2017-01-27

#1360: Grandville se vrací na český trh - pomozte mu v tom

Kdyby se mohl Sir Arthur Conan Doyle setkat s Julesem Vernem a Quentinem Tarantinem, pravděpodobně by vymysleli hrdinu brilantního v akci i v analytickém myšlení. Jeho případy by byly prosycené atmosférou globalizovaného velkoměsta a dekadence a zároveň by vzdávaly hold pokroku. Protože to není možné, musel se toho chopit Bryan Talbot. Stvořil inspektora Archieho LeBrocka, mimochodem jezevce, a poslal jej do Grandville, Paříže jež je pukajícím pupkem světa.  

LeBrock, inspektor Scotland Yardu, přijíždí na odlehlé místo vyšetřovat zdánlivou sebevraždu. Na rozdíl od místních strážníků je mu jasné, že smrt diplomata je jen střípkem z celého případu. Vyšetřování ho přivádí do velkoměsta Grandville a změti spletitých vztahů podsvětí, předních mozků své doby a politiky.

Přestože hrdinové jsou představitelé zvířecí říše, komiks zdaleka není určený dětem. Dospělí ocení například karikované narážky na symboly francouzské revoluce, Muchovy plakáty nebo zobrazení lidí jakožto krajně podivných tvorů. I aluze na současná politická témata.

Názvem grafického románu "Grandville" vzdává britský tvůrce hold karikaturistovi Jeanu Ignaci Isidoru Gérardovi (1803-1847), který se pod pseudonymem J. J. Grandville, proslavil sérií obrazů figur s lidskými těly a zvířecími hlavami.

Talbot také cituje Alberta Robida (1848-1926) a jeho vědeckofantastické vynálezy, jejichž koncept by mohl dojít naplnění až v současnosti.

"Grandville" je první (byť samostatně fungující) knihou série, jejíž pátý, závěrečný díl právě Bryan Talbot dokončuje. České vydání "Grandville 1" bylo vůbec první na světě, britský tvůrce tak poděkoval svému tuzemskému nakladateli Comics Centru za mimořádnou péči, kterou věnovalo restaurování a digitalizaci jeho předchozí práce. Comics Centrum nyní chystá vydání celé grandvillovské série. Aktuálně proto, ve velmi omezeném množství, dotisklo představovaný první díl a zároveň do objednatelské edice "Na přání" zařazuje díl druhý s podtitulem "Mon Amour". Zájemci mají tři týdny na to, aby si objednali titul, ve kterém inspektor LeBrock pátrá po uprchlém sériovém vrahovi. Platba předem není nutná, akce končí 12. února 2017.

Takže pro shrnutí:
"Grandville: Mon Amour" vychází v edici "Na přání"
Poslední den, kdy jsou objednávky přijímány, je 12. února 2017
A když to dobře dopadne, kniha vyjde 5. března 2017

1 komentář: