2017-05-02

#1427: Goon 0: Drsný kšefty - 75 %

Goon 0: Drsný kšefty (The Goon: Rough Stuff)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "The Goon: Rough Stuff" vydávané od roku 2004 v nakladatelství Dark Horse. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Na trh se nám dostala celkem speciální kniha v sérii "Goon". Jedná se o knihu "Goon 0: Drsný kšefty", která je vlastně takovou sběratelskou sbírkou, protože se jedná o knihu, která obsahuje první příběhy z Goonem, příběhy, jimiž vlastně série začala, ale které v sobě mají některé prvky, jež se v následujících číslech ukázaly být trochu jinými, respektive Eric Powell je rozpracoval odlišným způsobem. Nejen po stránce dějové, ale i po stránce kresby, kdy v současné době mají postavy lehce jiné designy. Celkově se Ericovi Powellovi podařilo, aby svou kresbu vypiloval natolik, že se nebojí ani experimentovat, a to většinou velmi dobře, ve prospěch svého díla.

Příběhy, které jsou prezentovány v knize "Goon 0: Drsný kšefty", původně vycházely u Avatar Press, ale jedná se pouze o tři úvodní příběhy, které jsou dnes určené fanouškům Goona, kteří chtějí vědět, jak vypadaly začátky, které pak byly přepracovány, jak vypadala Powellova kresba a jaké byly tehdy, před dvaceti lety, jeho vypravěčské schopnosti. A je vidět, že ještě měl na čem pracovat. Ani tak nemyslím v kresbě, ta se mi líbí i v tomhle provedení, i když je vidět, že se ještě hodně vykreslil, ale spíše ty vypravěčské schopnosti se mu více vytříbily, a Eric třeba celou historii okolo Labrazia, případně i okolo Goonovy osoby, podal mnohem poutavěji.

Tři příběhy, které jsou obsaženy v knize "Goon 0: Drsný kšefty", ale ukazují, že už tehdy chtěl Powell vytvořit sérii, která se neustále rozvíjí a kde na sebe příběhy navazují, i když někdy třeba jen v maličkostech. První tři příběhy nás přivádějí do Lonely Street a představují nám hlavní postavy - Goona, Frankyho a Pátera Monstera, který se snaží o to, aby se zombie rozšířily všude. Ale mlátička Goon a jeho parťák mu v tom brání. Eric Powell už zde ukazuje, o čem série bude - bude to krvavá, drsná jízda, kde se bude všechno možné mlátit, budou zde bizarní a kuriózní postavy, a to vše proto, aby se čtenář bavil. A on se bude bavit. Tady to možná ještě trochu drhne, ale stejně se zde najdou geniální vtípky, které vás rozesmějí.

Kniha "Goon 0: Drsný kšefty" ale neobsahuje jen tři příběhy, ale také nějaké ty bonusy, mimo nákresů i krátké komiksy a stripy s  Goonem, kde už o to rozvíjení příběhu nejde, ale jde skutečně jen o to, aby se čtenář pobavil. A musím říct, že mě rozhodně víc baví delší příběhy s Goonem, i když i ty vtipy by mu celkem šly. "Goon 0: Drsný kšefty" ale rozhodně není jen ukázkou toho, jak Goon na začátku vypadal, jsou to příběhy, které fungují, mají hlavu a patu, jen prostě ještě nejsou tak vyšperkované, jako se to Powellovi dařilo v pozdějších číslech, která už také mohl vydávat pod Dark Horse, i když si ještě prošel přes nakladatelství Albatross (nikoli to české), kde si knihy vydával sám. Nakonec se ale zadařilo a i u nás si můžeme sérii v tom nejlepším možném provedení užívat, a to včetně jejího úplného začátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat