2013-04-24

#19: Hellboy 1: Sémě zkázy - 95 %

Hellboy patří k nejoblíbenějším komiksovým postavám u nás, a tak na něj rozhodně nesmím zapomenout. V jeho případě je pevná vazba skoro povinností. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/hellboy-seme-zkazy.html(recenze je mírně upravena a rozšířena)


Hellboy: Sémě zkázy (Hellboy: Seed of Destruction)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2002 a druhé vydání v roce 2007. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 v limitované sérii "Hellboy: Seed of Destruction" od března do června 1994 u Dark Horse Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Hellboy: Seed of Destruction" v roce 1994. České vydání se prodává v plné ceně za 599 Kč (obě vydání už jsou v podstatě vyprodaná).

Scénář: John Byrne podle příběhu Mika Mignoly (Mike nikdy nebyl scénárista v tom pravém smyslu slova)
Kresba: Mike Mignola

V současné době je Hellboy naprostým fenoménem, a to přesto, že jej Mike Mignola v komiksu „Hellboy: The Fury“ zabil. V České republice s vydáváním nejsme ani omylem tak daleko, jako jsou ve Spojených státech. Navíc chci v dnešní recenzi představit první svazek Hellboyových příběhů, který v České republice vyšel. Ne náhodou se jedná o první rozsáhlejší Hellboyův příběh, který byl publikován za velkou louží. A koneckonců i příběh, který je známý z prvního filmu „Hellboy“, i když je pravdou, že zde byly některé skutečnosti přece jen trochu poupraveny. Komiks totiž vypráví o příchodu Hellboye na náš svět.

„Hellboy: Sémě zkázy“ vypráví, jak se Hellboy na Zemi objevil a ihned také zjišťujeme, že není jen tak obyčejným ďáblem, i když tak docela vypadá, ale skrývá v sobě něco mnohem originálnějšího. I když je pravdou, že se ani zdaleka nedovíme, co to vlastně je. Celý komiks se tak točí kolem Hellboye samotného, ale dovídáme se i více informací o organizaci, pro kterou pracuje. Tato agentura se nazývá Úřad paranormálního výzkumu a obrany (zkratka Ú.P.V.O.), která je známá i díky tomu, že vznikla řada komiksů, věnující se pouze tomuto úřadu. Například "Ú.P.V.O.: Dutozem a další povídky".

Příběh „Sémě zkázy“ nám představuje další postavy, které jsou v universu Hellboye nepostradatelné. Kromě pekelníka samotného poznáváme druhou velmi oblíbenou postavou, kterou je Abraham „Abe“ Sapien, tvor s latinským označením Ichtyo Sapien, tedy v podstatě rybí člověk. A toto označení mluví samo za sebe. Ale kromě Aba se také setkáme s Elizabeth „Liz“ Shermanovou, pyrokinetičkou, která v sobě skrývá neskutečnou ohnivou sílu, jsou nám ale také představeni mnozí Hellboyovi nepřátelé z dob nacismu v čele s šíleným, ale velmi mocným Rasputinem. I když jeho jméno v komiksu nepadne, z filmu jej dobře známe. A navíc jsou nám v komiksu dost jasná fakta, z kterých si můžeme odvodit, že čelíme právě tomuto ruskému mágovi. V komiksu se pak také objeví Trevor Bruttenholm, muž, který Hellboye objevil a stal se jeho adoptivním otcem. Bohužel toto setkání je poměrně krátké a tragické.

„Hellboy: Sémě zkázy“ je komiksem, který v sobě mísí magické a paranormální prvky, je komiksem jednoznačně hororovým, který čerpá – někdy okatě, někdy méně – z díla H. P. Lovecrafta a dokáže na nás přenést neskutečnou rozsáhlost vesmíru, kterou nás i sám mistr hororu dokázal děsit. Ne nadarmo je Lovecraftovi v úvodu knihy děkováno. Mike Mignola je jedním z jeho nejspecifičtějších následovníků a Hellboy dokonale zapadá do světů, které H. P. Lovecraft vytvořil. Je skvělé, že tento odkaz je stále někým udržován, navíc je možné na jeho základě vytvořit osobité a jedinečné universum, ke kterému se budete rádi vracet. A Hellboy je rozhodně jednou z postav, které jsou v komiksu nejoblíbenější. Ani trochu mu neublížilo, že si ho spousta fanoušků nyní představuje jako namaskovaného Rona Perlmana, spíše naopak.

Co říct k českému vydání? Je luxusní, stejně jako většin knih, které Comics Centrum vydalo v pevné vazbě (vrcholem je samozřejmě "Drsná škola" nebo "Dobrodružství Luthera Arkwrighta"). Projevilo se to i samozřejmě na ceně, ale v tomto případě se jedná o naprosto efektivně vynaložené finanční prostředky, protože s takto jedinečným dílem se hned tak nesetkáme. A kromě toho, že je nám prezentován úžasný mystický příběh, který se může rozrůst (a rozrostl) do neskutečných rozměrů, získáváme i bonusy navíc – první kraťasy s postavou Hellboye, které byly kdy vydány a galerii od známých kreslířů včetně Franka Millera nebo Simona Bisleyho. Nesmím pak zapomenout na dokonalý překlad Jana Kantůrka, který byl pro tento komiks zvolen naprosto právem – z každé věty čiší, že byla promýšlena, je poznat, že každý má svou vlastní mluvu, která k němu patří.

Mike Mignola má velmi specifickou kresbu, velmi hranatou, abych tak řekl, detailní a přesto někdy velmi obecnou, což jen dokresluje dojem z každého příběhu. Musím říct, že "Hellboy: sémě zkázy" je také úžasně kolorován. Naprosto k němu dané barvy patří, stejně jako je s ním spojen důraz na černou. John Byrne je jako scénárista možná ukecaný (Mignola často jako scénárista mluví velmi málo), ale spolu s Mignolou vytvořili skutečně nezapomenutelné dílo.

1 komentář: