2019-06-21

#2004: Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma


Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma (The Cartoon History of the Universe II - From the Springtime of China to the Fall of Rome)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2004. Původně v této podobě vyšlo jako "The Cartoon History of the Universe II - From the Springtime of China to the Fall of Rome" v roce 1994. České vydání má 304 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.
Knihu koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick

Po delší době jsem se dostal ke knize "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma", která je - jak název celkem jasně říká - druhý dílem "Komiksové historie světa", kterou má na svědomí Larry Gonick a který stvořil celkem pět knih v této sérii, pokud budeme počítat i "Komiksovou historii moderního světa". Larry je rozhodně chlápek na svém místě, protože ať už se rozhodl pro psaní a kreslení historie z jakéhokoli důvodu, rozhodně to bylo dobře. Larry má skvělý smysl pro humor a dokáže předávat fakta způsobem, který je zajímavý a hlavně zábavný. Jasně, na první pohled to vypadá tak, že vlastně jen do faktů přidá zábavný obrázek, ale zase tak jednoduché to není.

V knize "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma" se věnuje autor období od smrti Alexandra Velikého až po pád Říma. Al to je v Evropě. V Asii se vrací ještě trochu dál do minulosti, aby nám prezentoval Čínu a její historii. Na knize "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma" je strašně moc vidět, jak se Larrymu Čína zalíbila a věnuje jí opravdu hodně prostoru, a to i ve chvíli, kdy si nejste jistí, proč se danému období věnuje. Jistě, jako příběh to skutečně funguje, jsou zde zajímavé zvraty, je až šílené, co se mohlo dít, samozřejmě za předpokladu, že se to dělo, ale chvílemi se bude čtenář ztrácet a jednotlivé postavy mu budou trochu splývat. Čína se ve všech svých částech nečte až tak dobře.

Čína a Řím jsou hlavními oblastmi, na které se kniha "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma" zaměřuje, i když se podíváme i do jiných oblastí, ale to hlavně proto, že to jsou oblasti, s kterými Řím válčil, obchodoval, nebo je ovládal. A podobně je to i s Čínou. Mimo jiné to svědčí také o tom, z jakých oblastí máme nejvíce dochovaných historických dokumentů. I Larry sám přiznává, že některé události, které jsou popisovány, především pak z čínské historie, jsou mnohdy založené na ústním předávání, a tak není jisté, jak moc jsou pravdivé. Ale to by se nakonec dalo vztáhnout i na takové období Ježíše a jeho působení. Jak moc je legendou a jak moc skutečnou postavou?

Larry Gonick má dobrý smysl pro humor, ale má také dar se na události dívat kriticky, trochu se v nich pohrabat. A tak se mi líbí, že se kriticky dívá i na Ježíše a ukazuje ho zde jako mnohem realističtější postavu. A takhle je to i s dalšími historickými postavami. Všichni měli dobré i špatné vlastnosti, všichni jsou nahlíženi s drobnohledem, ale ne tak moc, aby to nudilo, aby toho bylo moc. Všeho je tak akorát, s mírou, tedy snad až na nějaké části s Čínou. I tak se ale kniha "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma" velmi dobře čtete. V tomhle podání vás historie bude bavit. Skoro se divím, že není používána jako doplněk ke klasickým učebnicím dějepisu.

Komiks "Komiksová historie světa 2: Od vzestupu Číny po pád Říma" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého"

Žádné komentáře:

Okomentovat