2017-03-29

#1403: Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond) - 80 %

Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond) (The Human Torch (Jim Hammond))
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 1 až 8 série "Torch" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Patrick Berkenkotter

Dlouho jsem si říkal, že série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" není pro mě, že je to celkem zbytečný projekt. Ale pak jsem uviděl knihu, na které bylo napsáno "Human Torch". Říkal jsem si, že to je sice super, ale Johnny Storm není zrovna postava, kvůli které bych si chtěl kupovat knihu. Jenže pak jsem si všiml, že pod nadpisem "Humen Torch" je ještě podnadpis "Jim Hammond". A to je jméno, které mě zaujalo. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond)" totiž není o Johnnym Stormovi, ale je o původním Torchovi, který se v komiksu objevil již v roce 1939, tedy dlouho před tím, než se komiksy začaly vydávat pod značkou Marvel. A na tohle jsem slyšel. Bylo mi jasné, že k podobným postavám bych se česky jen těžko dostal. A tak bylo rozhodnuto.

Ano, na Comics Blogu můžete očekávat recenze na jednotlivé komiksy, které jsou součástí "Největších hrdinů Marvelu". "Ultimátní komiksový komplet" pomalu končí, tak to moje peněženka snad nějak zvládne. Nějakých 14 knih mi již uteklo, ale pokusím se postupně dostat do stavu, aby zde byly recenze na všechny díly. V nejbližší době se ale můžete těšit na recenzi šestnáctého dílu, kde se představuje Vision. Teď ale zpět k Human Torchovi. Na českém trhu jsme se s ním lehce mohli setkat v komiksu "Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky", ale v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond)" dostává teprve pořádný prostor. Pravda, neseznamujeme se s ním v příběhu klasickém, ze zlatého věku, ale v příběhu minisérie "Torch", která vycházela v osmi dílech v roce 2009, psal ji Mike Carey a kreslil Patrick Berkenkotter.

Jedná se o seznámení s klasickou postavou prostřednictvím moderního komiksu, což je asi dobře. Ono stačí přečíst si v závěru knihy šest textových stránek a dojde vám, že ty originální příběhy jsou takové zvláštní, hromadí se tam na sebe podivní záporáci a celkově je to takové hodně roztahané. I když třeba podobně jako v duchu "DC komiksového kompletu" by bylo super, kdyby se v knize objevilo alespoň jedno staré číslo, aby člověk viděl, jak byl komiks kreslen, jak byl psán a jak postava Jima Hammonda alias Human Torche tehdy vypadala. Nedá se však nic dělat, Hachette si jede svou cestou a můžeme ocenit, že tu mám uzavřený příběh a dost textového materiálu. A za sebe musím říct, že se mi ten příběh líbil. Je to hlavně tím, že je tu nádech toho, co mám na retru rád.

Na starých komiksech se mi líbí to, že byly zasazeny do období druhé světové války, že hrdinové bojovali na frontě a co si budeme povídat, líbí se mi to proto, že bojují proti nacistům. K tomu mi superhrdinové sedí - rubat nacisty. A Mike Carey jako kdyby to věděl a nacisty do toho zakomponoval. Ono tedy jde primárně o to, že Mad Thinker chce oživit Human Torche, který je vyřazený z provozu. On je Torch totiž android. Do děje se díky tomu vrací i Thomas Raymond alias Toro, což je další plamenný muž a Torchův parťák. Společně pak odhalují svou vlastní minulost a do jisté míry mění to, co se o postavách do té doby vědělo. Carey tak buduje novou mytologii a funguje to. A pak je tu ještě Nový Berlín! Za mě paráda.

Komiks "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond)" ale funguje i díky tomu že ho kreslil Patrick Berkenkotter, který mu dal i díky barvám takový moderní retro nádech, kdy skutečně máte pocit, že se jedná o starou postavu, ale takovou, která zapadá i do současného světa. Má s sebou přitom pořádnou dávku nostalgie. Kniha "Nejmocnější hrdinové Marvelu 15: Human Torch (Jim Hammond)" mi ukázala, že série "Nejmocnější hrdinové Marvelu" má smysl, a tak se můžete v budoucnu těšit na další recenze. A díky tomu, že se zde objeví i ti staří hrdinové, myslím, že bude o co stát. Ale to snad i v případě nových příběhů.

5 komentářů:

  1. To se divím že tě nezlákala už Black Widow :) To je také úžasný příběh a nebo překvapivě ti tři bratři ve zbrani z Thora. Tam jsem byl velmi mile překvapen. Každopádně myslím, že se NHM se ti budou líbit, protože prozatím je tam poměrně málo slabých kousků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavý. Je vidět, že se snažili vybrat zajímavé příběhy, tak doufám, že se nezklamu :-)

      Vymazat
    2. To hlavně, ale také vybírají uzavřené. NHM na sebe z principu nenavazují, tj. je to takové údernější :)

      Vymazat
  2. Právě to retro-neretro mi vadilo. Na to, že jde o původního Human Torche, mi jeho "retro-potenciál" přišel trestuhodně nevyužitý. Jsem přesvědčený, že kdyby tu v hlavní roli místo Torche vystupovali X-Meni, FF nebo Avengers, vůbec nic by to na příběhu nezměnilo. Prostě plochý superhrdinský příběh, u kterého je úplně jedno, kdo v něm vystupuje. A to je velká škoda. Možná mám nějaké mezery, možná semtam autor spiklenecky mrknul na čtenáře, ale to mi nejspíš díky neznalosti původního Torche a absence doplňkového příběhu ze zlatého věku uniklo. Mnohem lepší retro-neretro je pro mě třeba "Batman and Monster Men", "Batman: Two-Face Strikes Twice" nebo i "Superman: Rudá hvězda"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou , vždyť se celá druhá půlka točila kolem Torchova stvořitele a klonu. :) Mě spíš zamrzelo že Vision, který Torchovi dějově předchází a částečně se s ním proplétá popírá svou logikou to co se v Torchovi dozvíme :)

      Vymazat