2017-01-30

#1361: DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá - 75 %

DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá (Batman: Hush, Part 2)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako druhou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 614 až 619 série "Batman" a jako číslo 33 série "Detective Comics" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 149 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Jim Lee a Scott Williams

V první řadě omluvte kvalitu obrázků, přece jen, fotil jsem to na telefon... Ale k článku. Podobně jako v případě knihy "DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první" si i recenzi na komiks "DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá" můžete přečíst v mém starším článku "Batman: Ticho II", protože příběh u nás již vyšel dříve. V tomto článku bych se chtěl věnovat spíše celkově "DC komiksovému kompletu" než samotnému příběhu jako takovému - proč psát něco dvakrát, že? I když i v závěru si dovolím trochu shrnout dojmy, které jsem z tohoto příběhu měl, a to po pár letech od prvního čtení. V recenzi na knihu "DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první" jsem ale v závěru uvedl, že bych se rád věnoval tomu, co dostanou předplatitelé, pokud si "DC komiksový komplet" objednají na send.cz.

Součástí prvního balíčku, který předplatitelé dostali, byly celkem tři komiksy: "DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první", "DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá" a také "DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu". Ano, ten systém je zvláštní, ale dá se na něj celkem zvyknout. V dalším balíčku budou čtvrtá a pátá knih - podrobněji v sekci "DC komiksový komplet". Ale to nebylo všechno, co první balíček obsahoval. Kromě knih, které se daly očekávat, zde byl ještě bonus, který dostanou pouze předplatitelé. Sešit "Action Comics 1", který poprvé vyšel v červnu 1938 a kde se poprvé objevuje postava Supermana. Ano, v češtině si můžete přečíst úplně první komiks se Supermanem!

Tohle je bonus jako blázen, a i když tohle české vydání nebude mít na aukcích cenu miliónů, jako je tomu s americkým originálem, který příští rok oslaví už 80 let, tak je to pěkný dárek pro fanoušky. Jasně, já třeba Supermana tolik nemusím, vždycky jsem byl více pro temnější stranu a pro Batmana, ale tohle se mi prostě líbilo. Navíc vydavatelství nešlo jednodušší cestou, aby třeba zveřejnilo jen jeden příběh, ten se Supermanem, ale skutečně jsou přeloženy všechny příběhy, které se v "Action Comics 1" objevily. A to jsem si početl docela rád, protože takové retro nahlédnutí mě baví. Kromě Supermana se tak můžete seznámit s komiksy "Chuck Dawson" (komiksový western), "Zatara, kouzelnický mistr" (detektivní komiks s kouzelníkem v hlavní roli), "Jihomořská strategie" (jediná ilustrovaná pirátská próza), "Chmaták Stimson" (humorný komiks), "Marco Polo a jeho dobrodružství" (historicky dobrodružný komiks), "Říz Morgan" (sportovní komiks s boxerem v hlavní roli), "Scoop Scanlon" (noirový komiks) a na závěr ještě jeden westernový komiks s názvem "Tex Thomson".

V "Action Comics 01" najdete skutečně různorodé komiksy, většina jich je na pokračování, a tak se dostáváte na začátek příběhu, ale otevřený konec vám prožitek trochu hatí. Nedá se očekávat, že byste si pokračování měli česky užít. Asi stejně ale tenhle sešit vezmete do ruky kvůli Supermanovi. Na první stránce je stručně prezentován jeho životopis - únik z planety v záchranném modulu, záchrana lidskými pěstouny, dospívání v zázračného chlapce a navlečení supermanských trenek. Ani jedna stránka vlastně nebyla potřeba. Zajímavostí ale je, že zde ještě Superman nelétá, ale pouze skáče. Svou supersílu ale má. Stejně tak se formují další postavy, hlavně pak Lois Lane a její vztah k oběma mužům v jedné osobě. Na třinácti stránkách pak dostáváte spíš jen takové eskapády než cokoli jiného. Nic úchvatného nečekejte, jen prostě položení základů.

Abych se ale vrátil ke komiksu "DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá". Dávám mu 75 %, tedy knize dávám 75 %, protože se mi opět celkově líbí provedení. Samotný příběh by si zasloužil méně, nejspíš ještě méně než 70 %, které jsem mu dal v článku "Batman: Ticho II". Jeph Loeb v podstatě ukázal, že mu jde, aby tahal čtenáře za fusekli a využíval k tomu Batmanovu minulost. Navázání na minulost se musí ocenit. Ale díky tomu, že má Batman mezi svými padouchy Clayface, dá se všechno, co nejde nějak pořádně vysvětlit, hodit na něj. Tohle mi prostě kazí dojem a ten scénář najednou nevyznívá tak chytře, jak by se chtěl tvářit. Kresba Jima Leeho mě ale pořád baví, i když třeba v tomhle případně mi ještě zajímavější přišla netradiční, která je použita pro flashbacky.

Na Comics Blogu najdete také recenzi na knihu:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"

Žádné komentáře:

Okomentovat