2016-12-28

#1338: Simon Sues 3: Znamení hada - 55 %

Simon Sues 3: Znamení hada (Simon Sues 3 - Serpent's sign)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Simon Sues 3 - Serpent's sign" v roce 2012. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kim Myung-Hee
Kresba: Kim Myung-Hee

Nemůžu si pomoct, ale s touhle sérií pořád váhám, jestli je dobrá, anebo jestli nakonec nesklouzne do podprůměru. Kniha "Simon Sues 3: Znamení hada" mě zatím nepřesvědčila ani o jedné variantě. Kniha je standardně rozdělena na případy, jsou celkem dva, a Simon musí řešit další démony a další smlouvy, které s nimi "nebozí" lidé uzavřeli, ať už vědomě nebo nevědomky. Ta kostra je celkem fajn a líbí se mi, jak jsou jednotlivé příběhy epizodické, ale jak přitom na sebe navazují a je zde patrný nějaký rozvoj. Tohle je něco, co na delších sériích oceňuji. Vrací se všechny postavy, ale může se vám stát, i když jste četli předchozí díly, že si hned nevzpomenete, kdo je kdo. Kromě Simona mi přijdou postavy méně zapamatovatelné. A to myslím dějově i kresebně.

Třetí kniha se soustředí především na případy, nikoli na Simona a jeho vývoj jako takový. Jde spíše o to, aby se posunul někam děj, abychom se dověděli něco nového a trochu pochopili, jaká hierarchie démonů zde vlastně existuje, protože zde očividně nějaká existuje. A nám se představují větší borci než doposud. Ne nadarmo se kniha jmenuje "Znamení hada", protože právě had zde hraje zásadní roli v jednom z příběhů, ale i v tom, abychom pochopili samotnou hierarchii. Tohle je aspekt, který se mi zdá celkem neoriginální, ale jak je to propojeno s těmi právními případy, tak to docela funguje a dostává to nový náboj. Díky právním případům je pak scénář docela chytrý.

Jsou zde ale i další negativní stránky, které mi trochu kazily dojem ze čtení, a to jsou takové, že jsem měl pocit, že se hlavně v prvním příběhu tak nějak zvláštně skáče v ději, autorka toho chce hodně říct, ale ve skutečnosti nakonec říká jen málo, respektive není potřeba tolika slov, protože příběh je nakonec jednoduchý a stejně jde o to, jak to Simon nakonec vyřeší, jakou skulinku najde. Tohle je pak o něco zajímavější ve druhém příběhu, kde najdeme lepší děj a lepší zakončení, které je navíc propojeno s tím, že se nám mytologie trochu rozrůstá a dochází k přibrání dalších postav a náznaku toho, jakým směrem může děj ještě pokračovat. Netvrdím, že to bude epické, ale mohlo by to být ještě zajímavé.

Tak uvidíme, jak se příběh dál posune, protože za mě kniha "Simon Sues 3: Znamení hada" úplně nepotvrdila, že série roste, ale spíše se drží některých vypravěčských nešvarů (hlušší pasáže, které směřují k finále, na něž je kladen příliš velký důraz, čímž ostatní dostává punc výplně), které ji trochu srážejí a činí jí spíše průměrnou než nadprůměrnou. Přesto se mi ale docela líbí, kam příběh směřuje, že postavy nejsou ploché, ale aspoň zábavné či děsivé, pokud už nejsou vyloženě hlubší a promyšlenější. Kresba komiksu je dost dobrá na to, aby vystihla charaktery i situace a je vidět, že v kreslení démonů se autorka docela vyžívá. A jde jí to. Nabízí celkem příjemnou zábavu, která zásadně nevybočuje.

Komiks "Simon Sues 3: Znamení hada" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Simon Sues 1: Předvolání ďábla"
"Simon Sues 2: Klíčové setkání"

Žádné komentáře:

Okomentovat