2016-06-16

#1191: Bublifuk 3: Vstup na vlastní nebezpečí - 90 %


Bublifuk 3: Vstup na vlastní nebezpečí
Vydalo nakladatelství Triton v roce 2016. Vydání má 36 stran a prodává se v plné ceně za 55 Kč.

Scénář a text: Bára Buchalová, Kimea, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří Walker Procházka, Tomáš Prokůpek, Klára Smolíková a Martin Šinkovský
Kresba: Bára Buchalová, Katka Čupová, Lukáš Fibrich, Karel Jerie, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda a Ticho762

Na světě je třetí "Bublifuk", tak se do něj rovnou pustíme, protože je opět napěchovanými komiksy pro děti i dospělé. "Fernando a Stella" nás opět na začátku přivítají svým vynalézavým způsobem, kdy se tentokrát pustili do padáku. Je naprosto nezbytné, aby jej vymysleli, neboť jinak hrozí nebezpečí pádu, možná smrti. Hodně se mi zamlouval závěr příběhu, který ukazuje, že vynalézání je třeba, jinak bychom se nikam neposunuli a mělo by to vliv na délku našich životů. Nechybí ani návod, jak si udělat vlastní padáček. Pro kluky a holky parádní komiks, ale hned za ním následuje něco, co já oceňuji velice. Tím je stránka Tomáše Prokůpka, který nám tentokrát představuje amerického autora, vlastně prvního, který pravidelně publikoval česky. Nejspíš aniž by to sám věděl. Slyšeli jste někdy jméno Frank Morris Howarth? Tak teď už budete vědět, kdo to byl.

"Piráti na suchu" si opět vybrali svoje dvě stránky a musím říct, že kresebně je to paráda. Příběhově to ale jde trochu mimo mě a "Piráti" mě ani v jednom případě nedovedli vyloženě nadchnout. Jsem si ale jistý, že u dětí budou bodovat o něco více. Abychom se ale vrátili k edukativnímu komiksu, Klára Smolíková a Viktor Svoboda pokračují v seriálu "Jak se dělá komiks", který se tentokrát vydá do minulosti a krásně a přitom jednoduše nám dokazuje, že komiks není výdobytek moderní doby, ale jedná se o formu, která je s člověkem spjata v podstatě od jeho počátků. Právě poučení, které se vám z některých komiksů v "Bublifuku" dostává, je jedním z faktorů, proč stojí za to si každé číslo koupit.

Ale je to samozřejmě i o zábavě, kterou opět přinášejí "Píp a Půp". Na prvních dvou stránkách naprosto skvěle rozvrženo, kdy jsem si říkal, že ten nový prvek, je naprosto skvělý, ale bohužel zbylé dvě stránky jsou tak nějak rychlé a celý potenciál armádních robotů jde do ztracena. Ale musím uznat, že Ticho762 má prostě parádní kresbu a jeho armádní roboti jsou dokonalí, hlavně zjevení generála je výborné. "Zelený vlk" je takový zvláštní příběh, který nesedne každému, ale ve třetím pokračování už není jen výtečná kresba Karla Jerieho, ale také povedený scénář, který navíc vyžaduje zapojení i po čtenáři! Následně je to hezky poetické a strhující, až jsem doufal, že další stránky hned následují. Ale budu si muset počkat na čtvrtý díl komiksové revue.

Po mě je vrcholem opět komiks Petra Kopla. Jeho "Tři mušketýři" jsou pořád nesmírně zábavní, navíc se drží předlohy. Když budete velmi pozorní, tak zde odhalíte celkem dost narážek na jiná Petrova díla, ale především i na díla jiných autorů, ať už těch, kteří publikují v "Bublifuku", anebo i dalších. Krásné, vtipné čtení, kde Petr ukazuje svou nejlepší kresbu, v které bych si skoro přál i "Zázraka", jenž právě v kresbě poslední dobou hapruje. Kvalita ale nepolevuje ani v následujícím komiksu, protože nás čeká skvělá kresba Tomáše Kučerovského v třetím příběhu "Hilfréda Hubertuse Babočky". Ten se tentokrát pouští do poštovního spiknutí a Tomáš si jeho prostřednictvím dovede pořádně rýpnout do pošty a navíc je u toho zábavný.

Na závěr pak už jen dva krátké, stránkové komiksy. Nejprve "Trampoty Principála Piškoty", které mě ani napotřetí nedokázaly zaujmout a já jsem se jen přelétnul. Tyhle příběhy mi nesedí. "Knihomol Bubu" je něco jiného. Ten mě baví, hlavně díky tomu, jak si skvěle hraje s literaturou. Navíc je zde i vtipná pointa, která mě dovedla rozesmát. Nelze pak než shrnout, že třetí "Bublifuk" je podle mě zatím nejlepší, a to hlavně díky tomu, že se zlepšil komiks "Zelený vlk", ale samozřejmě i proto, že si ostatní příběhy a jejich tvůrci udrželi svou kvalitu. Doufám, že se dočkáme mnohem většího množství dílů, než jsou čtyři, protože tohle je čtení, které by se mělo dostat k co největšímu množství dětí i dospělých.

Komiks "Bublifuk 3: Vstup na vlastní nebezpečí" zakoupíte na stránkách nakladatelství Triton, kde si také můžete zakoupit předplatné na čtyři čísla.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Bublifuk 1"
"Bublifuk 2: Plnou parou vpřed"

Žádné komentáře:

Okomentovat