2018-03-26

#1661: Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho! - 65 %


Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho! (Dilbert: Bring Me the Head of Willy the Mailboy!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Dilbert: Bring Me the Head of Willy the Mailboy!" v roce 1995. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Adams
Kresba: Scott Adams

A je tu recenze na druhou sbírku stripů "Dilberta", která se jmenuje "Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!", což je název, který je takový zvláštní, protože samotné story s Willym tu zabírá hodně málo prostoru, v podstatě se to řeší jen ve třech stripech, což mi přijde jako docela málo na to, aby se to dostalo do názvu knihy, ale holt tohle jsou stripy a ten název "Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!" je docela vtipný. Rozhodně souvislosti s Dilbertem, který rozhodně není postavičkou, která by měla podobné chování ve svém rejstříku, protože Dilbert je takový celkem klasický přizdisráč, který si nikoho nechce naštvat a v práci dělá všechno pro to, aby byl spíše nenápadný, ale aby ho nevyhodili. V té korporátní kritice "Dilbert" funguje skutečně nejlépe.

Kresba Scotta Adamse je jednoduchá, což se dá tak nějak od stripu očekávat, ale tady to má i svůj smysl, a to především v tom, jak si Scott dělá srandu z korporátního prostředí. Právě ta skutečnost, že zde nejsou žádné detaily, jen podtrhuje fakt, jak je svět velkých společností pro jednotlivé zaměstnance neosobní, jak je to prostředí, kde není nic skutečně pěkného, jak se nedbá na to, jak se tam lidé cítí, jak jejich pracoviště vypadá. Jsou to jen chodby a místnosti, které nejsou rozeznatelné jedna od druhé. Tohle prostě funguje a funguje i to, jak Dilbert vypadá. On prostě vypadá jako trouba. I ten Dogbert, který je poměrně hezkým pejskem, vedle něj vypadá skutečně jako vládce světa. Rozhodně jako schopnější člověk... nebo pes, to je jedno.

V knize "Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!" hezky vyniká skutečnost, jaké jsou někdy vztahy na pracovišti. Třeba scéna s účtárnou je skutečně skvělá, dokonce se objevuje i ve více než v jednom stripu, podobné je to pak i se sekretářkou. Jakmile vás v práci něco vykolejí, jak mile máte jednat s jinými odděleními a nejste na to zvyklí, je to mimo vaši rutinu, hned vám to nabourá váš klid a možná se i někdy dostaví strach. A tohle komiks dovede zachytit skutečně skvěle, je vidět, že v tomhle se Scott Adams pohybuje skutečně dobře. Jen víc takových stripů, jen víc se nabourat do korporátního prostředí, protože tam je "Dilbert" skutečně dobrý, i když to není jen o tom. A nutno říct, že nejvíc mě v této knize dostaly stripy nikoli z korporace, ale stripy z Dilbertovy dovolené. Kaňon Clyde je prostě paráda.

Kniha "Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!" je dle mého názoru o něco zábavnější a o něco údernější než první kniha "Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku". Přijde mi, že už se Scott Adams trochu ustálil, že je ochotný některým tématům věnovat i více prostoru, tedy více stripů, a je to tím zajímavější. Je dobře, že už má témata, k nimž se i chce vracet - třeba neustálé pokusy Dilberta si najít nějako ženu, které musejí ztroskotat ještě před tím, než vůbec dojde k samotné schůzce. Jako kdyby bylo všechno nalajnováno předem. A vlastně i je, je jasné, jak se bude postava chovat a že vždy zklame. Tohle je prostě Dilbert. A toho chudáka je celkem snadné si oblíbit. S druhou knihou už se vám to může stát. Začínám znovu litovat, že se u nás prozatím skončilo pátou knihou.


Komiks "Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku"

Žádné komentáře:

Okomentovat