2015-04-30

#904: Šinkl a jeho velká síla - 60 %

Šinkl a jeho velká síla (Le Grand Pouvoir Du Chninkel)
Vydalo nakladatelství Calibre Publishing v brožované vazbě v roce 2001. Souborně v originále komiks vyšel v roce 1988 u Casterman. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Na další komiks od pánů Van Hamma a Rosińského jsem se docela těšil, ale musím říct, že jsem k němu byl docela skeptický. Co by se mi mělo líbit na trpaslíkovi, který se ukazuje na obálce, jíž mimochodem vévodí černý hranol, který jako kdyby vypadl z "2001: Vesmírná odysea"? V konečném důsledku se ukázalo, že se rozhodně nejedná o neoriginální komiks, ale přece jen je to takový kus, který úplně neohromí. Hlavně to celkové pojetí a především poselství, které je příběhem řečeno, je takové... neuspokojivé.

Šinkl je malý tvor, jehož rasa funguje většinou jako rasa otroků, kteří jsou využíváni třemi různými frakcemi existujícími v popisovaném světě. Šinkl je malý, nehezký a dokonce ani není moc odvážný. Vlastně má celkem lidské vlastnosti, které jsou v celém příběhu hojně zastoupeny a akcentovány. Hlavní postavou je Šinkl jménem J'on. Ten se účastní velké bitvy mezi třemi národy a stane se, že náhodou přežije. Jenže nemůže jen tak utéct. Do cesty se mu staví velký levitující černý kvádr, který k němu mluví. Kvádr, který jasně dává najevo, že je třeba změnit svět, anebo bude zničen. Pokud není možné nastolit mír, je jen jedna jediná cesta. Hlas dává J'onovi jedinou možnost. Buď se on sám stane něčím jako prorokem a zachráncem, anebo už není naděje.

Tenhle příběh má skutečně téměř biblický rozměr a je více méně odvyprávěním prapůvodní mytologie trochu jinou cestou. Je zde patrná inspirace v náboženství a filosofii, ale stejně tak i v již uvedené "2001: Vesmírné odysee". Jean Van Hamme napsal scénář, který je dostatečně zajímavý, aby nenudil. Je zde humor, jsou zde lechtivé narážky a scény, navíc se pořád něco děje a prostředí je nápadité. Je to vlastně klasická výprava, jen taková hodně nejistá, protože nikdo vlastně neví, co je pořádně cílem. Ano, zachránit svět, ale jak vlastně?

Jean Van Hamme přišel s nápady, které by mu mohli jiní závidět. Jedná se o nápady dílčí, které jsou dány tím, koho všeho a co všechno J'on na své cestě potká. Je toho hodně a je to skutečně dostatečně nové na to, aby vás to zaujalo. Například setkání s Volgou je unikátní svým provedením, ale také svým přesahem, I když by to na první pohled mohlo vypadat pouze jako sexistická scéna, tak jednoduché to rozhodně není. Vlastně se mi docela líbí, že zde byla snaha o přesah, snaha přinést něco k zamyšlení, ale v tomhle případě mi to prostě nesedělo. Jako kdyby se Van Hamme snažil vytvořit něco myšlenkově velkého, ale nakonec přece jen zůstalo primárně u zábavného fantasy.
Francouzská, barevná verze

Komiks "Šinkl a jeho velká síla" vyšel v jedné knize a je to uzavřený příběh, což je dobře, protože si nemyslím, že zrovna tohle by mělo potenciál na to, aby se to vydávalo seriálově. Ale i původní vydání je v jedné knize, kde je celý příběh. Záměr je pochopitelný. Podívat se na zrození člověka trochu jinak a trochu se opřít do toho, co to vlastně znamená víra. Vytvořený svět je zajímavý, navázání na závěrečnou pointu také není špatné, ale pořád platí, že mé dojmy nejsou celkově až tak příjemné, spíše jsem měl pocit, že tu velkou myšlenku Van Hamme nakonec nenašel.

2 komentáře:

  1. Kdyz se rekne Rosinsky nebo Hamme,vzdy se mi vybavi prvni Thorgal,ktereho jsem cetl uz jako malej kluk. A ptz se mi ten pribeh dodnes moc moc libi,prislo trocha vzruseni,kdyz jsem ta jmena videl u dalsiho sesitu. Avsak,dle recenze nic moc,skoda ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četl jsem i názory jiných a ti mají jiný pocit, ale já si za svými slovy musím stát, tohle mě bohužel neoslovilo.

      Vymazat