2018-10-18

#1829: Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců - 45 %


Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců (Guardians of the Galaxy: Guardians Disassembled)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Guardians of the Galaxy: Guardians Disassembled" v roce 2014. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

S knihou "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers" jsem byl docela zvědavý, jak se Strážcům bude dařit v téhle sérii. Jednalo se o celkem rozháraný díl, kde nebylo jisté, jak se to vyvine. Druhá díl s názvem "Strážci galaxie 2: Angela" byl docela fajn, ale kvalitou nijak neoslnil. A s komiksem "Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou" už to šlo hodně do průměru. Bohužel ani s knihou "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" se toho mnoho nezměnilo a zase dostáváme jedno rozhárané čtení, kde máte pocit, že není důležitý hlavní příběh, ale vedlejší epizody a především to, co se děje v příbězích bonusových. Na těch se nám sice představí různí autoři, ale není to nic, co by vás dovedlo vyloženě odrovnat.

Kniha "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" nezačíná vůbec špatně, protože se zde představuje nový, celkem zajímavý člen týmu. Přidává se k nim totiž Venom, což je postava, kterou budou znát fanoušci i díky celkem povedenému stejnojmennému filmu. Říkal jsem si, že je super, že se k nim přidal, ale pak jsem si po přečtení knihy zauvažoval o to, jestli to skutečně byl přínos, protože v následujícím dění příliš mnoho prostoru neměl. Jenom trochu. Ale trochu toho prostoru měli všichni. Jako kdyby o ně moc nešlo. Přitom se zde událo něco celkem zásadního. Peterův otec se rozhodl, že je se Strážci potřeba konečně zatočit, a tak je rozpustil. Velmi osobitým způsobem, který alespoň vedl k tomu, že každý Strážce dostal svůj celkem specifický prostor. I to se počítá, protože jinak toho moc není.

Rozhodně nemohu říct, že by kniha "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" patřila k tomu nejvtipnějšímu, co jsem četl, i když nějaký ten vtípek zde zafunguje. Ale některé linie jsou prostě špatně vyřešené. Ta Venomova mohla být informačně zajímavá, ale najednou se zasekla. Podobně to mohlo být s Rocketem, ale to tvůrci zabalili nejjednodušším možným způsobem. Pak je zde linie Petera Quilla, která má tak blbou berličku v podobě záchrany, až jsem se divil, že tohle scenáristicky ještě funguje. Ale jasně, super, alespoň se ke strážcům přidala ještě jedna nová postava, jejíž sešit je jako bonus přidán na závěr knihy, spolu s výňatkem ze sešitu "Amazing Spider-Man 654", kde se Flash Thompson poprvé objevil jako Venom ve službách armády. Je to škoda, že to ty scenáristické přešlapy a marketingové potřeby studia Marvel zabíjí.

S knihou "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" se série pomalu dostává do podprůměru, což je škoda sledovat, protože ty postavy v sobě mají potenciál, ale jako kdyby se v tomhle díle nic zásadního nestalo, přitom došlo k velmi důležitým událostem. To, jak byly na hlavní příběh napojeny ty vedlejší epizodky, mi prostě nesedlo. Je to takový guláš, který jen natahuje počet stránek, nemluv o tom, že finále zde vlastně pořádně není, to se odbude někde dále v rámci série. Pokud by kniha "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" měla tak dvojnásobný počet stran, asi funguje lépe, více by se toho stalo, bylo by méně výplně. Takhle ale vládne výplň, která není dějově nijak skvělá. Komiksová Strážci z mého pohledu stále více váznou.

Komiks "Strážci galaxie 3: Rozpad Strážců" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers"
"Strážci galaxie 2: Angela"
"Strážci galaxie/All-New X-Men: Soud s Jean Greyovou"

Žádné komentáře:

Okomentovat