2018-03-28

#1663: Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2 - 70 %


Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2 (鋼の錬金術師)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo v roce 2002. České vydání má 188 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiromu Arakawa
Kresba: Hiromu Arakawa

Po recenzi na knihu "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1", na níž jsem neshledal nic tak skvělého, mi bylo řečeno, že se nemusím bát, že se manga ještě pořádně rozjede. No, pokud jsem tomu nevěřil, u knihy "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2" mohu celkem s klidem říct, že to je nejspíš pravda, protože série skutečně nabírá rády a je vidět, že tohle nebude jen zábavné čtení, ale bude to čtení, které má svou hloubku. Ale stejně tak to není ani zbytečně vážné. Pokud zde jsou klidnější momenty, autorka se nebojí dění odlehčit a sem tam přidat nějaký ten vtípek, místy až groteskní, což je podpořeno klasickou předimenzovanou manga kresbou, která má výrazně - a karikovaně - zdůraznit emoce postav.

Edward Elric má stále jeden cíl - vrátit svému bratrovi tělo po pokusu, který je jako děti málem zabil. Edward skončil bez dvou končetin, bratrovi zůstala jen duše, kterou je Edward schopen navázat na brnění, když už nic jiného. Společně se dostali do města, kde by mohlo být dost zdrojů, hlavně tedy informačních, rozhodně se Edward, že je potřeba je využít k tomu, aby získal informace o tom, jak funguje transmutace, jaká jsou její specifika. Prostě Edward chce vědět něco víc, aby dál živil naději, že je možné Alphonsovi vrátit tělo. A díky tomu se dostávají do kontaktu s Shou Tuckerem, také alchymistou, který by jim mohl prozradit více. Hned na začátek díky Tuckerovi dostáváte skutečně velmi silný příběh.

Kniha "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2" je rozdělena do celkem čtyř částí, což platilo i pro první knihu, ale s podobným dělením se můžete setkat i v případě mangy "Útok titánů". Tam kde ale Hadžime Isajama v sérii "Útok titánů" nijak zásadně delší kapitoly nevyužívá, tam je Hiromu Arakawa vypravěčsky schopnější, protože do některých kapitol vkládá samostatné příběhy, které jsou v dané kapitole uzavřeny, ale přitom v nich dále rozvíjí rozsáhlejší příběh. Takže pořád se posouváte dál, ale přitom si můžete užívat menší, zkompletované celky. Takže hned v první kapitole knihy "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2" dostanete jeden takový uzavřený příběh, ale přitom se posunete dál. A je to i cesta, pro další epizodu, která na bratry Elricovi čeká.

Další dvě kapitoly tvoří lehce delší epizodu, aby poslední kapitola zase byla samostatná. Ale pořád vidíte, jak se rozvíjí něco většího, širší rámec. Tohle se mi na sérii "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista" nesmírně líbí, a proto se mi hned druhým dílem dokázala dostat o něco hlouběji pod kůži. A pokud bude Hiromu pokračovat v podobném duchu, navíc pokud budou její epizody pořád tak zajímavé a dobře vymyšlené, vůbec bych se nedivil, kdyby se "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista" stala jednou z mých nejoblíbenějších mang. Přece jenom, "Gantz" už na to nemá. Pokud byste od série "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista" očekávali, že to bude jen jednoduché, zábavné fantasy, kniha "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2" vám dá jasně vědět, že série je rozhodně něco víc.

Komiks "Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 2zakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat