2019-06-04

#1992: Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého - 90 %


Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého (The Cartoon History of the Universe - From the Big Bang to Alexander the Great)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2003. Původně v této podobě vyšlo jako "The Cartoon History of the Universe - From the Big Bang to Alexander the Great" v roce 1990. České vydání má 360 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.
Knihu koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Larry Gonick
Kresba: Larry Gonick

Je velká škoda, že se některé knihy neprodávají, a pak třeba skončí ve výprodejích. A ani poté se jich nakladatelství nedovede pořádně zbavit. Tohle byl i případ série "Komiksová historie světa", kterou Larry Gonick začal vydávat v roce 1990. Příprava na ni trvala déle. Larry Gonick projekt započal již v roce 1978. Pokud chcete napsat poutavou knihu o historii, podat ji komiksem, a to ještě tak, aby to bylo pro čtenáře zábavné, aby to byl jiný zážitek než z klasické historické knihy, do toho aby ještě fungovala skutečnost, že podávaná historie by měla mít pevné základy, potřebujete pořádné rešerše, potřebujete hodně načíst, protože jinak půjde celý projekt do háje a nebude mít smysl se kreslit s dalšími díly.

Kniha "Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého" dává historii, tedy alespoň onen popsaný úsek, dohromady způsobem, který by se čtenáři mohl líbit. Jsou zde historické údaje, které jsou založené na skutečných pramenech. Jsou podány způsobem, kdy nebudete mít pocit, že vám praskne hlava z toho, kolik toho je, kolik dat si máte zapamatovat. O data zde tolik nejde, i když každá událost je jasně historicky vymezena, případně je určeno, že okolo datování panují určité pochybnosti. Z historického hlediska kniha rozhodně není všeobsahující, to ani nebylo jejím smyslem, smyslem bylo vytvořit základní historický přehled podaný komiksovou formou.

Kniha "Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého" má ještě jednu velkou výhodu, a to je přístup autora. Larry Gonick na první pohled pochybuje o tom, co je prezentováno jako mytologie anebo jak jsou napsány biblické příběhy. Nechce odhalit pravdu za každou cenu, ale chce poukázat na to, jak se události mohly stát v reálném světě. Takže biblické příběhy dostávají jiný háv a jsou uvěřitelnější a mnohem méně morální. Kromě toho, že je Larry Gonick skeptik, je také cynik a dovede si z historických událostí a postav udělat srandu. Celá kniha je tak vlastně ilustrovaným popisem historie, kde jsou ještě navíc bubliny, které dělají jednotlivé scény zábavnější. Mimochodem si povšimněte, že i sem tam dovede vhodně změnit kresebný stal podle dané epochy.

Díky Gonickovu přístupu, který v knize "Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého" spojuje člověka, jenž má rád exaktnost, ale zároveň je cynický a vtipný, se čtenáři dostává kniha, která ho dovede zaujmout. Popravdě, kdyby každá historická učebnice vypadala takhle, asi to bude pro každého studenta přínosnější, protože se nejen naučí přijímat historická fakta, ale také nad nimi začne uvažovat, což rozhodně v tom pojetí, jak jsem se dějepis učil já, chybí. Není tam ani náznak toho, že bychom si měli dávat události do souvislosti, prostě si jen pamatovat, třeba nám to všechno sepne v té hlavě samo. Je škoda, že lettering kazí hned několik chyb, které už by se nedaly spočítat jen na prstech jedné ruky. "Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého" by si rozhodně zasloužila větší zájem čtenářů.

Komiks "Komiksová historie světa 1: Od Velkého třesku po Alexandra Velikého" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat