2018-09-28

#1815: Tichošlap - 60 %


Tichošlap
Vydalo nakladatelství Van Aspen v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 170 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč.

Scénář: Sylva Lauerová
Kresba: Jiří Carda

"Tichošlap" je v první řadě román, který napsala Sylva Lauerová a vydala jej v roce 2012 (obálka viz poslední obrázek). V roce 2016 došlo k tomu, že byl tento román převeden do komiksové podoby. Je to trochu překvapivé, že u nás po tak krátké době vznikla i komiksová adaptace románu, ale na druhou stranu si myslím, že to je i dobře, že u nás k něčemu takovému dojde. Rovnou se přiznám, že jsem o autorce do té doby neslyšel a neslyšel jsem ani o kreslíři Jiřím Cardovi. Byla to tedy jedna velká neznámá, od které jsem nevěděl, co vlastně očekávat. Dostal jsem nakonec docela zajímavé čtení, od kterého jsem se v určitých fázích ani nechtěl odtrhnout, ale ukázalo se, že autorka trochu minula žánr a vyústění celého příběhu není takové, abych ho mohl označit za dobré.

Na začátku komiksu "Tichošlap" se seznamujeme s hlavní postavou, která rozhodně není z těch, jež bychom si na první pohled zamilovali. Je to bezdomovec, který ve skutečnosti domov má, protože přežívá v kumbále jednoho činžovního domu, kde ho paní majitelka už několik let trpí. Ale jinak má všechny ostatní rysy houmlesáka, což znamená, že nepracuje, smrdí, není zrovna na první pohled vábný a podle všeho se živí tím, co zrovna najde. Asi si říkáte, proč je zrovna tenhle člověk hlavní postavou, ale ono to má své odůvodnění, jak se uvidí v závěru. Do příběhu nám ale vstupují další postavy, které zde mají svou úlohu a jejichž příběh nejsou nezajímavé. Ale právě ve vedlejších postavách je dle mého hlavní kámen úrazu.

Autorka prezentuje jejich příběhy jako důležité, ale nakonec se ukazuje, že to jsou jen příběhy, které slouží tomu, aby zde byla odhalena nějaká vyšší pointa, která se mně osobně moc nelíbila. Popravdě si myslím, že by příběh mnohem lépe fungoval bez toho, aby v tom byli nějaké prvky mystiky, ale ukázalo se, že se jedná o dobrá vztahová dramata, která jsou nakonec nějakým zajímavým způsobem propojena. Tenhle způsobem až tak zajímavý nebyl a přišlo mi, že jsou některé příběhy rozváděny zbytečně moc na to, jaký je nakonec jejich dopad na finále, které má očividně být tím hlavním a nejsilnějším bodem celé knihy. Kdyby si autorka vybrala, jestli opravdu psát thriller, anebo jen vztahové drama, dopadlo by to o něco lépe.

Kromě scénáře je zde ještě kresba Jiřího Cardy, který pro mě byl také velkou neznámou. Ukázalo se, že jeho kresba je z těch, které rozhodně nesednou každému. Jsem si jistý, že někteří čtenáři si knihu nekoupí jen proto, že se jim kresba nelíbí. Já jsem knize šanci dal a ano, kresba rozhodně není z těch, které by mě dostaly, místy budete jen těžko rozeznávat některé obličeje a budete si říkat, jestli se skutečně díváte na tu postavu, na kterou si myslíte, že se díváte, ale zároveň se Jiřímu musí nechat, že díky jeho specifickému stylu se na čtenáře přenese ta správná, podivně hutná a nepříjemná atmosféra, kterou příběh má. Bohužel ani ta atmosféra nedojde skutečného naplnění a celkový dojem z komiksu je takový spíše nejistý. I tak si ale myslím, že je "Tichošlap" velmi zajímavý počin, který ukazuje, že i v žánru thrillerů máme určitý komiksový potenciál, který není k zahození.

Žádné komentáře:

Okomentovat