2016-04-22

#1150: Sandman 7: Krátké životy - 80 %

Sandman 7: Krátké životy (Sandman: Brief Lives)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Komiks původně vyšel jako sešity 41 až 49 série "Sandman" v letech 1992 až 1993. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Brief Lives" v roce 1994. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Jill Thompson a Vince Locke

Po knize "Sandman 6: Báje a odlesky 2", která mě příliš nenadchla, následuje kniha "Sandman 7: Krátké životy", jež nám zase jednou vypráví delší příběh, který se odvíjí v celé knize a který nám prozrazuje mnoho z toho, co jsme chtěli vědět. Ne, že by se vysvětlil celý vesmír, ale dostává se před vás příběh o tom, jak to vlastně bylo se Zkázou a jak je to s ním dnes. Konečně se budete moct setkat tváří v tvář s posledním ze sedmi Věčných a je to setkání... no, nechce se mi přímo říkat impozantní, protože takové úplně není, ale rozhodně se jedná o setkání, které má svou hloubku a které je celkem filosofické, a to hlavně v souvislosti k celému sandmanovskému světu a jeho pochopení. Najednou se na Sandmana můžete začít dívat jinak.

Kniha "Sandman 7: Krátké životy" nás ale nechává nejprve trochu nahlédnout na jinou postavu, která se také řadí do blízkosti Věčných, a to nejen proto, že žije dlouho, i když zase ne tak moc dlouho. Je to také tím, že se jedná o syna samotného Morfea. Ano, příběh knihy "Sandman 7: Krátké životy" se věnuje také Orfeovi, celkem zajímavé postavě, která se už nějakou dobu dějem prolínala, získala vlastní kratší příběh a teď konečně dostává prostor i v něčem větším. Jenže jak jsem řekl, v první řadě nejde o Orfea, vlastně nejde tolik ani o Sandmana, jako jde o jiné postavy, které dostávají více prostoru. Hlavně jsou to Delirium a Zkáza.

Delirium je jednou z Věčných, kterou jsme měli možnost poznat hlavně jako velmi výstřední postavu. Kniha "Sandman 7: Krátké životy" nabízí potvrzení toho, co jsme doposud tušili. Je to skutečně podivná postavička, která možná má, možná nemá vlastní říši, respektive možná ji řídí, možná ne. Její lettering je v knize prostě výborný a měl by se primárně zdůraznit. Tohle musela být celkem fuška a dokonce i ty ostré přechody mezi spojenými bublinami podtrhávají charakter této postavy. Užijete si ji naplno, a buď ji budete zbožňovat, anebo nesnášet. Jedno je ale jasné - je to právě Delirium (kdysi Radost), která se rozhodne, že nadešel čas, aby se konečně podívali po bratrovi, který je opustil a vykašlal se na svůj úřad.

Kdo je Zkáza? Tak pro odpověď na tuhle otázku si zajděte do své knihovny nebo do knihkupectví, pokud ještě knihu "Sandman 7: Krátké životy" nevlastníte. Dobře, možná bych vás měl varovat, že tohle rozhodně není ten nejhororovější příběh v celé sérii, vlastně není ani moc akční, ale děj s sebou nese něco jiného. Je to jeho hloubka, to, jak si dovede pohrávat se známou mytologií, ale i mytologií vlastní. Neil Gaiman vytvořil natolik komplexní svět, že už je schopen ještě prohlubovat a zdůrazňovat jeho jednotlivé prvky a také význam jednotlivých postav, které jsou součástí tohoto bohatého světa.

Po trochu dějově rozcupovaných knihách "Sandman 6: Báje a odlesky 1" a "Sandman 6: Báje a odlesky 2" nasazuje kniha "Sandman 7: Krátké životy" laťku zase o něco výš a donutí vás přemýšlet. Tohle se mi na knize líbilo, ale možná ještě více se mi líbila skutečnost, že jsou zde skvělé postavy, a to nejen ty hlavní, ale i vedlejší. Třeba takový pes nemusí být jen kýčovitý, ale může mít skvělý charakter, navíc mluví. Jsou zde zajímavé odbočky, nečekané chvilky, které nejsou přímo zvraty, ale jen takovými drobnými překážkami na cestě. Tohle je kniha, u které si řeknete, co sakra bude v sérii dál? Pro sebe se to pokusím zjistit co nejdříve.

Komiks "Sandman 7: Krátké životy" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat