2018-10-19

#1830: Fatale 2: Ďábelská záležitost - 75 %


Fatale 2: Ďábelská záležitost (Fatale 2: The Devil's Business)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 6 až 10 série "Fatale" u Image Comics. Souborné vydání vyšlo poprvé v roce 2013. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Sean Phillips

Na pokračování komiksu "Fatale 1: Smrt je mi v patách" jsme si museli chvíli počkat, protože už to je skoro rok, co první díl vyšel. Ale to čekání se celkem vyplatilo, protože ani druhý díl není špatný, i když ty vyloženě hororové prvky zde trochu ustupují a do popředí se dostává noir, který Brubaker i Phillips umí velmi dobře. A co budu povídat, sám ho mám velmi rád. Trochu mě ale mrzelo, že ta hororová rovina se zde více neodvíjí, jen jsou zde nějaké následky toho, co se stalo v prvním dílu. Proto je lepší si komiks "Fatale 1: Smrt je mi v patách" přečíst před tím, než se pustíte do druhého. Přece jen by vám mohlo něco uniknout a nedoceníte tak všechny souvislosti, jež zde mezi oběma částmi jsou.

Vracíme se k hlavní postavě, za kterou můžeme považovat Josephine, ale stejně tak i k Nicholasi Lashovi, jehož příběh sledujeme v současnosti K Jo se vracíme především v minulosti, tentokrát na konci 80. let, kdy také nebyla úplně u ledu, ale zasahovala do určitých událostí. Anebo určité události zasáhly do jejího života, a tak se musela přizpůsobit, jak už to tak ona umí, protože muže ona prostě zvládne. Stačí jim něco říct a oni to pro ni udělají. Však víte, je to skoro jako kouzlo. Je pravda, že některé ženy tohle umí i bez toho, aby vládly nějakou speciální mocí, ale možná ji to ve všech případech nevyjde, sem tam muž neuposlechne. Ale Josephine tohle dokáže. Prostě když něco chce, dostane to. A muži se mohou zbláznit, vlastně by se i zabili, aby ukázali, že oni jsou pro ni těmi vyvolenými. Ač ona vlastně vyvoleného nemá.

Vypadá to, že Jo vlastně ani sledovat moc nebudeme. Příběh Nicholase Lashe se odvíjí v prologu, mezihrách a epilogu a tam na Jo vlastně nedojde. A ani hlavní příběh, nebo tedy ten, co zabírá nejvíce prostoru, jako kdyby Josephine také postrádal. Uběhlo už devět let od masakru provedeného Masonovou Rodinou, ale jako kdyby to pořád bylo živé, jako kdyby si někteří lidé v Hollywoodu oblíbily hrátky, které končí smrtí. Že by si pod tím vším pozlátkem někdo užíval snuff? Tohle má zjistit feťák a rádoby herec Miles, který jen chtěl pomoct svojí kamarádce Suzy. Nebo chtěl jenom dávku? Zapletl se ale do něčeho, čemu nemohl rozumět. A náhodou do toho zapletl i Josephine. Prostě moc velká shoda okolností. Anebo to tak prostě mělo být. Jejich osudy se vrhly do spirály, která musela procházet hodně krvavou cestou.

Na komiksu "Fatale 2: Ďábelská záležitost" sice odešly do pozadí ty fantaskní, lovecraftovské prvky, které se dostaly do popředí v první knize, ale pořád je cítíme, jsou přítomny. To ale vůbec nevadí, protože i tak je příběh pěkně drsný, místy hodně temný. Někdo by asi řekl, že tohle už je spíš thriller, ale ona i ta relativně realistická rovina dokáže být pěkně ostrá. Největší hrůzu si stejně způsobují lidé navzájem, což komiks "Fatale 2: Ďábelská záležitost" jednoznačně podtrhuje. Co se tu odehrává prostě není hezké, a kresba Seana Phillipse to jen podtrhuje. Přitom to skutečně nejhorší tu ani nevidíme. Komiks "Fatale 2: Ďábelská záležitost" je dobrým pokračováním, jež ještě končí tou správnou ranou do zátylku, kterou si prostě užijete. A přitom vás může zamrazit. Co asi bude dál? To je hodně dobrá otázka. Za sebe netuším. A proto se těším.

Komiks "Fatale 2: Ďábelská záležitost" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Fatale 1: Smrt je mi v patách"

2 komentáře:

  1. Otázka spíš je, jelikož se serie moc neprodává zda bude pokračovat, jak víme BBart se s tím pak moc nepáře...

    OdpovědětVymazat