2020-03-24

#2115: Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci


Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci (The Cartoon History of the Modern World, Volume 1: From Columbus to the U.S. Constitution)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2008. Původně v této podobě vyšlo jako "The Cartoon History of the Modern World, Volume 1: From Columbus to the U.S. Constitution" v roce 2009. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.
Knihu koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick

Kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" navazuje plynule na to, co jsme četli v knize "Komiksová historie světa 3: Od vzestupu Arábie po renesanci" a podle názvu je celkem jasné, jaké období je vymezeno. Jedná se o počátek novověku, který někdo datuje tím, že byla objevena Amerika, tedy tím, že Kryštof Kolumbus přistál u jejích břehů. Na knize "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" je mimochodem velmi zajímavé, že se snaží dívat na postavy poměrně realisticky, nedělá z nich příliš velké hrdiny, i když jejich zásluhy lze jen těžko bagatelizovat. Přesto si Larry Gonick celkem snadno může dovolit označit Kolumba v podstatě za neschopného idiota, který měl hlavně štěstí, nic moc jiného. Nejlepší na tom ale je, že jeho interpretaci mu budete věřit, zní to mnohem realističtěji, než že to byl hrdina, který svým úsilím přemluvil španělský manželský pár, aby mu dal lodě a finance na západní cestu do Indie.

Ale Kryštof Kolumbus, to je jenom začátek. Jsou zde další postavy, další národy a další místa, která v rámci knihy "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" navštívíme. A na to, že má kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" jenom 256 se dostaneme skutečně na místa mnohá, abychom mohli pochopit, jak svět tehdy fungoval, jak se vyvíjel a co bylo určující pro to, aby se svět pomalu dostával ke směru, který ho dostal až do současného stavu, který nemusí být pro každého potěšující. ale tohle je vidět i na dějinách, jak je Gonick prezentuje. A jeho interpretace je uvěřitelná, protože je vám jasné, že to, co se učí ve škole je moc suchopárné, je to moc faktické. Svět je ale mnohem bohatší a hlavně lidé nejsou jednorozměrní, jsou více rozměrní, mají svoje dobré stránky a mají svoje špatné stránky. A tak na Francisi Drakeovi asi nebylo nic moc dobrého, stejně jako se příliš dobrými vlastnostmi nevyznačoval ani Pizarro a další objevitelé, o nichž je skutečně lépe mluvit jako o dobyvatelích.

Na knize "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" je ale zajímavé mnohem více věcí, i když to není pravda případ jen této knihy, ale celé série s komiksovou historií, kterou nám Gonick prezentuje i v češtině celou. Tahle historie je jednoduše zábavná. Jasně, není zde všechno a u některých událostí si říkáte, jestli jsou důležité - u jiných pak zase, proč se neučí ve škole - ale pořád je to čtení, které vás bude od začátku do konce bavit. A nejen proto že je Larry Gonick vtipný a těch vtipů do kresby chce propašovat skutečně hodně, ale mimo jiné i proto, že se mu daří nacházet souvislosti, jež vám dávají smysl a vy si mnohem snáz představíte, jak to tenkrát vlastně bylo, proč došlo k oné konkrétní události, jaké byly motivace panovníků a podobně. Mimochodem je super, že se tentokrát nezapomnělo ani na české země, které jsou zde zmíněny proto, že vlastně díky defenestraci tu začala Třicetiletá válka.

Kniha "Komiksová historie moderního světa 1: Od Kolumba až po americkou revoluci" skvěle navazuje na své tři předchůdce a Larry Gonick dál pokračuje v díle, které je až obdivuhodné. Kolik toho asi musel načíst, aby vytvořil dílo, které bude dávat smysl, i když bude okleštěné, kolik musel přečíst, aby mohl podávat souvislosti tak smysluplně, jak jsou zde prezentovány. To je prostě něco, co se musí ocenit. Je velká škoda, že kniha - a vlastně i celá série - šla nakonec do slev, protože si myslím, že historie podávaná touto formou je historie mnohem zajímavější, než jak je předávána žákům standardně ve škole. Ale třeba jednou zjistíme, že suchopárná prezentace dějin není jediný způsob a je možné to udělat i jinak. nezbývá se těšit na dobu, kdy to přijde. To bych se pak znovu rád učil.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat