2018-03-27

#1662: Harley Quinn 3: Láska na první ránu - 60 %


Harley Quinn 3: Láska na první ránu (Harley Quinn: Kiss Kiss Bang Stab)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 14 až 16 série "Harley Quinn", "Harley Quinn Annual 1", "Harley Quinn Holiday Special 1" a jako "Harley Quinn Valentine's Day Special 1" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2015. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Amanda Conner a Jimmy Palmiotti
Kresba: Různí

Knihy "Harley Quinn 1: Šílená odměna" a "Harley Quinn 2: Výpadek" byly knihy, které mi přišly celkem zábavné. V případě knihy "Harley Quinn 3: Láska na první ránu" už to až tak naplno nemohu říct. Částečně je to určitě proto, že se jedná opravdu o sbírku, kdy zde nejsou sešity pouze z hlavní série, popravdě nezabírají ani polovinu, ale jsou zde hlavně sešity speciální, které s Harley pod taktovkou Conner a Palmiottiho vyšly. Jedná se konkrétně o sešity "Harley Quinn Annual 1", "Harley Quinn Holiday Special 1" a "Harley Quinn Valentine's Day Special 1", takže jeden výroční a dva sváteční. Musí se jim nechat hlavně jedno - byl zde prostor pro další kreslíře, aby se trochu předvedli a aby byla kresba komiksů s Harley Quinn trochu různorodější. Právě díky kresbě se sem tam oživí i jinak ne až tak zajímavý příběh.

Jeden ne až tak zajímavý příběh je třeba součástí "Harley Quinn Annual 1", kterým se kniha "Harley Quinn 3: Láska na první ránu" otevírá. Harley chce zachránit kámošku tak se nechá zavřít do Arkhamu, aby zjistila, co se stalo. Co zde objeví, není nic moc geniálního, vlastně je to spíše jen představení nové postavy, ale snové sekvence, které jsou v postavách vyvolány plynem, jsou prostě dobré. Různorodost kresby jim sedí a mohly zde být celkem šílené scény. Tohle je fajn, to k Harley patří a nová postava je celkem... ucházející. Pokud se týká vánočního "Harley Quinn Holiday Special 1", tak se mi líbilo, že to jsou kratší povídky, kdy některé z nich byly zábavné. "Harley Quinn Valentine's Day Special 1", valentýnský speciál, mě bohužel hodně zklamal. Jedná se o hodně roztahanou nudu, v které Bruce Wayne nefunguje. Dobří jsou zde záporáci, ale to jsou jen štěky.

A pak jsou zde tedy tři čísla hlavní série, protože víc místa na ně prostě nezbylo. I tak má kniha téměř dvě stě stran. O co v nich jde? Vlastně o to, že se Harley nějak snaží dát dohromady svůj život a zjistit, kam vlastně směřuje. Nakonec se jí to povede, respektive je naznačeno, kam to všechno bude směřovat, ale na pokračování si už budeme muset počkat na další knihu. Když jsem ale sbírku "Harley Quinn 3: Láska na první ránu", nebyl a nejsem si jistý, jestli je to směřování, které může být skutečně zábavné. Ale třeba se zadařilo a Conner a Palmiotti ještě našli ten správný smysl pro humor. Přiznám se však, že u knihy "Harley Quinn 3: Láska na první ránu" jsem měl pocit, že jim sem tam dochází dech a těch dobrých hlášek nebylo oproti těm špatným a trapným zase tolik. Nutno říct, že to až tolik nemusí být překladem, který se mi naopak jevil jako velmi dobrý.

Kniha "Harley Quinn 3: Láska na první ránu" není vyloženě špatná, ale nemohu si pomoct, jako kdyby se tvůrci se scénářem trochu trápili. Sem tam přijdou s dobrým vtípkem, ale nebyl tu ani jeden, který by mě vyloženě odrovnal. Jako kdyby zapadly do kolejí, z kterých se jim najednou nechce, ale myslím si, že si Harley zaslouží více péče a chce to její charakter přece jen dál rozvíjet. A to rozvíjení směrem k v podstatě hodné holce se mi taky dvakrát moc nezamlouvá. Ta ostrá Harley vykukuje jen sem tam a není to úplně ono. Asi by to chtělo víc masakrů a nebýt se toho, když někoho vezme po hlavě tak, že mu ulítne mozek. Třeba takový bobr už vůbec nebaví, snad až najeden vtípek, který tu prostě musel být. Jsem zvědavý, jestli se Amandě a Jimmymu ještě podařilo Harley nakopnout. Ale asi ano, když měl tenhle jejich run celkem 30 čísel a pustili se pak do dalšího, který se vyšplhal už na 40 čísel a oni spolu psali až do čísla 34.

Komiks "Harley Quinn 3: Láska na první ránu" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Harley Quinn 1: Šílená odměna"
"Harley Quinn 2: Výpadek"

Žádné komentáře:

Okomentovat