2016-12-08

#1324: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem - 90 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 246 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč. Kniha je sbírkou komiksů a povídek, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
  • Petronely
  • O kolečko víc
  • Turecké varhany
  • Mnich (povídka)
  • Zákeřný kord
  • Tichý střelec
  • Sázka o sekeru (povídka)
  • Osm kulí
  • Střílející ruka
  • Přerušený souboj
  • Velký apač (povídka)
  • Kapitán Karibského moře
  • Pán hromových štítů (povídka)
  • Pán vlků
  • Silvestrovský souboj (povídka)
  • Pirátova dcera
  • Říkají mi Rukablesk (povídka)
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Miloš Novák, Milan Víšek, Luboš Hlavsa a Jiří Petráček

V první řadě jsou plusové body této knihy v tom, že vůbec dílo souborně vyšlo a že zde máme celou nepravidelnou sérii "Příběhy psané střelným prachem" sebrané, i když není vyloučené, že Vlastislav Toman ještě nějaký ten příběh přidá. Vlastně by to bylo docela dobře, protože se jedná o příběhy, které jsou možná v něčem naivní, ale skutečně je možné se u nich shodnout na tom, že v hlavní roli nejsou nutně postavy, které zde vystupují, ale především střelné zbraně, kdy tou nejnovější, která je zde prezentována, je Coltův patentovaný vynález. Tomanovi se daří prezentovat historické zbraně a zasazovat je do příběhů dobových, které začínají už ve 14. století, kdy se s příběhem "Petronely" podíváme do doby Karla IV. Mimochodem, historická stránka je zde docela důležitá, a to i proto, že se o zbraních v jednotlivých obdobích skutečně dozvíte něco zajímavého.

Nikdy jsem nestudoval historii dokonale podrobně, a tak musím říct, že mě třeba překvapilo, že husité byli těmi, kdo zavedl ve větší míře do válečných bojů střelné zbraně. Ale co více, byli je schopni používat účinně a efektivně. Nevím, jak vy, ale my jsme se tohle v hodinách dějepisu neučili, i když je to informace poměrně zásadní. Dozvíte se ale i další skutečnosti, které vám zůstávaly skryté, anebo které jednoduše jsou natolik speciální, že se k nim nedostanete, pokud vás nezajímá historie střelných zbraní. Nechci tvrdit, že je Vlastislav Toman historicky naprosto vyčerpávající, to nikoli, ale je vidět, že se o téma skutečně zajímal a že si k němu vždy našel rešerše, o jejichž část se podělil i se čtenáři - to je u většiny příběhů prezentováno krátký odstavcem textu, který buď uvádí příběh, anebo zakončuje každou jeho další stránku.

I když byly české země do určité míry a v určitém období převratné, byly to další země, kde se střelné zbraně vyvíjely více, šířeji a v bohatších provedeních. A jsou to právě ta provedení, která Vlastislava Tomana velice zajímala, především pak provedení kombinovaná, kdy je střelná zbraň kombinovaná ještě s něčím. Třeba s příborem. Na tyhle zbraně zde najdete hned několik povídek, které jsou také součástí vydání. Ano, kniha neobsahuje pouze komiksy, ale také klasické povídky, jichž je zde celkem šest. Ty jsou vždy opatřeny jednou barevnou ilustrací a jednou černobílou, která ukazuje zbraň, jež byla pro povídku použita.

Díky tomu, že se dostáváme v příbězích i do jiných zemí a také na jiné světadíly, mohl Vlastislav Toman využít jeden zajímavý prvek. V podstatě každý takový příběh má jako hlavní lidskou postavu Čecha, který se nějakým způsobem dostal do dané země. Je to hezké v tom, že to dovede českého čtenáře trochu více vtáhnout do děje a trochu více ho s postavou propojit, což se popravdě skutečně podařilo. Alespoň u mě to fungovalo, i když je pravda, že já jsem měl zahraničí jako prostředí pro příběhy vždycky rád. Prostředí, ale různé doby také vedou k tomu, že jsou zde různé žánry - historické drama, loupežnický příběh, pirátské příběhy, western, ale také klasická detektivka. I tahle rozmanitost je na sbírce krásná.

Rozmanitost je také spojena s tím, že příběhy vycházely od roku 1977 až do roku 2013, tudíž došlo k tomu, že se zde prostřídali různí kreslíři. Komiksy získávají specifický nádech a fungují každý, jak má, podle toho, o jaký žánr i o jakou dobu se jedná. Jestli máte děti, případně pamatujete roky, kdy tohle vycházelo v originále, určitě si knihu "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem" pořiďte. Dostanete komiksy a povídky, které se dnes jeví trochu naivní, ale nejsou to příběhy bez toho, aby zde lidé neumírali, jen se o tom tolik nemluví. Střelná zbraně s sebou nesou zajímavé dějové linky a Vlastislav Toman je se svými kreslíři představil skutečně poutavě. Dýchne na vás stará škola, která je ale funkční i v dnešní době.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat