2017-01-31

#1362: Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět - 70 %

Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 100 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Christophe Arleston
Kresba: Alessandro Barbucci

"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět" nám trochu více představila zajímavou sérii "Ekhö", která se díky druhému číslu "Modré Crwe" prozatím česky uzavírá, i když to skoro vypadá, že se s ní ještě setkáme. Zaprvé proto, že tvůrci pracují na dalších dílech, ale zadruhé i proto, že čeští čtenáři na tuhle sérii docela slyší. Je zábavná, je krásně imaginativní, je sexy a je svým způsobem jedinečná. Tohle jsou atributy, které se čtenářům musí líbit. Jasně, jsou zde prvky, které nesednou každému, například určitá infantilnost, ale to jde ruku v ruce se stylem autora scénáře, ale i kreslíře, který má specifický styl. Snad je to i tím, že kreslil pro Disneyho. Ale právě kresba k "Ekhö" sedí dokonale, protože jen přiživuje onu sexy atmosféru, kterou Arleston do děje vkládá.

Arleston a Barbucci jdou dále v duchu předchozích dvou dílů, což především znamená, že na sebe jednotlivé příběhy navazují volněji, než by tomu bylo třeba u jiných sérií - každý díl se může číst samostatně a v podstatě není třeba znát z předchozího dění téměř nic - a pak je zde také prvek toho, že se každý děj odehrává v jiném městě. První díl nás zavedl do New Yorku a druhý do Paříže. Tentokrát se podíváme do Los Angeles, konkrétně do Hollywoodu, abychom se pak přenesli do Barcelony. Tvůrci si vybírají dostatečně zajímavé reálie, aby zde rozehráli nejen detektivní případy, které možná nejsou mnohdy až tak komplikované, ale především takové lehké parodie na dané prostředí, mnohdy mi to přijde až v duchu "Asterixe a Obelixe", ale v některých ohledech ještě lepší, modernější.

Když se Mravena a Jurij podívají do Hollywoodu, i když je to v Ekhö světě, máte pocit, že to prostředí znáte, i když jste tam vlastně nebyli. Jsou zde postavy, které odkazují na skutečné herečky, skutečné režiséry, skutečné producenty, ale i další osobnosti, které nejsou neznámé. V Hollywoodu si tak prožijete příběh Normy Jean a její smrti, který celkem logicky staví na životě a smrti Marilyn Monroe. Ten nadhled je zde velmi dobrý, ale přitom je zde i příběh, který má zajímavé vyústění. Tvůrci mají dobrý smysl pro černý humor. To se prezentuje i v příběhu z Barcelony, kde si berou na paškál výtvarné umění a jednoho z nejslavnějším moderních umělců - Salvadora Dalího. Pestrá a živá kritika toho, co je člověk ochoten udělat pro umění. Vše stále v originálním a jedinečném světě, který prostě žije a kde můžete potkat neskutečné tvory.

Sešit "Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět" obsahuje dva zábavné, sexy, nápadité příběhy, které vás dovedou pobavit. Po jejich dočtení si budete říkat, že snad česky vyjdou i další díly a že jich autoři napíšou co nejvíce. Je to celkem oddychové čtení. Je to detektivní příběh, ale zaměřeno je hlavně na postavy a jejich interakce. Detektivní zápletka se díky tomu dostává trochu do pozadí a vy možná spíš čekáte na to, jak se vztahy vyvinou. Anebo jestli Mravena zase ukáže trochu víc než jen napěchovaný dekolt. Ale i tohle k "Ekhö" patří a já jsem za to rád. Zábavný komiks, který si vždy rád přečtu.

Komiks "Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět".

Žádné komentáře:

Okomentovat