2016-07-12

#1212: Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá - 60 %

Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá (Angry Birds Movie Comics 1: Birds of a Feather)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Angry Birds Movie Comics 1: Birds of a Feather" v roce 2016. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Když jsem si přečetl komiks "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonal ostrov", nemyslel jsem si, že by mě sešit "Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá" mohl nějak zásadně překvapit, spíše jsem měl pocit, že to bude něco, co nebude nijak zajímavé, co se bude spíše jen dál snažit o to, aby se kráva, která dává mléko, dojila. Přece jen je jasné, že tohle je více než cokoli jiného marketingový produkt, ale jak se nakonec ukázalo, sešit "Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá" vůbec není tak zlý a jsou zde příběhy, které dovedou zaujmout a u kterých se budete docela bavit. Těch příběhů je celkem pět a jsou plus mínus desetistránkové.

V hlavních rolích jednotlivých komiksů máte většinou postavy, které už dobře znáte, ať už ze hry anebo z filmu, na který tenhle komiks cílí trochu víc a je v podstatě něčím, co má tak trochu propagovat právě film, což je patrné především z anglického názvu, kde je uvedeno "Angry Birds Movie Comics". Takže se zde setkáte s Ruďákem, Žluťasem, Bombasem, ale i dalšími postavami, které vám nebo vašim dětem nějakým způsobem učarovaly. Já se přiznám, že mi více sedí samotná hra, než čtení příběhů o postavách, ale na druhou stranu mám tentokrát pocit, že to není úplně zbytečné čtení a že jsem se sem tam bavil.

Co mě na příbězích trochu překvapilo, to je skutečnost, že jsou opravdu dobře vedeny a ani jednomu nechybí děj. Není to jen o tom, že se postavy někde setkají, řeknou pár vtipných hlášek, anebo se stane něco, co by mělo být vtipné. Tohle je komiksová groteska, která má strukturu, má začátek, má konec a dohromady každý příběh funguje. Scénáře k některým příběhům psal Paul Tobin, který se vyzná v tom, jak pobavit, ale je fakt, že tady to není tak uhrančivé jako například u série "Plants vs. Zombies". "Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá" má svůj vlastní humor, kde se hodně hraje na jednotlivé postavy a na to, jak jsou tyto postavy charakterizovány. A z nich se pak odvíjí příběhy. To je dobře, protože tohle čtenáři tak nějak očekávají.

Když máte v komiksu Ruďáka, tak chcete, aby byl naštvaný. Tohle je případ komiksu "Ruďák má nákupní horečku", který staví na jeho charakteru a následně kolem něj buduje příběh. Není to ale jen případě tohoto prvního komiksu, ale je to případ i komiksů dalších. Je vidět, že si s tím tvůrci dávají skutečně práci a nechtějí komiksy odfláknout. Proto se mi také sešit "Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá" líbí víc než "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonal ostrov". Na tomhle je vidět, že tvůrci chtěli svoje čtenáře zabavit. To je dobře. Celkem se to podařilo. Jasně, je to čtení jen na chvíli, ale moc víc od takového komiksu stejně čekat nemůžete.

Komiks "Nová dobrodružství Angry Birds: Vrána k vráně sedá" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Angry Birds Komiks 1: Návnada"
"Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu"
"Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonal ostrov"

4 komentáře:

  1. Super recenze :-) Jinak, napadla mě jedna věc. Až by skončila nějaká komiksová série (např. Zázrak nebo UKK) posledním číslem, tak by jsi mohl celé té sérii dát nějaké celkové hodnocení.

    Je to tedy jenom můj nápad, tudíž tohle nemusíš zrovna dvakrát dělat. Ale je to na tobě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jak tak o tom přemýšlím, tak UKK 2 nebude mít až tak dobré hodnocení ani celkově :-)

      Vymazat
  2. Angry Birds překvapili i když si nejsem jist zda ty komiksy nejdou s křížkem po funuse protože u nás ve škole, resp u dětí ve škole frčeli AB tak cca před rokem a teď po nich ani pes neštěkne. Teď frčí mě nepochopitelný Freddy. Hra, kde se jen čeká na místě až vás něco zabije. Má to pět na vlas stejných dílů a předpokládám, že to co nevidět pojede jako přes kopírák i do komiksu :)

    Já jsem ale hlavně zvědav na tvé hodnocení Hulka :) protože ti vadí příběhy vytržené z kontextu a tohle je mnohonásobný příklad téhož, i když zas chápu jejich záměr.

    OdpovědětVymazat
  3. Freddyho ani neznám, ale možná by zájem Angry Birds mohl nastartovat ještě film
    Jinak Hulk bude, snad už v týdnu.

    OdpovědětVymazat