2015-11-26

#1046: Ú.P.V.O. 4: Smrt - 85 %

Ú.P.V.O. 4: Smrt (B.P.R.D.: The Dead)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo sešitově jako čísla 13 až 17 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: The Dead" v roce 2005. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi
Kresba: Guy Davis

Co si budeme namlouvat, tak série "Ú.P.V.O." mi rozhodně nepřirostla k srdci tolik jako třeba "Hellboy", když už se jedná o jeden komiksový svět. Ani v případě knihy "Ú.P.V.O. 3: Žabí mor" jsem nebyl nějak moc nadšený, přitom se jedná na první pohled o příběh, který by se mi měl líbit. Takže jsem ke knize "Ú.P.V.O. 4: Smrt" přistupoval trochu nejistě, ale se slabou nadějí, že tohle by konečně mohlo být ono, že tohle bude ta kniha, kdy se to zlomí a já konečně procitnu a série mě bude bavit. Vzhledem k hodnocení je myslím jasné, že k tomu nakonec došlo a že já jsem si uvědomil, že tohle je opravdu dobré. Anebo to je také tím, že série konečně naplno využila svůj potenciál. A co si budeme namlouvat, možná je to i tím, že na scénáři nedělal jen Mignola, ale také John Arcudi.

V knize "Ú.P.V.O. 3: Žabí mor" jsme se setkali se žabí nákazou, která se snaží zamořit svět. Lovecraftovské jak blázen a já pořád nedovedu pochopit, že mě to neodrovnalo. Holt, někdy jsou věci mezi nebem a zemí. Takže tu máme ale žabáky, kteří se skutečně snaží o to, aby se jejich sémě šířilo a aby nadělali ve světě pořádné značky. Nejlépe takové, které budou smrtící. Tohle se projevuje na více místech, jak se přesvědčíme hned na začátku příběhu, kde jsme svědky dalšího efektního střetu paranormálních sil s paranormálními vyšetřovateli. Guy Davis rozhodně kresebně sérii prospěl a jeho efektní a krásné panely s duchy, přízraky a monstry jsou prostě ozdobou komiksu.

"Ú.P.V.O. 4: Smrt" sledujeme ze dvou hlavních rovin. Ta první se zaměřuje na Aba Sapiena a na jeho pátrání po jednom člověku. Ale celkem brzy je jasné, po čem Abe skutečně pátrá, respektive, co najde. Tohle je ve skutečnosti jen vedlejší linie. Tou hlavní, která může překvapit tím, co se nakonec bude dít, je příběh ostatních členů týmu, tedy Liz, Rogera a Johanna, ke kterým se přidává nový parťák, tak trochu zombie vojenský velitel, který si prostě na chvíli umřel, zanechalo to na něm na patrné následky, no a pak se vrátil, aby se stal velitelem týmu, nebo tak něčím. Minimálně člověkem, který se pokusí Rogerovi natáhnout gatě.

Nějak jsem si toho v podání samotného Mignoly dříve tak nevšiml, ale "Ú.P.V.O. 4: Smrt" je docela vtipná kniha, kde jsou skutečně momenty, kterým je možné se zasmát. Jsou prostě dobré. Ale celkově má tahle kniha velmi povedené vedení příběhu. Ono v něm totiž nejde o nic jiného než o to, že se tým přesouvá do nové budovy - ta je vizuálně parádní - kde zjistí, že svět ještě skrývá spoustu tajemství a děsivých skutečností, které musí tým Ú.P.V.O. odhalit. Z jednoduchého stěhování se stane pořádně drsná záležitost, která má zase prvky Lovecrafta, pořádného sci-fi, ale také dobrého vztahového dramatu/komedie. Pro mě je tohle rozhodně zatím nejvyváženější kniha v sérii "Ú.P.V.O.".

"Ú.P.V.O. 4: Smrt" za mě získává rozhodně vysoké hodnocení, protože tuhle knihu jsem si nesmírně užil a hltal jsem každou její stránku. Myslím, že prospěl série John Arcudi, stejně jako jí svědčí Guy Davis. Tady jsem měl konečně pocit celistvosti, ale hlavně toho, že ten příběh drží pěkně pohromadě. Karty jsou rozehrány a všechno má svoje místo. Tohle mi také u předchozí knihy chybělo, i když si jsem skoro jistý, že kdybych se k ní vracel v rámci čtení celé série najednou, bude mě to bavit více a bude mi to dávat lepší požitek. Uvidíme, někdy bych to měl zkusit, protože celý nápad "Ú.P.V.O." je prostě skvělý a já bych ty příběhy měl milovat. Tak doufám, že i ty další budu.

Komiks "Ú.P.V.O. 4: Smrt" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky"
"Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky"
"Ú.P.V.O. 3: Žabí mor"

Žádné komentáře:

Okomentovat