2015-08-06

#974: Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior - 60 %

Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior (Bleach: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 140 až 149 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Rosa Rubicundior, Lilio Candidior" (latinský název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Růže červenější, lilie bělejší". České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Přemýšlím, jestli se jedná o nejslabší díl série, ale nakonec musím uznat, že úplně ne. Navíc má kniha "Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior" - parádní název, že? - jedno zajímavé specifikum, které ji dělá trochu odlišnou. Tímhle specifikem je skutečnost, že se kniha v podstatě obejde bez Ičiga. Není zde pořádně jediná scéna, kde by vystupoval, je zde pouze v takové kratší sekvenci, kdy jde o efekt na čtenáře a o pochopení toho, jak je silná vůle důležitá. Dějově ale není na Ičiga zaměřeno vůbec, a my se tak můžeme soustředit na jiné postavy. Takže ne, v téhle knize opravdu nedojde k tomu, že by se naplnila vaše potřeba po nějakém, alespoň dílčím závěru.

V hledáčku Tite Kuba se ocitly především dva souboje, které jsou velmi dobré a naplňují primární dění, jež se točí okolo toho, že Rukie už bude každou chvíli popravena. Tím prvním soubojem je bitva mezi Rukiiným bratrem a Rendžim, který se snaží Rukii zachránit proto, že Ičigo je stále ještě v tréninku a chce dosáhnout úplného vyvolání. Úplné vyvolání je mimochodem velmi důležitou součástí knihy a konečně se dozvíme, jak to vypadá, když se použije ve skutečném souboji. V podstatě to je něco, jako kdyby každý měl svou specifickou sílu, která se zhmotní, respektive, ono to tak opravdu je. A každá ta síla má specifickou podobu a specifické vlastnosti.

Úplné vyvolání je vlastně supermegasilná technika, kterou mohou bojující použít, ale neznamená to, že když ji použijí, tak také vyhrají. To se ukazuje v souboji Kenpačiho Zarakiho a dalších dvou velitelů, kdy úplné vyvolání je efektní a je vidět, že si s tím Tite Kubo vyhrál, aby to bylo čtenářsky zajímavé a napínavé. Přesto se neubráníte dojmu, že si chce jen natahovat svoji sérii, že se tím sám baví a doufá, že nápady, které jsou dostatečně akční, strhnou i čtenáře a nechají ho doufat, že v dalším díle už se opravdu stane něco zásadního, co ovlivní děj. A skoro by to vypadalo, že možná i ano. Protože Rukie už je na popravišti. Ale stejně si ještě budeme muset na nějaké to vyvrcholení počkat.

Kniha "Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior" není úplně špatnou, protože vás její souboje dovedou strhnout, ale asi nejvíce ze všech knih jsem zde měl pocit, že tohle je psáno a kresleno opravdu jen proto, aby zde bylo něco, co udrží čtenářovu pozornost, nikoli proto, aby čtenář dostal ten nejlepší možný příběh, v který může doufat. Takže pokud máte rádi hlavně souboje a o nic jiného vám nejde, tak je sedmnáctá kniha tím pravým. Pokud očekáváte trochu víc, budete muset ještě chvíli vydržet.

Komiks "Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"
"Bleach 16: Night of Wijnruit"

Žádné komentáře:

Okomentovat