2016-07-06

#1208: Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov - 50 %

Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov (Angry Birds - Stella: Une Île presque parfaite)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Angry Birds - Stella: Une Île presque parfaite" v roce 2015. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Když se mi kniha dostala do rukou, tak jsem si hned říkal: "No jo, další marketingový produkt, který chce co nejrychleji vydělat na tom, že jsou ptáci oblíbení." Co nejrychleji proto, aby šílenství zatím neopadlo. Asi se ptákům daří, protože těch komiksů pořád vychází víc a víc, nemluvě o tom, že potenciální úspěšnost komiksu je ještě více umocněna tím, že se do světa dostal i "Angry Birds" film, který zaručeně zvedne prodeje. Ale tak o tomhle je také vydávání, pořád je to bohužel především byznys, a pokud se bude prodávat, bude se kráva dojit. Přece jen se dá v případě komiksu "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov" najít nějaké to pozitivum, o kterém bych se zde trochu rozepsal. Překvapivě to ale není pozitivum komiksové.

Dobře, abych nebyl úplně nefér, tak v oblasti komiksové se zde najde - především v závěru - několik příběhů, které mají velmi zajímavou kresbu. Jedná se o komiksy "Má mě ráda... nebo ne?" a "Ať žije vítr". Jako kdyby se jednalo o kresbu pastelkami, případně voskovkami, která dává trochu něco víc než ostatní komiksy, jež jsou kresbou tak trochu klasické. Tyto komiksy a také komiks "Hradománie" má na svědomí Audrey Bussi, která také kreslí "Malého prince". Překvapivě kresbě "Malého prince" jsou podobné jiné komiksy. Z tohojste si mohli všimnout, že komiks "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov" je spíše evropského ražení. Kresba v tomto směru nezklame.

Co je ale problém, to jsou scénáře jednotlivých příběhů. Ty jsou... no prostě nijaké. Celé je to bez nápadu a stojí to na tom, že jsou zde dvě znesvářené sestry - Stella (ta hodná) a Gale (za zlá). Ty žijí na jednom ostrově. Stella má své kamarády ptáky, Gale vládne prasatům. Díky převážně dívčím postavám je jasné, na jaké čtenáře chce komiks "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov" cílit. Je to takový dívčí protipól ke knihám hlavní série "Angry Birds Komiks", která je přece jen více určená klukům. Anebo alespoň získáváte ten pocit. Cílení na dívky pak v podstatě znamená jen to, že jsou komiksy více umělecké, je zde více dívčích postav a více se dá na vztahy a emoce. Ale zase ne o tolik. Tohle je primárně zábava v krátkých povídkách, které nemají za cíl vás odrovnat, ale prostě na chvíli zabavit. Těch komiksových povídek je celkem osm, od jednostránkových po desetistránkové.

Kromě komiksů je zde ještě pět krátkých článků, které "napsali" kladné postavy komiksu, tedy velitelka Stella, muzikantka Poppy, malířka Willow, badatelka Dahlie a Luca, což je jediný chlapecký element v partě. Je malý, takže je zde klasická role žen-matek. Články oceňuji, protože každý je zaměřený jiným směrem podle toho, jaké jsou postavy - Stella je akční, a tak popisuje parkur, Dahlie nám něco řekne o Marii Curie-Skłodowské a tak podobně. Díky tomu, že se články zaměřují na různá témata a jsou podány celkem zajímavě, čtenáři se mohou i něco naučit. Je to dobře, protože komiksové příběhy se dovedou velmi snadno vykouřit z paměti, protože tam prostě není ani jeden, který by stál za zapamatování. Tady už scenáristé dobré nápady neměli.

Komiks "Angry Birds - Stella 1: Téměř dokonalý ostrov" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Angry Birds Komiks 1: Návnada"
"Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu"

Žádné komentáře:

Okomentovat