2016-11-04

#1300: Gotham Central 1: Při výkonu služby - 80 %

Gotham Central 1: Při výkonu služby (Gotham Central: In the Line of Duty)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 10 série "Gotham Central" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2004. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Ed Brubaker a Greg Rucka
Kresba: Michael Lark

Ed Brubaker je docela známý tím, že mu sedí příběhy noir. Greg Rucka je v našich komiksových podmínkách trochu neznámý, i když jeho příspěvek je možné najít v knize "Joker: Oslava 75. výročí". Společně se pak v roce 2002 pustili do série, která má detektivní předpoklady, ale stejně tak má předpoklady supehrdinské, protože se dění odehrává v Gothamu a je logické, že se zde postava Batmana, případně někoho dalšího, prostě musí objevit. Rucka a Brubaker společně ještě s kreslířem Michaelem Larkem vytvořili celkem 40 sešitů této série, která se vměstnala do celkem pěti knih. My stojíme před první z nich a já rovnou říkám, že doufám, že u nás vyjde všech pět knih, protože tohle je zajímavé čtení.

A není to zajímavé proto, že se to odehrává ve světě Batmana, ale je to zajímavé proto, že to jsou velmi dobré kriminální příběhy, v nichž právě skutečnost, že je zde velmi dobře popsána policejní/detektivní práce, vede k tomu, že vás dostanou. Není to skutečností, že se sem tam objeví netopýří plášť, ale proto, že jsou zde popsány postupy, je zde zaznamenáno fungování oddělení a hlavně jsou zde skvěle rozpracovány vztahy mezi jednotlivými postavami. Právě postavy tohoto příběhu vás dostanou, kdy mě nejvíce oslnila Renee z třetího příběhu nazvaného "Půl života", kde v jejím vývoji Greg Rucka naprosto exceluje. Už není tak skvělý v tom, jak příběh končí a jaká je jeho pointa.

Scenáristé si rozdělili knihu celkem spravedlivě, kdy společně vytvořili první příběh nazvaný "Při výkonu služby", a následně si každý napsal jeden příběh. Brubaker má na svědomí "Motiv" a Rucka zase "Půl života". První příběh asi nejlépe spojuje Gotham a jeho postavy s detektivním světem. Díváme se na Gotham očima policistů, obyčejných lidí, kteří se musí vyrovnávat s nebezpečnými záporáky, ale také s existencí samotného Batmana. A někdy to na ně má pořádné dopady, což je tu prezentováno na dobrém případu. Zápletka je dobrá, ale místy mi přišla dost skoková. Z hlediska dějového mi zajímavější přišel "Motiv", který je velmi dobře rozpracovaný a v podstatě až do konce nevíte, jaký ten motiv byl. Ale ono to pak pěkně sedne do sebe.

K příběhu "Půl života" už jsem psal, že je zde velmi dobrá práce s postavami, která mě strhla, ale která bohužel vedla k finále, jež mě zrovna neoslnilo. Ale chápu, musí to prostě nějak zapadat do DC světa, jinak by to mohla být jen "obyčejná" detektivka/kriminálka. Jenže právě ta skutečnost, že se Brubaker/Rucka/Lark snaží o to, aby prezentovali kriminální příběhy, které jsou skoro vystřižené z nějakých parádních policejních seriálů, kde vám na postavách může záležet a prožíváte s nimi jejich těžkosti i radosti, dělá z komiksu "Gotham Central 1: Při výkonu služby" něco neobyčejného a jedinečného. Myslím si, že se superhrdiny na policejní stanici se mnohem lépe popral Alan Moore v komiksu "Top 10", ale "Gotham Central" zase do komiksu přináší atmosféru policejní stanice, dobré případy a nečekaný vývoj. Dýchlo na mě něco, co bych rád četl častěji.

Komiks "Gotham Central 1: Při výkonu služby" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2 komentáře:

  1. Anonymní4/11/16 17:24

    Dotaz má s touto sérii něco společného TV seriál, a jestli jo jak moc. Ptám se proto že serial mi přišel postupně v dalších dílech docela slabej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rucka a Brubaker pod seriálem podepsaní nejsou, takže bych moc velkou spojitost neviděl. Seriál si jde svou cestou.

      Vymazat