2017-03-21

#1397: Smrt: Nejlepší čas tvého života - 70 %



Smrt: Nejlepší čas tvého života (Death: The Time of Your Life)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Komiks původně vyšel jako "Death: The Time of Your Life" v roce 1996. České vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Chris Bachalo a Mark Buckingham

Smrt je oblíbená postava v rámci série "Sandman", ale kniha "Smrt: Vysoká cena za život" mě rozhodně nepřesvědčila o tom, že její samostatné příběhy by měly být něco, pro co by se měli fandové nadchnout. Pak naštěstí přišla i druhá kniha s názvem "Smrt: Nejlepší čas tvého života" a ta přece jen ukázala, že v téhle postavě je pořád síla a že má co říct. A nejlépe to řekne, když zde skoro nevystupuje, když je jen postavou v pozadí, která se do popředí dostává až ve chvíli, kdy je to skutečně třeba, kdy musí dojít k finále, které je nevyhnutelně melancholické a do jisté míry emotivně temné, čímž chci v podstatě říct, že to nemá happy end, ale stejně budete mít pocit, že ten konec je vlastně dobrý.

Kniha "Smrt: Nejlepší čas tvého života" se vrací k postavám Foxglove a Hazel, které budete dobře znát ze série "Sandman". Jsou to lesbičky, které se do sebe zamilovaly a našly si poměrně trnitou cestou sérií "Sandman" až na její samotný konec. A to tak, že Hazel a Foxglove mají dítě, o které se starají. Nebo starají. Ona se stará spíše Hazel, protože Foxglove je většinou pryč. Stala se z ní úspěšná písničkářka, která je na turné různě po Evropě, ale i ve Státech, a tak nemá příliš času na svůj vlastní život a něco osobního. Tedy kromě nějakého toho záletu, při kterém je schopna trochu vypustit páru. Je jasné, že se musí něco podělat a musí se něco zlomit, protože takový stav je pro obě neudržitelný.

V podstatě už od začátku je patrné, že jejich vztah není na té správné koleji. Odcizily se od sebe a možná by to mohlo skončit i rozchodem. Musí však čelit jedné zkoušce. A i když se úvod soustředí hlavně na Foxglove a její kariéru, kterou popisuje Gaiman natolik zajímavě, že chcete vědět, co bude dál, co bude na další stránce, vstupuje do dění velmi brzy nadpřirozený prvek, který by se sice mohl jevit jako působení Snu, ale ta Smrt je z toho až moc hmatatelná. Až se nakonec objeví v celé své kráse. Fantastický a skutečný svět, lidský a snový se zde spojují a Gaiman zase jde na jejich hranici, aby tak kreslířům dal prostor pro zajímavě temné a depresivní vize, a to nikoli jen na té druhé straně, ale i ve světě živých.

I když jsou v knize prvky, které se mi úplně nelíbí - například to, jak to vlastně celé dopadlo a kdo se obětoval, anebo sama skutečnost, že bylo potřeba se obětovat, což mi přišlo trochu vycucané z prstu - přesto se jedná o knihu, která je dle mého názoru lepší než první kniha se Smrtí. Asi je to i tím, že se zde objevují postavy, které mě zajímají a na jejichž další osudy jsem byl zvědavý. I když je to taková jednohubka, je velmi příjemná, a je jasné, že si ji užijete mnohem více ve chvíli, kdy budete znát sérii "Sandman". Líbí se mi, že Gaiman nehrne Smrt zbytečně kupředu, ale nechává ji v pozadí. Ví, že nejsilnější je ten příběh lidský, a v tomhle případě mu to opět zafungovalo. I nové postavy, které se zde objevují, jsou velmi dobré a uvěřitelné. "Smrt: Nejlepší čas tvého života" mě bavilo číst.

Komiks "Smrt: Nejlepší čas tvého života" zakoupíte na stránkách Crew.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Smrt: Vysoká cena za život".

Žádné komentáře:

Okomentovat