2016-01-07

#1074: Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu - 35 %

Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu (Angry Birds Comic Album 6: The Broken Slingshot)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Angry Birds Comic Album 6: The Broken Slingshot" v roce 2015. České vydání má 56 stran a prodává se v plné ceně za 129 Kč.

Scénář: Anastasia Heinzl, Paul Tobin,  Ian Carney, Kari Korhonen
Kresba: Marco Gervasio, Oscar Martin, Stefano Intini, Jean-Michel Boesch, Paco Rodrigues

Mohli by "Angry Birds" podruhé bavit více než poprvé v knize "Angry Birds Komiks 1: Návnada"? To je otázka, na kterou je celkem snadné najít odpověď. Odpověď je totiž následující: Ne. Kniha "Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu" je celkem standardním marketingovým produktem, který má cílit na fanoušky hry, ale především na děti. Tohle je opravdu takové jednoduché čtení, které vás příliš neosloví a které jen ukazuje, že zde jsou nějaké postavy, které ale prostě nemohou mít moc větší hloubku, než jakou mají v případě, kdy je natahujete na praku a snažíte se jimi zasáhnout prasata.

Ono asi nemá moc smysl dávat těm postavám nějakou větší hloubku, ale tvůrci se o to snaží. Ten malý červený pták, tady překládaný jako Rudohněv, je velký kápo, ten žlutý pták je takový trochu trouba, ti malí jsou otravové, bílá Matylda je starostlivá panička a to je vlastně všechno, co se dozvíte, k tomu jsou tu pak prasata, kterým je věnován docela velký prostor - mají i nejdelší poslední povídku. Všechno je pak ve stylu takového laskavého, nepříliš výrazného humoru a jede se tak, aby to nikoho neurazilo. Prostě čtení, které nemá uchvátit, ale nemělo by ani nudit.

Jenže tady mám trochu problém, protože já jsem měl takový pocit, který by se dal nudou nazvat. Není zde jediný příběh, který by byl skutečně dobrý a který by vás uhranul vtipem nebo svou pointou. Všechno je tak nějak na jistotu, skoro jako kdyby se ani tvůrci moc nesnažili, prostě jen hráli na to, že trochu psát umí, použijí známé postavy a nic moc dalšího tomu nedají. Tohle není čtení, které by mě bavilo, a popravdě ani Paul Tobin, který má jinak marketingové věci celkem v malíku a je vtipný, zde scenáristicky nic moc nepředvedl. Vzhledem k tomu, že zrovna ujíždím na "Angry Birds 2", je hra rozhodně mnohem zábavnější, respektive návykovější, než komiks, který z této hry vychází.

Komiks "Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu" je tedy opravdu jen produktem marketingu a není ani moc vtipný, což je asi největší problém. Jsou to takové povídky, které vás absolutně nenadchnou a které hned zapomenete, jen co je jednou přečtete. Tohle není produkt, který by měl se hrou vytvářet nějaký větší vztah a je celkem snadno možné, že si čtenář další knihu, pokud by měla další vyjít i česky, prostě nekoupí, protože není moc o co stát. Musím ale uznat, že kresba je přesně taková, jaká se ke komiksu pro děti hodí, a jednotlivé postavičky jsou díky ní dostatečně vtipné, což je asi to nejdůležitější. Jinak ale raději hru, která je zdarma, jen s nějakou tou reklamou.

Komiks "Angry Birds Komiks 2: Bez praku ani ránu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Angry Birds Komiks 1: Návnada".

2 komentáře:

  1. Chtěl bych se zeptat proč zmizela záložka UKK 2 z hlavní lišty. Pokud už nebudeš hodnotit komiksy z nové řady tak je mi to líto, na tvoje recene jsem se vždycky těšil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění, jednalo se o chybu. Stránka je zpátky a já se pokusím během příštího týdne zveřejnit recenze na nová UK K, trochu mi to přes ty Vánoce uniklo, ale zase se dostávám do rytmu. Takže o recenze určitě nepřijdete :-)

      Vymazat