2017-12-28

#1599: Gantz 18 - 70 %


Gantz 18 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 203 až 214 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Když dočtete knihu "Gantz 18" budete mít pocit, že jste se v podstatě nikam neposunuli. A přesto jsem si na konci neříkal, že bych byl o něco ochuzen, že by byla kniha vyloženě slabá. Naopak jsem si říkal, že to byla docela dobrá jízda a zábava. Ale opravdu především jen v tom akčním smyslu, kdy se celý sešit řítí od začátku do konce v nezadržitelné destrukci a v souboji, kdy skutečně není jisté, kdo bude vítězem a kdo přežije. Takže pokud máte rádi, mnohdy snad i bezduchou akci a řežbu, tak rozhodně pokračujte i osmnáctou knihou. Pokud ne, tak se holt připravte na to, že tuhle knihu prolítnete - dá se mnohdy číst skutečně jen otáčením stránek, protože slova téměř chybí - a budete se těšit na další, pokud se vám série ještě neomrzela.

Mně se série ještě neomrzela, a tak jsem pořád docela zvědavý na to, jakým směrem ji Hiroja Oku povede, protože to prostě musí ještě směřovat někam dobře, jinak by to čtenáři utnuli mnohem dříve. Jelo se ještě dál docela dlouho, tak budeme doufat, že se povedlo autorovi přijít s nějakým pořádným překvapením, nebo alespoň jen trochu vysvětlením. Zatím se nám nic neodhalilo, jen se do toho přidalo mnohem více postav, které vypadají hodně nabušeně. Kei Kurona a jeho společníci se musejí utkat nejen s příšernými mimozemšťany, ale i zvláštními narušiteli, kteří jsou snad ještě silnější než cokoli, co dosud potkali. Tentokrát to ale opravdu vypadá, že by na souboje mohly doplatit i celkem oblíbené postavy.

Více jak polovina knihy "Gantz 18" je vlastně jen soubojem skupiny kolem Keie Kurony, která se musí utkat s jedinou bytost, jež je ale natolik silná, že ji žádný jednotlivec ze skupiny nedokáže porazit. Jejich nepřítel, který se objevil tak nějak odnikud, je prostě natolik dobrý, že budou muset použít všechny svoje schopnosti, objevit v sobě zásoby síly a ještě něco víc, aby ho porazili. A ani na konci knihy "Gantz 18" nevíme, jak to vlastně dopadne a jestli souboj skončil tak, jak bychom si přáli. Hiroja Oku ukazuje, že dokáže rozkreslit akci na skutečně velké množství panelů, a to i s tím, že se ne až tak moc opakuje, i když samozřejmě nějaké souvislosti v bojích zde najdete - třeba dalekonosné odpálení soupeře, který letí a vráží do nějaké budovy, jejíž část se mění v trosky.

Už jsem si trochu zvyknul na to, že nejsem ze série ""Gantz"" tak odvázaný, jako jsem byl u prvních knih, ale musím uznat, že kniha "Gantz 18" mě zase docela bavila a prostě jsem si užíval akci od začátku do konce. Nejde ani tak o rozvíjení příběhu, i když i takové náznaky zde najdeme, jako třeba ve chvíli, kdy se s Gantzem něco stane. Kniha "Gantz 18" je prostě jen o zábavě, která má lehké náznaky toho, že by v tom mohl být i dobrý příběh. Ale je to akce, která je schopná se pořád sunout dál a pořád překvapovat, třeba i vizuální stránkou nepřátel, kdy hlavní záporák této sbírky vypadá docela dobře. Ale místy si také uvědomíte, že Okuova kresba má svoje mezery a že některé postavy vypadají místy toporně. Projevuje se to hlavně u komparzu, který rozhodně není tak vychytaný jako hlavní postavy, na kterých si dává autor záležet. "Gantz 18" je zábava a víc prostě nedává. Ale je to fajn zábava.

Komiks "Gantz 18zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"
"Gantz 15"
"Gantz 16"
"Gantz 17"

Žádné komentáře:

Okomentovat