2016-11-08

#1302: Klub rváčů 2 - 70 %

Klub rváčů 2 (Fight Club 2)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako šísla 1 až 10 minisérie "Fight Club 2". Souborně vyšlo v roce 2016. České vydání má 280 stran a prodává se v plné ceně za 799 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Chuck Palahniuk
Kresba: Cameron Stewart

Chuck Palahniuk není autor, kterého bych měl načteného. Vlastně jsem od něj nečetl žádnou knihu a "Klub rváčů" jsem viděl pouze jako film. Ale zase je to film, který dovede vyrazit dech. Byl jsem proto docela zvědavý, co mi nabídne komiks "Klub rváčů 2", který nenapsal scenáristicky nikdo jiný než autor původního románu, tedy sám Chuck Palahniuk. V současné době už tak mohu říct, že jsem od něj něco četl, i když zůstává u toho, že grafický román. Napsat pokračování původně románu formou komiksu, byl docela zajímavý krok, ale když si komiks "Klub rváčů 2" přečtete, zjistíte, že to byl krok naprosto nezbytný. To, co nám komiks ukazuje díky svojí vizuální formě, to by román tak dokonale nemohl prezentovat. Nemluvě o tom, že Palahniuk a Stewart využívají médium skutečně zajímavým způsobem.

Stačí si jen trochu prolistovat komiks, ani ho nečíst, a všimnete si, jak stránkami prostupují prášky, které mnohdy nejen dokreslují komiks, ale stávají se jeho součástí. Překrývají bubliny, znemožňují čtení, pochopení, ale přitom samy fungují jako určení toho, co se děje, jak se to děje, proč se to děje. A nejsou to jen prášky, které překrývají klasické panely, jsou to i další prvky. Tady dostává komiks chvílemi naprosto nový rozměr, což ale souzní se schizofrenií, která prostupuje celým komiksem a která se dostává do popředí více než samotný děj, jenž se nakonec jeví jako podružný. Projevuje se to mimo jiné na konci, kdy si prostě řeknete, jestli to, co jste četli, mělo nějaký smysl. Nečekejte podobný zážitek jako v případě původního příběhu, "Klub rváčů 2" je jiný.

Chuck Palahniuk si na sebe ušil bič samotnou skutečností, že se rozhodl napsat pokračování. "Klub rváčů" v sobě má zásadní odhalení, s kterým už do druhé knihy jdete, a je jasné, že se musí vyvíjet příběh, aby to pořád ještě zaujalo, není možné očekávat, že zde bude podobný kulervoucí twist. A tak se příběh skutečně rozvíjí. V hlavní roli máme Sebastiana, což je Tyler Durden, který bere prášky, aby bylo jisté, že se Tyler neobjeví. Jenže je tu problém. Jeho manželka Marla nemá moc ráda usedlý život. Byla by raději, kdyby se na chvíli vrátil ten divoch, ten šílenec, s kterým měla alespoň nějaké vzrušení. Není se moc čemu divit. Sebastian skutečně není zábavný týpek. On sám to ví. A tak že by něco doutnalo pod povrchem?

Marla chodí na terapeutickou skupinu lidí se syndromem předčasného stárnutí. A právě zde se ukazuje, co je síla téhle knihy. Nápady. Ty jsou naprosto úchvatné. Nejen, že jsou osoby trpící progerickým syndromem do příběhu vloženy, ale ony jsou jeho důležitou součástí a objevují se v naprosto nečekaných scénách. Válečná vřava v Africe toho může být příkladem. Proč se vlastně ocitneme v Africe? Já ani pořádně nevím. Má to spojitost s tím, že chce Marla zpátky svého syna, který je malým pyromanem, ale ono je všechno ještě podstatně složitější, protože tady prostě není jednoduché pochopit, co se skutečně děje, co je sen, co se jen odehrává v mysli, co se neděje vůbec. A Palahniuk ví, že komiks tohle pochopení dokáže ještě zkomplikovat, čehož naplno využívá. Přechody mezi Sebastianem a Tylerem jsou přirozené, což ale nakonec vede jen k tomu, že se všechno jen víc zamotává.

Aby toho nebylo málo, tak Chuck Palahniuk ještě udělal jednu zásadní věc - nechal sám sebe vstoupit do děje. Dělá si ze sebe srandu, což každý nezvládne, a dělá to dobře. Bohužel také nakonec docílí toho, že už se v závěru v komiksu neorientujete vůbec a jen civíte na to, co se to vlastně děje. Já nevím, co se dělo. Přiznám se, že jsem finále prostě nepochopil. Mohu si dílky skládat, jak chci, ale vychází mi několik možných teorií toho, co se stalo, a všechny mohou fungovat. A taky nemusí. Ale myslím, že i tohle byl záměr. Posunou schizofrenní příběh ještě o něco dál, dát mu ještě o něco více šílenství, což ale bohužel vede k tomu, že samotné dění dostává náboj těžko pochopitelného, a to může vést u některých čtenářů ke zklamání. Já jsem se knihou bavil, jsou zde naprosto jedinečné nápady, skvělý smysl pro humor, jen to směřování mě tak nějak zklamalo a finále nenaplnilo.

Komiks "Klub rváčů 2" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat