2018-10-01

#1816: Z neznámého světa a další příběhy - 80 %


Z neznámého světa a další příběhy (From Beyond and Other Stories)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "From Beyond and Other Stories" v roce 2012. České vydání má 120 stran a prodává se v plné ceně za 298 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Erik Kriek podle povídek H. P. Lovecrafta
Kresba: Erik Kriek

H. P. Lovecraft je jedním z mých oblíbených autorů. Je to proto, že je jedním z těch, kteří mě dostali k hororu, jedním z těch, díky kterým jsem chtěl začít psát, jedním z těch, kteří mě doposud inspirují. A nejsem jediný. H. P. Lovecraft bude inspirovat i budoucí generace. Jeho vliv je nepopiratelný a popravdě by mě docela zajímalo, co by si on sám myslel, kam až se jeho myšlenky dostaly, jak se jeho fantazie transmutovala do podob, které jsou velmi různorodé. Jeho vliv je patrný nejen v literatuře, kde má řady následovníků, ale vidíme ho i ve filmu a v komiksu, ve výtvarném umění, ale třeba i v merchandisingu. Tričko s Cthulhu dnes může mít skutečně každý. A proč ne, hlavně když dál vznikají příběhy inspirované Lovecraftovými vizemi a jeho tvorbou. A jsem vlastně rád i za to, že je mistr dál adaptován a že se přímo šíří jeho příběhy, i když různou cestou. Třeba to komiksovou.

Adaptovat Lovecrafta není jednoduchý úkol. V první řadě proto, že každý má na jeho tvorbu vlastní pohled, každý má vlastní představu. Ve druhé řadě proto, že Lovecraftovy povídky nejsou zrovna bohaté na přímou řeč, která přece jen dovede komiks trochu rozpohybovat. V případě Lovecrafta mnohdy chybí a děj, je spíše popisný a rozhodně nejde jeho příběhy číst jako sled akčních scén, a to i přesto, že v sobě ten potenciál do jisté míry mají. Lovecraft prostě měl jiný styl, šlo mu spíše o to, aby nějakým způsobem dokázal zachytit tu hrůzu, kterou on sám viděl, jejíž vize se mu dostávaly do mysli a dokázal je ventilovat právě svými specifickými příběhy. Erik Kriek si tak vzal poměrně velké sousto, ale musím uznat, že se mu podařilo adaptovat mistra způsobem, který je čitelný, ale přitom si zachovává onu hrůzu, jež se na nás Lovecraft snažil přenášet.

Kniha "Z neznámého světa a další příběhy" obsahuje celkem pět Lovecraftových příběhů. Konkrétně s jedná o následující:

  • Vyděděnec
  • Barva z kosmu
  • Dagon
  • Z neznámého světa
  • Stín nad Innsmouthem
Jedná se o po měrně známé příběhy - ve většině - a tak bylo o to zajímavější sledovat, jak se Erikovi podařilo přetavit Lovecraftovy příběhy do komiksu. A musím říct, že se mu to podařilo skvěle, i když je pravdou, že lépe mu jdou delší příběhy, konkrétně vrcholem sbírky jsou "Barva z kosmu" a "Stín nad Innsmouthem". Takový "Dagon" zde nemá sílu vyniknout, ale třeba na krátké povídce "Z neznámého světa" ukazuje Erik Kriek krásně svou fantazii a své pochopení Lovecraftova světa a jeho pokroucených představ. "Vyděděnec" je pak celkem klasicky pojatým příběhem, jehož pointa je celkem jasná, ale i tak je dobře metaforická a v tom vizuálním provedení možná funguje ještě trochu lépe.

Erik Kriek zvolil pro sbírku "Z neznámého světa a další příběhy" černobílou kresbu, která se jevila jako naprosto nezbytná. K Lovecraftovi mi sedí mnohem více než kresba barevná. Jako kdybychom se skutečně vracely do 20. let 20. století, do doby, kdy byly jednotlivé příběhy napsány, a k nám se pomalu natahovala chapadla Cthulhu a další Prastarých. Erikovi se podařilo zachovati žár a i v jeho podání se skutečně jedná o horory, kdy máte pocit lezavého strachu, který se vám dostává pod kůži. Lovecraft prostě funguje i dnes a je skvělým základem, který - pokud je dobře adaptován - bude fungovat i v jiných médiích. Erik Kriek zvolil cestu úcty k autorovi a současnému vnímání jeho díla a předvádí nám povídky ve skvělém provedení. Jako adaptace mistra se povedly.

Žádné komentáře:

Okomentovat