2017-08-01

#1492: DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá - 60 %

DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá (JLA: Year One)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "JLA: Year One" a jako číslo 225 série "Detective Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Mark Waid a Brian Augustyn
Kresba: Barry Kitson

Na projektu "DC komiksový komplet" se mi líbí skutečnost, že pokud je příběh rozdělen do dvou knih, ty dvě knihy následují po sobě. A také se mi líbí, že tentokrát jsme opět dostali nějakou novinku, která ještě česky nevyšla. Po knize "DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první" jsme se tedy ihned dočkali pokračování "DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá", na kterém se ukazuje, že tohle je také komiks pro ty, kteří znají starší kousky a kteří mají k superhrdinům nějaký vztah. Takoví fanoušci si užijí příběh více, a to nejen proto, že se zde odkazuje na starší události, ale i proto, že se zde objevují starší hrdinové, někteří z nich dokonce už ani nemají v současném DC Universu místo. Ale pořád se k nim někteří tvůrci chtějí vrátit. A proč ne, pokud mají co říct.

Mark Waid a Brian Augustyn se rozhodli - nebo jim spíše byla dána možnost - aby vyprávěli znovu příběh Justice League of America (JLA) s tím, že navážou na události, které stály u zrodu Ligy v prvních komiksech, případně v komiksech, kde se o vzniku skupiny mluvilo. Mark Waid a Brian Augustyn chtěli zajistit pro děj určitou nostalgii a stanovit tak, že ty nejstarší komiksy jsou v podstatě kánonem. Alespoň do chvíle, než přijde nějaká Krize. Ale Mark Waid a Brian Augustyn nešli pouze ve starých kolejích, přetvořili si zrod podle sebe, a to bez velkých hráčů jako jsou Superman a Batman. Superman se v knize "DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá" objevuje více a má vedlejší, ale důležitou roli. Pro Batmana zde prostor není a opět se ukazuje, že někteří autoři vnímají jeho působení v JLA jako nepříliš vhodné.

Na Zemi dopadli mimozemšťané, kteří se tu chtěli poprat o nadvládu nad svou vlastní planetou. Bylo jich celkem sedm a JLA se o ně postarala. Vlastně díky tomu se jednotlivci dali dohromady. Ale nabízí se otázka, jestli vetřelců bylo skutečně jen sedm. Podle toho, k jaké dochází aktivitě, je možné, že nějaký na Zemi ještě je. A pak je zde samozřejmě Locus, zákeřná organizace, která rozhodně netouží po tom, aby na svět dohlížela skvadra samozvaných strážců v podvlíkačkách. JLA ve složení Flash, Green Lantern, Black Canary, Martian Manhunter a Aquaman mají stále o práci postaráno. Mimo jiné i proto, že jejich vztahy dostávají trhliny. A tohle je nejsilnější část příběhu. Ne ta akční, rádoby velkolepá, ale ta niterná, vztahová. Martian Manhunter se zde prezentuje jako velmi zajímavá postava. Je zde s ním i retro komiks, který je hodně zkratkovitý a naivní, ale tahle postava má potenciál.

Kniha "DC komiksový komplet 15: JLA - Rok jedna, kniha druhá" je zakončena otevřeným způsobem a docela by mě zajímalo, jak by pokračovala v podání těchto tvůrců, jak by se dál vyvíjely vztahy. Ani by mě tolik nezajímalo, proti čemu budou muset stát, jako by mě zajímala právě skutečnost, jak se budou vyvíjet jejich vztahy, kdo odejde, kdo zůstane, kdo přijde, jestli mezi některými postavami dojde k romanci, apod. Ty postavy si zaslouží právě rozpracování v tomhle ohledu. A jasně, chce to i dobré akční scény, ale mám většinou pocit, že čím je příběh bombastičtější, tím je prázdnější. Tady alespoň akce vede k nějakým vztahovým zvratům. Scéna sblížení týmu díky tomu zasáhne.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"
"DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek"
"DC komiksový komplet 6: Batman - Dlouhý Halloween, kniha první"
"DC komiksový komplet 7: Batman - Dlouhý Halloween, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 8: Green Arrow - Rok jedna"
"DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první"
"DC komiksový komplet 10: Superman - Pro zítřek, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 11: JLA - Babylonská věž"
"DC komiksový komplet 12: Superman - Poslední syn Kryptonu"
"DC komiksový komplet 13: Superman/Batman - Nepřátelé státu"
"DC komiksový komplet 14: JLA - Rok jedna, kniha první"
"DC komiksový komplet: Krize na nekonečnu Zemí"

Žádné komentáře:

Okomentovat