2015-04-29

#903: Hra o trůny: Grafický román 3 - 75 %

Hra o trůny: Grafický román 3 (A Game of Thrones: Volume 3)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2014 jako "A Game of Thrones: Volume 3". České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Scénář: Daniel Abraham podle románu George R. R. Martina
Kresba: Tommy Patterson

Na trhu už máme i třetí knihu komiksové adaptace prvního dílu "Hry o trůny". Čeká nás tedy už poslední kniha, která by teoreticky měla vyjít letos. Pokud jste nečetli román, ani jste neviděli seriál, stále si myslím, že tohle je vhodný způsob, jak se s příběhem seznámit, protože tvůrci si dali skutečně záležet na tom, aby byla adaptace věrná a stála za to. Je napínavá, všechny intriky jsou zde dostatečně vysvětlené, a postavy samy o sobě jsou hodně zajímavé, a to i případně ve srovnání s jejich vizuální podobou v seriálu. Získáváte tak naprosto novou verzi, která je plně soběstačná a myslím, že vám bude stačit jako objevení světa a případně i jako jediná verze, kterou budete znát, pokud nejste ani na knihy, ani na seriály.

Třetí díl hodnotím poměrně kladně, protože i tentokrát mě bavil, i když jsem měl trochu problém se do něj dostat. Dovedu si představit, že by všechny čtyři knihy byly vydány v jedné velké sebrané knize. Nakonec to nebude mít zase o tolik víc stránek jako první kniha v románové podobě. I tak vás ale nakonec komiks dokáže vtáhnout, protože Patterson vykresluje postavy jako živé, navíc je ještě oživuje dobrý scénář založený na podle všeho dobrém základu Martinova románu. Třetí díl navíc díky tomu, jak eskalují jednotlivé události, získává ještě něco navíc například oproti předchozímu dílu, něco, co ho činí zajímavějším a temnějším. To, co se tady stane, to může mít skutečně dalekosáhlé důsledky, což se také předpokládá.

Vzhledem k tomu, že je nadále zaměřeno na neskutečně velké množství postav, není dost prostoru na to, aby každá skutečně zaujala, aby každá měla silný osud, anebo součástí jejího vyprávění byla skutečně silná scéna. Většinou se to však daří. Dany má svou silnou scénu, která je až překvapivě krutá, svou scénu má i Jon na severu, ale není to až tak překvapivé, nejvíce je však zaměřeno na Eddarda Starka - celkem logicky - a jeho osud, který tady teprve nabírá ty správné obrátky. A nejen jeho osud, jedná se vlastně o osud celého světa, který jsme doposud ve "Hře o trůny" poznali. V jediné scéně se daří zhroutit celý dosavadní řád s tím, že si uvědomujete, že celá první kniha románové série, je vlastně jen představením postav a úvodem k tomu, co bude následovat v dalších dílech.

Série intrik, která zde byla jen naznačena a byla v pozadí, se konečně dostává na povrch v události, která je náhodná. Anebo se tak alespoň jeví. Všechno může být ale přece jen ještě trochu jinak. Jak říkám, seriál ani původní román neznám, ale musím říct, že Martin rozhodně ví, jak rozehrát karty na více stolech a hrát s nimi tak, aby na všech vyhrál. Lidé, co byli pověřeni adaptací, se chopili svého úkolu vzorně a je vidět, že skutečně nešlo o nic jiného než převést román do co nejstravitelnější komiksové podoby. To se podařilo, i když mám pocit, že Tommy Patterson už toho měl místy dost a větší detaily už prostě ignoroval a ponechával některé panely přece jen méně precizně vykreslené. Osobně se mu nedivím, ale je to škoda. Někdy na mě kresba opravdu působila tak, že už ho to nebavilo, anebo nestíhal. Nadále jsem ale s komiksem poměrně spokojený, a i když mě fantasy v poslední době nebaví, tohle je připomínka toho, proč jsem měl žánr dříve hodně rád.

Komiks "Hra o trůny: Grafický román 3" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Egmont.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hra o trůny: Grafický román 1"
"Hra o trůny: Grafický román 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat