2013-06-25

#153: Storm 10: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve - 80 %

Storm: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve (Storm - De Kronieken van de Diepe Wereld - De Piraten van Pandarve)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 1983 jako "Storm - De Kronieken van de Diepe Wereld - De Piraten van Pandarve", desátý díl série "Storm". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Martin Lodewijk
Kresba: Don Lawrence

Když píšu tyhle řádky, cítím nostalgii. Ne ani z toho, že bych se vracel k něčemu, co jsem kdysi miloval, ale proto, že se ke mně přece jen díky tomuhle komiksu vrací doba, která už je pryč, doba, kdy se čtenáři zajímali o hrdiny, kteří cestovali vesmírem a nepotřebovali k tomu Enterprise nebo Falcon, využívala se hlavně imaginace různých tvůrců, stará škola, kde šlo hlavně o to čtenáře nějakým způsobem ohromit. Jenže ta nostalgie se do duše vkrádá i proto, že tohle všechno už je pryč. Série "Storm" se u nás neuchytila, myslím, že Albatros dokonce někde uvedl, že to byl krok vedle. Je to neskutečná škoda, protože se ukazuje, jak moc se čtenáři změnili a jak moc dnes chtějí už něco jiného. Nenadchne je ani poměrně realistická kresba Dona Lawrence, nenadchne je příběh, který doslova dýchá fantasií. Tohle už je pasé. Lidé  se ale vyvíjejí a komiks se vyvíjí s nimi. Chápání je jiné, zájmy jsou jiné a objevování krásných světů už není tak těžké. Stačí jen pustit nějakou oblíbenou počítačovou hru. Ta přinese takový nový svět ve skvělé grafice a HD rozlišení.
Přesto má "Storm" svoje kouzlo, které mu žádná PC hra nevezme. Je to klasika evropského komiksu, se všemi jeho pozitivy i se všemi negativy. Co první zaujme, to je jednoznačně kresba. Nečekejte žádné černé linky, jak jsem říkal, Don Lawrence, jehož životopis je v komiksu velmi dobře popsán, si potrpěl na velmi realistickou kresbu, respektive snažil se co nejvíce přizpůsobit skutečnosti, nebo alespoň skutečnosti fiktivní. Jeho kresba je něco, co se skutečně příliš často moc nevidí. V jeho případě záleží na každé drobnosti, každá musí být dotažena k dokonalosti. Kresebné a realistické, což někdy paradoxně vede k tomu, že je v panelu trochu zvláštní perspektiva a některé  úhly nejsou úplně dokonalé (například pravý horní panel na str. 29 - fialovovláska má přece jen tu hlavu vykroucenou trochu podivně). Tohle jsou však drobnosti, které myslím čtenář snadno přehlédne, protože jinak má z kresby prožitek.
Přesto si dovolím ještě jeden úder směrem ke kresbě. I když se autor snažil zachycovat z pohybu, kresba je statická, jako kdybyste byli v muzeu a měli obdivovat jednotlivé obrazy. Zachycení pohybu je prostě nehybné. I když jsou zde pokrčené nohy a má se znázornit chůze, všechno je zastaveno v čase, jako kdyby se jednalo o pózu. Pravděpodobně je to stylem, který je tak podivně retro. Vzpomenete si na různé béčkové produkce, ale i známé filmové perly jako "Flash Gordon" (tady možná bude inspirace trochu větší) anebo původní "Star Trek". Při scéně příchodu na pirátskou planetu budete mít možná déjà vu, protože to malinko připomíná přílet na Tatooine. To bych ale rozhodně nebral negativně, protože "Storm" je podobně imaginativní, ale svou vlastní cestou. Jsou zde vytvářeny vlastní fyzikální zákony, které mohou zarytým vědátorům připadat šílené, ale myslím, že naopak celkem zajímavě koření příběh. V tomhle případě je fantazie popuštěná z uzdy natolik, aby to bavilo, a to je správně.
Hned, jak jsem komiks otevřel - když už jsem u těch srovnání - napadlo mě, koho mi tenhle styl připomíná. Alexe Rosse. Není to moc časté, že Alex Ross kreslí celý komiks, ale "Království tvé" je důkazem toho, že když se do toho pustí, kresebně je to naprosto vynikající. Alex Ross je ale přece jen živější, tvárnější a vlastně i živelnější. Jeho kresba není tak statická, tak strojená. Přesto Don Lawrence nadchne svým kolorováním, protože dokáže vystihnout ten správný moment, kdy stojí za to kolorovat jiným způsobem. Vyzdvihne tím podstatu panelu, jako se mu to podařilo na panelech dole vpravo na stranách 19 a 21. Když ale přijde na kreslení monster, je naprosto úžasný. Jeho hlubinný had je naprosto nádherný, hlavně pak ve své smrtelné křeči. Nutno přiznat, že v tomhle směru se vyřádil i scénárista Martin Lodewijk, který vymyslel naprosto neskutečnou mytologii pro jednu malou planetku, ale vlastně pro celý svět Pandarve. Najdete zde naprosto nádherné tvory, jak dokazuje už sama obálka tohoto komiksu. Ta imaginace, to je něco neuvěřitelného.
Don Lawrence (1928 až 2003)
TADY BUDU TROCHU SPOILEROVAT! Abych se ještě trochu zavrtal ve scénáři. Je to jen úvod příběhu. Na první pohled je to vidět, ale přesto komiks překypuje energií a dalšími možnostmi, jak se mohl příběh rozvinout. Storm a jeho přítelkyně Rudovláska jsou vtaženy do naprosto jiného světa, protože Storm je zde považován za anomálii. Jemu se podaří uniknout, ale ona je zajata Mardukem, který po anomálii prahne. Storm má dost svých problémů, hlavně proto, že se snaží pomoc jiným. A tak nakonec skončí jako horník v dole na vodu - planeta pirátů nemá vlastní zdroje vody, jen v podobě ledu v podzemí. Jak se Storm dostane z dolů, aby Rudovlásku zachránil? To už si přečtěte sami. A doporučil bych vám to. Když si komiks koupí víc lidí, možná se dočkáme i druhého dílu, ale jak to tak vypadá, tahle série se stane jednou z těch mrtvých. Bohužel. Albatros se rozhodl další vydávání zastavit a podle prodejů se není moc čemu divit. Prodala se asi jen čtvrtina nákladu.

Komiks "Storm: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat