2020-05-12

#2121: Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost


Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost (The Cartoon History of the Modern World, Volume 2: From the Bastille to Baghdad)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2010. Původně v této podobě vyšlo jako "The Cartoon History of the Modern World, Volume 2: From the Bastille to Baghdad" v roce 1990. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.
Knihu koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick

Rovnou se přiznám, že kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" mě tolik nebavila. Ne proto, že by byla špatná, ale spí jsem ji četl v době, kdy jsem se na ni pořádně nedokázal soustředit, nedovedl jsem se do ní začíst. I proto jsem chvíli poslední díl, tedy svazek "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" odkládal, i když jsem ho chtěl přečíst hned po předchozím kousku. Nakonec jsem se ale nemusel bát, protože s knihou "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" jsem se do dějin zase jednou pořádně začetl a opravdu jsem se bavil, snad i proto, že tohle jsou mnohdy dějiny, které jsou nám hodně blízké, jsou nám známé, někdo z nás je prožíval přímo, někdo je má jen zprostředkovaně. Však se končí ve chvíli, kdy Spojené státy vyhlásily válku Afghánistánu a Iráku, kdy ta první by se dala ještě nějak omluvit, ta druhá už moc ne.

Ale kniha "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" nesoudí, snaží se popisovat události celkem objektivně. I když nesoudí... Jasně, že si Larry Gonick sem tam dovolí nějakou to osobní, hodně subjektivní připomínku, ale však je to komiksový autor, který se rozhodl, že dějiny vyloží prostřednictvím komiksu, tedy v nahuštěné a omezené míře. Nikde nikdo nepsal, že to budou dějiny naprosto zbavené subjektivního pohledu. Někdo může mít i na dějinné události anebo na historické osobnosti různý názor, rozhodně není vše tak černobílé, jak to někdy v učebnicích dějepisu vypadá. A tohle - tedy nejen tohle - je na knize "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" a vlastně na celé sérii zajímavé. Uvědomíte si, že i na události, které znáte, je možné se podívat trochu jinak, zjistit si trochu více a vidět je v trochu jiném kontextu.

Období, které je v knize "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" zaznamenáno, je celkem dlouhé, respektive máme k němu docela dost zdrojů, jak jsem napsal, někdo ho prožil přímo, a tak by se mohlo zdát, že ten rozsah, který si Larry Gonick zvolil, tedy nějakých 250 stran, rozhodně nebude dostačující. Ale autor se tady držel svého a zbytečně nezabředával do některých období a událostí. Proč se více věnovat první a druhé světové válce, když je o nich toho napsáno a natočeno tolik? Uvedl v podstatě jen to základní a je to dostačující. A podobně je to s dalšími prvky. Mnohem zajímavější je pak návaznost určitých událostí, která by se normálně mohla ztratit mezi řádky, ale tady je vysvětlena celkem obstojně. Některým událostem se pak nevěnuje zbytečně moc prostoru - jako například Karibské krizi, i když pro Ameriku to bylo obrovské vítězství, když krize skončila dohodou. A možná i pro celý svět.

Kniha "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" skvěle završuje celou sérii, kterou Larry Gonick stvořil a je jednou z nejlepších ukázek toho, jak je možné nahlížet na dějiny. Není to jen něco suchopárného, co se učí na škole, ale mělo by se na ně nahlížet především analyticky, usuzovat z toho, co se stalo, proč se to stalo, co k tomu vedlo. Pochopení některých příčin a následků je pak mnohem jednodušší. A především je důležité, že se o událostech přemýšlí a jen se zbytečně neučíme něco, co ani nemusí být pravda. Jednoduchá tvrzení mohou zamlžit nebo znevážit to, co ser stalo, stejně jako mohou zveličit něco, co ani tak zásadní nebylo. Osobně si myslím, že se ke knize "Komiksová historie moderního světa 2: Od pádu Bastily po současnost" a k jejím čtyřem předchozím dílům ještě vrátím, protože číst o dějinách mě už dlouho tak nebavilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat