2018-07-14

#1751: Liga spravedlnosti: Válka velké trojky - 60 %


Liga spravedlnosti: Válka velké trojky (Justice League: Trinity War)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 22 a 23 série "Justice League", 6 a 7 série "Justice League of America", 22 a 23 série "Justice League Dark", "Constantine 5", čísla 1 až 3 minisérie "Trinity of Sin: Pandora", "Trinity of Sin: Phantom Stranger 11" a jako "The New 52 Free Comic Book Day Special 2012" u DC Comics v roce 2013. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 320 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč (brožovaná), 849 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns a další
Kresba: Fernando Blanco, Zander Cannon, Renato Guedes, Mikel Janin, Jim Lee, Doug Mahnke, Ivan Reis, Daniel Sampere, Patrick Zircher

Asi jsem opravdu alergický na velké eventy, ale ani v případě knihy "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" jsem nedostal něco, co by mě dokázalo uchvátit. I když to není tak úplně správně. V knize "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" jsou pasáže, které mě bavily, líbilo se mi, jak příběh dokáže uhnout do vedlejších uliček a vyprávět nám menší, ale s hlavním dějem rozhodně související epizody. Tohle byla konstrukce, která mě bavila. Jenže když se konečně dostanete na konec, uvědomíte si, že je sice hezké, že to bude pokračovat, ale pokud se stalo něco, co by mělo změnit postavy, jejich vývoj a podobně, nejspíš si na to budeme muset počkat do dalších knih, pokud u nás vyjdou. Třeba se skutečně dočkáme, i když pokračováním rozhodně není kniha "Znovuzrození hrdinů DC: Liga spravedlnosti 1: Vyhlazovací stroje", protože v rámci "The New 52" toho z Ligy spravedlnosti vyšlo ještě o dost víc, než vyšlo česky v knihách "Liga spravedlnosti 1: Počátek", "Liga spravedlnosti 2: Zrození zla", "Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy", "Liga spravedlnosti 4: Síť" a nyní "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky".

Event popisovaný v knize "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" má ale rozhodně velký význam, a to především proto, že konečně dostává postava Pandory pořádný smysl. Kniha "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" je vlastně o ní a o její historii, ale především o tom, co tenkrát otevřela a jaký význam má ona tajemná skříňka pro současnost. Geoff Johns měl na hraní zase jedno celkem velké hřiště, a tak se rozhodl že to využije, a to bohužel i k takovým ptákovinám, jako že bude tahat čtenáře celkem dlouho za fusekli. Jasně, že si jak podle názvu, tak podle obálky budete myslet, že "Válka velké trojky" bude souboj mezi Supermanem, Batmanem a Wonder Woman. I když tohle do jisté míry prostupuje celým dějem, ve skutečnosti je to velmi málo důležitá část, která má smysl jenom v tom, že je Supermanovi celou dobu blbě. Odůvodnění v závěru je možná nejlepším momentem celé knihy.

Do dění knihy "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" se nám dostává strašně velké množství postav. Máme tu Justice League, pak je tu ještě Justice League of America - ano, nezaměňovat, jsou to dva různé týmy - ale dojde i na Justice League Dark, což je skupina, kterou tak dobře neznáme, ale její složení - John Constantine, Frankensteinovo monstrum, které si nechá říkat Frankie, Black Orchid a Deadman - má v sobě potenciál, ale ten nám zůstává trochu skryt, protože ani jedna postava - tedy kromě Constantina - se v příběhu nějak více neprojeví a pořád jde především o ty velké hlavouny. Docela by mě zajímalo, jestli by Justice League Dark dokázala zaujmout i v samostatné sérii. To se nedozvíme, protože jedeme dál a směřujeme k tomu, co je vlastně pointou celého třísetstránkového příběhu. A musím uznat, že to finále není vyloženě špatné. Jasně, trochu přeplácané, ale mohlo by z toho vzniknout i něco zajímavého. Dozvíme se to i česky?

Kniha "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" v sobě má prvky, které se mi nijak moc nelíbí - soupeření přátel je nuda, protože víte, že za tím bude někdo jiný, že to nevychází z jejich podstaty. Osobně bych byl radši, kdyby to z té podstaty vyšlo, protože by to pak bylo zajímavější. Superman je zde zbytečnou postavou (a není sám), ale je jasné, že tohle bylo nutné, aby se jednalo o skutečně velký event. Je ale škoda, že DC vydává tolik sérii. Hlavní příběh se pak rozmělňuje a je to jen z důvodu toho, aby si toho čtenáři více kupovali. Kvalitě příběhu to rozhodně nepomáhá. Když to vyjde takhle v jedné knize, má to teprve trochu smysl. Ale je jasné, že bez návazností se budete trochu ztrácet. Kniha "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" není vyloženě špatné čtení, má dobrou gradaci a jsou zde části, které vás budou bavit. Na konci si ale stejně řeknete, že to opravdu zajímavé by tedy teprve mělo přijít. Tak snad přijde.

Komiks "Liga spravedlnosti: Válka velké trojky" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Liga spravedlnosti 1: Počátek"
"Liga spravedlnosti 2: Zrození zla"
"Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy"
"Liga spravedlnosti 4: Síť"

Žádné komentáře:

Okomentovat