2018-03-05

#1646: Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku - 55 %


Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku (Dilbert: Shave the Whales)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Dilbert: Shave the Whales" v roce 1994. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Adams
Kresba: Scott Adams

Dilbert je takovou hodně speciální postavou. On je vlastně docela obyčejný, uťápnutý, nudný, mluví se svým psem, jednoduše klasická ztracená existence, která má nasměřováno k tomu, aby se zabila. Má rozhodně vlastnosti, které nejsou nijak zajímavé, ale přesto je tu s námi už téměř třicet let (první strip s Dilbertem byl vydán 16. dubna 1989). Známe ho nejspíš z novin, kde se stal oblíbeným stripem mnoha čtenářů, ale jak se ukázalo, v souborném vydání se mu tak nedaří, což se potvrdilo především skutečností, že v češtině - i u takového nakladatelství jako je Crew - vyšlo pouze pět sebraných knih. První kniha, "Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku", ani není ve skutečnosti první knihou, protože jsou zde stripy od 22. října 1989 po 4. září 1990. V originále ještě vyšla kniha, která nese název "Always Postpone Meetings with Time-Wasting Morons" a ta shrnuje ty úplně první stripy.

Skutečnost, že nevyšla první kniha - tedy nevyšla u Crew - je dána tím, že vyšla již v roce 2001 pod nakladatelstvím Mobil Media jako "Dilbert: Schůzky s blbcem odkládejte na neurčito". Nakladatelství Crew tak navázalo na české vydávání, ale ani ono se moc nesetkalo s úspěchem. Proč? U první knihy by se nějaké důvody daly najít. Kniha "Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku" obsahuje stripy, u nichž jsem měl v některých případech pocit, že se Scott Adams teprve rozjížděl, že ještě pořádně neměl rozpracované postavy a jednotlivé příběhy, že si všechno potřebovalo sednout, aby se do toho dostala určitá rutina - a to myslím v tom nejlepším smyslu slova - a Scott Adams se zaměřil jen na určitá témata.

Dilbert a Dogbert se zde místy trochu plácají, skáče se z tématu na téma, jako kdyby u žádného nechtěl Adams vydržet nějak moc dlouho, vždy chce skočit trochu jinam, pojmout toho co nejvíce. To vede k tomu, že kniha skutečně vypadá spíše jako sbírka vybraných stripů než strip, které po sobě jdou. Ale už je zde patrné, že některá témata a některé postavy se budou vracet více. Celkem mě ale překvapilo, že v první knize není tolik toho, co strip proslavilo nejvíce, a to je kritika korporátního podnikání a politiky vůči zaměstnancům. Jasně, neříkám, že se tomu tématu Scott Adams vyhýbá, ale přece jen není tak akcentováno a přece jen není autor tak sžíravý, jaký dokáže být v průběhu dalších let.

Kniha "Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku" je docela fajn rozjezdem pro tuhle sérii, mimo jiné i proto, že už na počátku měl Dilbert docela dobré hlody, alespoň místy. Přesto zde jsou stripy, které mi moc neřekly a které mě prostě nebavily, nebyly vtipné a smyslem tohoto komiksu je právě vtip, tedy kromě toho, že se snaží kritizovat lidskou společnost. Dogbert je postavou, která se celkem snadno dostává do popředí, i když jeho snahy ovládnout svět jsou zatím ve fázi plánování, podobně jako snahy Dilberta jít na rande, které skončí dobře. Na těch postavách, které před sebou nemají moc zářnou budoucnost, ale přitom pořád jedou dál a dál, je stále něco celkem přitažlivého. Snad je to naděje, že my uspějeme.

Komiks "Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat