2016-07-20

#1218: Sugar: Můj kočičí život - 75 %

Sugar: Můj kočičí život
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2016. V belgickém originále vyšlo v roce 2014. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 338 Kč.
Scénář: Serge Baeken
Kresba: Serge Baeken


Nakladatelství Meander tak trochu v tichosti přišlo s další komiksovou knihou, která je velkého formátu, a to i přesto, že okénka, která jsou uvnitř, jsou poměrně malá. Na jednu A4 se vždy vejde 24 panelů, které jsou v pravidelné mřížce 4x6. Tohle je zachováno po celou délku komiksu a ukazuje se, že je takovým způsobem možné vytvořit komiks, který bude obsahovat minimum slov, bude obsahovat relativně málo čar, ale přesto je to komiks, který je svým způsobem novátorský a objevný, protože ukazuje, jaké jsou možnosti černobílé kresby a především pak perspektivy v rámci zvoleného rozložení panelů.

Serge Baeken je komiksový tvůrce a ilustrátor na volné noze, který si prošel i nezávislým obdobím, kdy vydával vlastní časopis. Kromě toho si pak vytvořil i mírně autobiografický komiks, který právě můžete držet v rukou. Ano, komiks "Sugar: Můj kočičí život" je komiksem o kočce, ale přece jen je to kočka, která zasáhla do života samotného autora. Rozhodl se tedy, že bude vyprávět příběh o své kočce, kde bude tak trochu akcentovat i svůj život, ale primárně se skutečně zaměří na to, jak si žije jedna taková kočka. To ale neznamená, že by komiks "Sugar" byl něco nudného, nezajímavého, nebo něco, co se snaží za každou cenu vykreslovat zvířátka jako roztomilá, krásná, lepší než lidi.

Serge udělal to, že vzal kočičí postavy a dal je do hlavní úlohy. Jsou zde lidé, ale na kočky je zaměřeno. Hlavní postavy jsou tak celkem jasně definovány. Kolem nich se všechno točí. Sledujeme zásadní události v jejich životech. Vzhledem k tomu, že to jsou kočky autora a jeho rodiny, sledujeme, co se s nimi stalo, což je prezentováno v celkem emotivních scénách, které ale nejsou nijak srdceryvné, naopak z nich máte pocit, že jsou přirozenou součástí života, že k nim prostě dochází a nedá se s tím nic dělat. Někdy zvíře umře, stejně jako se to musí stát člověku. Někdy jsou ty okolnosti nečekané, podivné, někdy je to stářím.

Tolik k příběhu, který je prostě příjemně lidský, nebo spíše kočičí. Mimochodem k dokonalosti je to dotvořeno ještě závěrečnou pohádkou, která je taková smutně krásná, že budete knihu zavírat s příjemnou - doufám, že příjemnou - nostalgií. Jenže pak je tu ještě aspekt výtvarný, aspekt perspektivy. Serge Baeken dovede na malém prostoru vyprávět příběh beze slov, ale ten navíc dovede ozvláštnit i tím, co jednotlivé panely zobrazují. Každou stránku je možné číst panel po panelu, ale někdy je třeba se podívat na celou stránku, případně na větší celky, aby vám neunikly některé zásadní souvislosti. Například hned druhá stránka, kde kočka poprvé jede autem, je vizuálně zajímavá a prostě ji není možné číst klasicky, je nutné se na ni dívat různými pohledy. Někdy například pomůže číst spíše svisle.
Serge Baeken

S komiksem "Sugar: Můj kočičí život" přišel na český trh další zajímavý a osobitý autor, jehož dílo, alespoň z pohledu perspektivy, by se dalo srovnat s komiksem "autobus", kdy i v jeho případě dochází k narušování klasické perspektivy a komiksy není možné číst pouze tak, jak jsme zvyklí. Je potřeba se do nich více ponořit, je potřeba se jimi nechat unést, přijmout jejich hru, přijmout hru autora. Pokud se vám to povede, tak rozhodně nedostáváte jenom nějaký grafický experiment, ale především knihu, která má co říct a která ve vás dovede vzbudit emoce. "Sugar: Můj kočičí život" je komiks, kterým nakladatelství Meander rozhodně nešláplo vedle, jen doufám, že se dostane k co nejvíce lidem.

Žádné komentáře:

Okomentovat