2016-11-29

#1317: Liga spravedlnosti 4: Síť - 40 %

Liga spravedlnosti 4: Síť (Justice League: The Grid)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné a brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 18 až 20 a 22 a 23 série "Justice League" u DC Comics v roce 2013. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná), 599 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Ivan Reis, Joe Prado a další

Stalo se, že se nám na trhu sešly dva komiksy, u kterých máme trochu problém - chybí nám podhoubí. Teď myslím další série a další čísla, která by nám trochu objasnila, co se vlastně stalo. Tím prvním komiksem je "Batman: Hřbitovní směna", který ale má výhodu kvalitního scénáře kratších příběhů, které samy o sobě dávají smysl a mohou se číst i bez znalosti některých předchozích příběhů, i když i na nich je znát, že nám něco uniklo. Tou druhou knihou je pak dnes recenzovaná "Liga spravedlnosti 4: Síť". Asi není moc překvapením, že v obou případech se jedná o série od nakladatelství DC Comics. Přece jen, těch DC sérií tu máme výrazně méně než v případě Marvel sérií, už jen díky tomu, že nám zde vychází "Ultimátní komiksový komplet", který DC zatím ještě pořád nenapodobil, i když tento projekt již ve Velké Británii vychází.

S knihou "Liga spravedlnosti 4: Síť" se nám do rukou dostává něco velkého. Něco velkého v tom smyslu, že je vidět, že se série připravuje na velký event, který zde začíná a také končí. Ve čtyřech sešitech, což je přece jen na událost, která byla popsána v celkem třinácti sešitech, docela málo. Je to dáno tím, že se event rozprostřel do vícero sérií. Ale abych knize "Liga spravedlnosti 4: Síť" nekřivdil, ten úvod zde je. "Trinity War" event provázal následující sešity:
  • Justice League 19 (prolog - první část)
  • Justice League 20 (prolog - druhá část)
  • Trinity of Sin: Pandora 1 (úvod)
  • Justice League 22 (první část eventu)
  • Justice League of America 6 (druhá část eventu)
  • Justice League Dark 22 (třetí část eventu)
  • Justice League of America 7 (čtvrtá část eventu)
  • Justice League Dark 23 (pátá část eventu)
  • Justice League 23 (šestá část eventu)
  • Další sešity navázané na hlavní příběh eventu: Trinity of Sin: Pandora 2, Trinity of Sin: Pandora 3, Trinity of Sin: Phantom Stranger 11, Constantine 5

Není toho zrovna málo a je jasné, že se k nám toho mnoho nedostane. Je fajn, že v knize "Liga spravedlnosti 4: Síť" najdeme úvod, ale když zde chybí středová část a když zde chybí i lepší seznámení s týmy "Justice League of America" a "Justice League Dark", asi těžko můžeme pochopit, jaký význam vlastně celý event má, jak funguje DC Universe a jaká je úloha dalších týmů. "Trinity War" event, respektive jeho torzo, se pro českého čtenáře stává jenom přehlídkou superhrdinů a nějakých těch záporáků, kdy v závěru by vás mělo čekat překvapení, ale jak to asi může působit, když je více jak polovina příběhu někde jinde? Dostáváte jen kostru něčeho, co by mohlo být super, ale co jenom dává náhled na nějaké zajímavé prvky: Superman a Wonder Woman spolu jako mají nějaký skutečný vztah, nebo je to všechno čistě platonické? Kde se tam najednou vzal John Constantine? Co ty čarodějky? Jaký mají pro příběh smysl? Někdo zase umřel? A kdy? Česky se nedozvíme.

Já vím, že je dnes strašně jednoduché najít si potřebné informace na internetu. A nejspíš to budete muset udělat, protože s tím, že by u nás event vyšel celý, se prostě nedá počítat. Kniha "Liga spravedlnosti 4: Síť" jednoduše doplácí na to, jak se v Americe snaží série co nejvíce provázat. U nás eventy nemohou fungovat, pokud se nevydají celé. Nemluvě o tom, že ani samotné eventy nemusí pro pochopení dopadů stačit. "Liga spravedlnosti 4: Síť" je pak jen dalším velkým soubojem, navíc náznakem, který má sice skvělé akční panely, je zde spousta postav, ale příběh mi přijde neskutečně otřepaný, vlastně obyčejný, kdy jediné, co ho trochu povznáší, je jedna lehce překvapivá zrada. Ale v klidu, není to v hlavních řadách... Myslel jsem, že s knihou "Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy" se série nadechuje k něčemu lepšímu. Bohužel event "Trinity War" vzduch zase vypustil. A není to jen vydáním. Finále eventu, které je ve skutečnosti velmi otevřené, už pak ve mně jen vzbudilo takový ten smutný povzdech, jestli tohle tvůrci myslí vážně. Nevím jak vás, ale mě tohle na pokračování nějak moc nenavnadilo.

Komiks "Liga spravedlnosti 4: Síť" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované verzi a ve vázané verzi.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Liga spravedlnosti 1: Počátek"
"Liga spravedlnosti 2: Zrození zla"
"Liga spravedlnosti 3: Trůn Atlantidy"

Žádné komentáře:

Okomentovat