2016-11-30

#1318: Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý - 80 %

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý (The Unwritten: Inside Man)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 13 až 18 v sérii "Unwritten" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2011. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 429 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross a Ryan Kelly

Dostáváme se s knihou "Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý" zase o trochu dál, ale tvůrci jen nepokračují v sérii, oni se snaží přinášet něco víc, dát čtenáři i zážitek, což se skutečně děje, a to s předposledním sešitem v této knize. To je trochu jiné čtení, než jste normálně zvyklí. Samozřejmě i kromě toho, že je celý sešit koncipovaný na šířku, nikoli na výšku, jak je obvyklé. Ale nemusíte se bát, že se jedná o nějakou experimentální knihu. Mike Carey se spolu s Peterem Grossem snaží ukázat, jaká je síla příběhu a jak může také skončit. Anebo nemusí. Tohle je na příbězích krásné. Autor může přijít s nějakým koncem, ale stejně tak by mohl příběh skončit jinak. Je na každém, jak bude příběhy vyprávět, anebo jestli si třeba upraví ty existující.

Mike Carey zná sílu příběhu a právě na tom vystavěl svou sérii "Mezi řádky". Síla příběhu je v tom, že postavy dovedou určitým způsobem ožívat. Ještě plně nechápeme, jak je to možné a co to vlastně způsobuje, co to znamená, ale kniha "Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý" naznačuje víc než knihy předchozí. Scénář se však plně nesoustředí na to, aby nám odhalil mytologii celého světa, soustředí se na to, aby nám ukázal, jak to dál bylo s postavami, které známe z předchozích dílů, především pak s Tomem Taylorem. Ten už dávno zjistil, že v jeho životě není nic v pořádku, ale ještě více se všechno posralo v posledních dnech. Nemluvě o tom, že se chystá vydání další knihy jeho otce, knihy, u jejíhož vydání by se autor mohl objevit, pokud je vůbec naživu a pokud je vydávaná kniha skutečně napsána jím.

Příběh, jenž je nám vyprávěn, je ve své podstatě jednoduchý. Očividně existuje nějaká organizace, která se snaží ovládat svět, ale jsou zde tací, kdo se jí chtějí postavit. A do středu tohoto sváru je bez jakýchkoli vědomostí vržen hrdina, který se nechová zrovna hrdinsky. Je však na něm, aby válku vyřešil, anebo do ní alespoň významně zasáhl. Jen neví, co to je za válku a jaká je jeho role. Co si budeme namlouvat, po prvních dvou knihách se vám mohlo snadno stát, že se Tom Taylor nezařadil mezi vaše oblíbené postavy. On je docela pitomec, sobecký, ubrečený, který všechnu vinu hází na otce. Asi i naprosto oprávněně, to však zjišťujete až časem. Že je ufňukánek to ale nezmění. Jeho postava má však vývoj, který v knize "Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý" sledujete více než v předchozích, protože je i patrnější.

Kniha "Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý" nabízí zajímavý děj, který má nečekané zvraty, nabízí trochu toho experimentálnějšího čtení. Tohle je kniha, která je schopná si vás získat a získá vás nejspíš pro celou sérii. Konečně se děje něco, co nám trochu začíná vysvětlovat, navíc je to akční a nezůstáváme v podstatě ani chvíli na místě. A pokud už se zastavíme, tak je to formou, která je jedinečná a která jen podtrhává to, co je řečeno názvem. Mezi řádky je toho mnohem více, než by se na první pohled zdálo. Série si skutečně hraje nádherně s tím, co představuje příběh. "Mezi řádky" je komiks o příbězích, komiks o pochopení příběhu a jeho posunutí až na metafyzickou úroveň. Každý příběh má svůj smysl, ale když se ho chopí dobrý vypravěč, je jeho síla o to intenzívnější a údernější. S dobrým vypravěčem příběhy skutečně ožívají.

Komiks "Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Mezi řádky 2: Informátor".

Žádné komentáře:

Okomentovat