, že v současné době je na něm rozjetý projekt "Divočina". nejsem si tím úplně jistý, ale mám pocit, že se jedná o první komiks, který se snaží o financování tímto způsobem. Ve chvíli, kdy píšu tento článek je stupnice financování na 40 %, což není vůbec špatné, protože do konce projektu zbývá ještě 49 dní a nějaká ta hodina. Zdá se, že by se "Divočina" mohla stát prvním českým komiksovým projektem, který bude úspěšně financovaný pomocí crowdfundingu. Přeji mu hodně štěstí. Osobně jsem už svojí troškou přispěl, a pokud vám stojí za to podpořit český, nebo československý projekt, přispějte taky. Už jen pro ten dobrý pocit, že se budete podílet na rozvoji českého komiksového trhu.
Projekt vás ale musí samozřejmě v první řadě zaujmout. Proto něco málo o tom, co v komiksu najdete za příběh:
Megametropole, díky svému rozsáhlému podhoubí spolehlivě vysává suroviny a živiny z celého zbytku světa,a tak před stvoření která žijí mimo svět lidí byly postaveny dvě volby. Vyhynout v pustině a nebo se adaptovat a tajně založit nové společenství ve vybydlených a opuštěných čtvrtích, lidské megametropole.
A do této nepříznivé situace se narodí Šelma.
Je to bestie obrovské síly stravovaná neukojitelným hladem, která se hned po narození vydává na křížovou výpravu pro uspokojení svých animálních potřeb. Svým bezohledným chováním na sebe ale pomalu strhává pozornost lidí, a tak nechtěně kompromituje skrytou divočinu, tajně prosperující v městském udergroundu. Tohle společenství divokých zvířat v čele s Bossem, připravuje divoký plán, jak obrátit evoluci lidí naruby, a tak opět získat možnost vládnout světu.
Projekt najdete na Startovači nejspíš hned na úvodní stránce, ale přikládám i odkaz přímo na stránku s "Divočinou". na té zamrzí jen skutečnost, že si slovenský tvůrce nenechal udělat korekturu češtiny. Projekt ale vypadá zajímavě, což je patrné i na ukázkách. Pokud tedy máte zájem podporovat nezávislé projekty, které stojí za to, zkuste se na "Divočinu" podívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat