2018-07-13

#1750: Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě - 80 %


Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě (Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth )
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2004. Vyšlo u Pantheon Books v roce 2000. České vydání má 360 stran a prodává se v plné ceně za 690 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Chris Ware
Kresba: Chris Ware

"Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě" je takový ten komiks, u kterého si po několika desítkách stránek, možná i dříve, můžete říct: "Co to kurva vlastně čtu?" Možná si tohle řeknete a nebudete vlastně mít ani odpověď, protože není po několika stránkách snadné zjistit, o čem tenhle komiks vlastně je. Ale postupně, když za sebou budete mít skutečně desítky, možná už i nějakou tu stovku stránek, si řeknete, že ono to vlastně smysl má a že je zde vyprávěn jeden příběh, příběh jedné rodiny, který akorát není lineární a není snadné určit, co postavy skutečně prožívají a co je jen jejich sen, který na ně může přijít klidně i v bdělém stavu. Jakmile si ale na styl jednou zvyknete, dostanete se knize blíž a uvědomíte si, jaká je její emocionální hloubka.

Kniha "Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě" je zvláštní knihou už na první pohled. Její přebal je vlastně takovým velkým plakátem, který pokud si rozložíte bez toho, abyste o knize něco věděli, budete mít pocit, že to je nějaký omyl a že to tam nakladatelství dalo omylem z toho, co jim zrovna zbylo. Jenže podobný pocit bude trvat i ve chvíli, kdy knihu otevřete a začtete se do textu na vnitřní obálce, který je takovým zvláštním návodem k tomu, jak číst komiks. Na jednu stranu nevíte, jestli si z vás autor nedělá prdel, na druhou stranu si říkáte, jestli vám něco neuniká a není v tom trochu víc. A pak komiks otevřete, a i když umíte číst komiksové médium, budete mít nadále pocit, že je to trochu mimo vaše chápání. Ale pokud tenhle pocit překonáte, rozhodně nebudete litovat.

Na knize "Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě" je vidět, že Chris Ware pochopil komiksové médium jako jiní a je ochoten s ním experimentovat, aby i čtenáři ukázal, kde jsou hranice. A možná sám tyhle hranice poznával, kdy komiks tvořil, protože sám uvedl, že se v první řadě jednalo o určitý experiment. Ale i když je to experiment, který vycházel v novinách na pokračování, nedovedu si moct dobře představit, že to mohlo fungovat. "Jimmy Corrigan" funguje spíše jako grafický román, který nám BB/art předložil v roce 2004. A musí se nakladatelství nechat, že mělo odvahu vydávat i hodně alternativní věci, což už by si v současné době asi jen tak nezkusilo. Pokud byste chtěli ochutnat něco, co je trochu odlišné, "Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě" ke rozhodně tou správnou cestou. Pochopíte, co všechno komiks dokáže. A že toho není málo.

A op čem že vlastně komiks "Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě" je? Především o tom, že se člověk chce vyrovnat s tím, že nepoznal svého otce, který od něj prostě odešel, ale teď nadchází moment, že se mají setkat. Prostě zničehonic. Jaké asi to setkání bude? Jaké budou vzájemné pocity? Budou si rozumět? Budou schopni spolu mluvit bez silných emocí? Tohle Chris Ware předvádí na postavě Jimmyho Corrigana a jeho rodu, kdy ukazuje i to, že problémové vztahy otce a syna se dědí. Tohle všechno je vyprávěno způsobem, který je nechronologický, jsou spojovány historky se sny a halucinacemi, prolíná se minulost a současnost. I když byste si mysleli, že je to neskutečný guláš, ono to v konečném důsledku dá smysl a sledujete silný a emotivní příběh o tom, že život prostě není jednoduchý.

Žádné komentáře:

Okomentovat