2016-02-22

#1106: Vějíř 2013 - 70 %

Vějíř 2013
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Elfí kletba – Gobloch, Lysandra
  • V bezpečí pod peřinou – Suwi
  • Samurai Demon Kurotetsu – Jana „Yuffie“ Kilianová
  • V záruce – DanQ, Janiko
  • Liška z temnoty – Špendla, Luc
  • Příště – Zuzana Blaštíková & Antonín Tesař
  • Vystřiženo z kontextu – Arisu & DanQ, Arisu
  • Nesmělý – Abbe
  • Noční šichta – Jan „Arenoth“ Vohlídal
  • Videoteror – Antonín Tesař, Jiří Tesař 
  • Krysařova píseň – Gituška, Alexa
  • Cepilot – Martin Strolený
  • Štastný konec – faQy
  • Černá kočka – Neocco
  • Pakt – Honšimaru
  • Kalvárium – Dyamirity
  • Pátý svitek – DanQ, Infera
  • Domů – Rar
  • V ateliéru – Haspien


Co se budeme zdržovat, jdeme rovnou na věc. Pokud se nepletu, je tohle poslední "Vějíř", který mi ještě chyběl recenzovat, takže pojďme postupně na to, co si pro nás scenáristé, kreslíři i redaktoři připravili v roce 2013. "Elfí kletba" mi přišla jako hodně povedený akční komiks, který by mohl mít i svou mytologii, kdyby nebylo toho, že se tvůrci nutně snažili o to, aby to bylo vtipné. Zas jako taková sranda mi to bohužel nepřišlo. "V bezpečí pod peřinou" už mě dostalo mnohem víc, a to jak kresbou, tak skutečností, že je to beze slov, ale také námětem. Já jsem taky ten typ, co má peřinu jako ochránce. I když nejsem až tak velký manga/anime nadšenec, tak v případě komiksu "Samurai Demon Kurotetsu" jsem se bavil, a to i přesahem odkazů mimo manga/anime sféru.

Janiko a DanQ si sedí skvěle a kresba komiksu "V záruce" podtrhuje pointu tohoto sci-fi společenského příběhu, který není až tak humorný, jak by se mohl na první pohled tvářit. Vlastně mi celé to poselství přišlo docela temné. Nechtěl bych se do podobné společnosti dostat. Příběh "Liška z temnoty" jsem si užil, i když si myslím, že by mu slušelo i méně stránek. Je to tak správně sentimentální a na malém prostoru se tvůrcům (Špendla a Luc) podařilo vytvořit postavy, do kterých jsem se dovedl vcítit. Zuzana Blaštíková a Antonín Tesař v komiksu "Příště" předvedli, že i když komiks nepochopím, což jsem asi nepochopil, stejně na mě z něj padnou alespoň nějaké pocity a já budu trnout. Výborné prolnutí dvou kresebných stylů.

Yonkoma "Vystřiženo z kontextu" mě nedostala, jak už to tak u tohoto typu komiksu v rámci "Vějíře" bývá. Sem tam úsměvné, sem tam ne. Tohle je prostě hlavně pro fandy mangy a anime. Abbeho tvorbu mám rád, aby ne, když mi ilustroval obálku mé druhé knihy, ale příběh "Nesmělý" by mi skoro přišel lepší jako romance, než jako to, co z toho nakonec vzejde. Nejsem si jistý, jestli ta pointa stála za tak obšírné rozpracování. Arenoth se komiksem "Noční šichta" pustil do fajn béčka, které by klidně mohlo fungovat jako úvod do širšího příběhu, nebo i série. Bratři Tesařové společně převedli komiks "Videoteror", kde cítím trochu inspiraci Cronenbergem a zároveň japonskými horory. Přitom je to ale své, temné, depresivní a rozhodně jeden z těch komiksů, které stojí za pozornost, protože na vás zapůsobí.

"Krysařova píseň" je variací na klasického "Krysaře", ale bohužel variací, která nepřinese nic zásadně nového, zajímavého. Je to tak ponuré, ale to i původní příběh. "Cepilot" je pro mě podivnost, která mi nesedla ani kresbou, ani humorem. "Šťastný konec" je taková hezká pohádková nostalgie, která rozhodně neurazí. "Černá kočka" je komiks, který má správně hororový podtón, což se mi zamlouvalo, i když jak díky scénáři, tak díky kresbě není ta hororovost nějak závratně dotažena do konce. Přesto komiks působí velmi dobře. Když říkám, že někde je moc stran, tak v případě komiksu "Pakt" si myslím, že jich je málo. Nemyslím si, že ta pointa je předchozím textem až tak dobře opodstatněna. Navíc se dalo tak nějak očekávat, jak to vlastně dopadne.

"Kalvárium" je příběh, který v sobě má na začátku různý potenciál a může se vyvinout různými směry, jak dějově, tak žánrově. Ten konečný směr mě až tak moc nenadchnul. "Pátý svitek" je hezká hra se čtenářem. Nebo nehezká? No, o nic jiného ani moc nejde. U příběhu "Domů" mi trochu místy vadila kresba, je proporčně zvláštní, ale příběh je docela fajn, celkově zábavný a zajímavý nápad. Posledním příspěvkem je komiks "V ateliéru", což opět beru hlavně jako hru se čtenářem, ale také s komiksovým médiem jako takovým. V tomhle směru se mi komiks líbí. A celkově musím říct, že "Vějíř 2013" rozhodně patří k tomu povedenějšímu. I zde jsou slabší kusy, ale ten žánrový mix mě zase jednou nadchnul a já se bavil.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2"
"Vějíř 2011"
"Vějíř 2012"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

2 komentáře:

  1. Anonymní28/2/16 20:57

    Zajímavá recenze =] Ještě chybí recenze na první kousek a bude to komplet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl už je doma, takže časem určitě bude :-)

      Vymazat