2016-07-21

#1219: RETRO: Dobrodružství Lapky a Ťapky na vodě - 50 %

Dobrodružství Lapky a Ťapky na vodě
Vydala Česká státní pojišťovna v sešívané vazbě v roce 1989. Vydání má 16 stran.

Scénář: Luboš Grunt
Kresba: Luboš Grunt

To jsem si takhle jednou dělal pořádek v knihách a čirou náhodou jsem narazil na komiks, ke kterému bych se dnes rád vrátil. Jedná se o komiks "Dobrodružství Lapky a Ťapky na vodě", který je součástí delší řady příběhů, jež se vinou českým komiksem již od 70. let minulého století. Zní to, že je to dávno, ale ono už je to opravdu 40 let, co se tihle hrdinové v nějaké podobě objevili v komiksu. A jejich původním autorem, alespoň jak jsem mohl dohledat, byl Jaroslav Němeček, tvůrce "Čtyřlístku". Jak se můžete přesvědčit na následujícím obrázku, měli tenkrát trochu jinou podobu.

Dvojice se objevila v celkem čtyřech příbězích Jaroslava Němečka, a to jako jednostránková součást všité přílohy časopisu "ABC". Tato příloha byla dotována Českou státní pojišťovnou. A právě tato pojišťovna pak vydávala i další knihy, respektive brožury s těmito hrdiny. Takovou zajímavostí je pak kniha "Lapka a Ťapka" z roku 1980. Tyto příběhy kreslila Edita Plicková, jednalo se o osmdesátistránkovou publikaci, kterou opět vydávala Česká státní pojišťovna, ale její zajímavostí je skutečnost, že se nám hrdinové proměnili nejen designově, ale také rasou. Z jednoho z nich se stala kočka, jak prezentuje i následující obrázek.

V roce 1982 pak Česká státní pojišťovna vydala komiks "Jak Lapka s Ťapkou tábořili" (obálka níže) a já musím říct, že internet není dokonalý nástroj, protože se mi prostě nepodařilo zjistit, kdo byl autorem této knihy. Hrdinové jsou opět oba psi, ale to už se pomalu schyluje k tomu, aby dvojice dostala svou finální podobu, která se nakonec objevila i ve "Večerníčku". Na svědomí je opět má Česká státní pojišťovna a kresby vytvořil Luboš Grunt.

Luboš Grunt nakreslil celkem pět propagačních brožur pro Českou státní pojišťovnu, a to v letech 1984 až 1990. Každá brožura měla 16 stran. Konkrétně se jednalo o následující:

  • Dobrodružství Lapky a Ťapky (1984)
  • Dobrodružství Lapky a Ťapky na horách (1985)
  • Dobrodružství Lapky a Ťapky: Zlatokopové (1988)
  • Dobrodružství Lapky a Ťapky na vodě (1989)
  • Dobrodružství Lapky a Ťapky v oblacích (1990)

Vzhledem k tomu, že šlo o propagační brožury České státní pojišťovny, jejich smyslem bylo především upozornit děti, ale i starší čtenáře na to, že jsou zde různá nebezpečí, kterým by se měli vyvarovat. A jelikož já jsem doma objevil pouze sešit "Dobrodružství Lapky a Ťapky na vodě" - jiný jsem nejspíš ani nikdy neměl - tak je asi pochopitelné, na jaké nebezpečí se zaměřoval právě tento díl. Ano, lidé by si měli dávat pozor na to, jak se budou na vodě chovat. Lapka a Ťapka jsou postavy, které ukazují, jak správně sjíždět řeku, vlci jsou pak zase těmi, kdo ukazuje, jak to dopadne, když se pravidla nebudou dodržovat. V tomhle směru komiks plní svůj účel a je docela mravoučný.


V jiném ohledu už komiks tolik nefunguje. Příběhově nemá smysl v tom něco hledat, je to spíše jedna epizoda, která se snaží ukázat to, co se může na vodě stát. Díky velkým panelům se komiks velmi dobře čte, ale myslím si, že jeho potenciál by byl plně využit teprve ve chvíli, kdy by se jednalo o sérii delší, kde si děti vytvoří vztah k postavám a nebylo by nutné se tolik zabývat právě tou snahou nutně něco za každou cenu děti naučit. Takže nakonec průměr, ale myslím, že je v tom i trocha nostalgie, která na mě padla, když jsem komiks doma objevil.

2 komentáře:

  1. Dobry den, mate jeste komiks doma?? Meli jsme po nem pojmenovaneho pejska.

    OdpovědětVymazat