2014-12-05

#800: Batman: Smrt rodiny - 100 %

Batman: Smrt rodiny (Batman: Death of the Family)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 13 až 17 ve druhé řadě série "Batman" u nakladatelství DC Comics. Souborně v originále komiks vyšel jako "Batman: Death of the Family" poprvé v roce 2013 u DC Comics. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 449 Kč (brožovaná vazba) a 669 Kč (pevná vazba).

Scénář: Scott Snyder a James Tynion IV
Kresba: Greg Capullo, Jonathan Glapion a Jock

Když Tony S. Daniel sundal Jokerovi obličej v knize "Batman Detective Comics 1: Tváře smrti", myslel jsem si, že to bude právě on, kdo k příběhu něco přidá a zakončí ho. To se nestalo, protože Tony S. Daniel se místo toho rozhodl, že sérii málem zabije. Ale Batmana ve stejné době naštěstí psal Scott Snyder, který už v té době dávno ukázal, že má pořádný smysl pro skvělé příběhy. To se potvrdilo i tentokrát, když se rozhodl, že Jokera do dění vrátí, a to možná v jeho nejšílenější a nejskvělejší podobě, jakou kdy měl. Třetí kniha nové verze série "Batman" tak jen dokazuje, že Scott Snyder je skutečně jedním z nejnadanějších současných scénáristů, kteří dělají na mainstreamovém komiksu.

Scott Snyder udělal z "Batmana" pořádný psychologický komiks, což dokázal především knihou "Batman: Soví tribunál". V ní jsou neskutečné scény, které dokáží uchvátit. Pak následovala trochu, ale opravdu jen trochu slabší kniha "Batman: Soví město", kde se Batman konečně pořádně vypořádal se sovami, které zaútočily na město. Už obálka třetí knihy s podtitulem "Smrt rodiny" naznačuje, že od sov se posouvám zpět k Jokerovi, k Jokerovi, který byl připraven o obličej a celý rok se někde skrýval, nikdo o něm neslyšel, nikdo netuší, co celou dobu dělal, ale je jasné, že pokud se vrátil, bude to ve velkém. Scott Snyder se spolu s Gregem Capullem a dalšími přispěvateli postaral o to, aby se jednalo opravdu o návrat v plné parádě, protože jedině to si Joker i Batman zaslouží.

Pokud jsem napsal, že "Batman" je psychologickou sérií, kniha "Batman: Smrt rodiny" to jen potvrzuje. Scott rozjíždí Jokerovu skvělou hru, kdy nejen, že je nápaditý, ale tuto nápaditost propojuje s Batmanovou a Jokerovou historií, která je velmi dlouhá. Opět jsou zmiňovány klasické události, kdy my poznáme hlavně "Kameňák", který u nás vyšel. Scott Snyder se tak silně opírá o předchozí dění, ale na něm staví originální Jokerův příběh, příběh o jeho znovuzrození a o tom, že možná je z dvojice s Batmanem skutečně tím lepším, schopnějším. Ale jen možná. To už záleží na tom, co vás čeká v závěru.

Scott Snyder vás nenechá vydechnout, a to ani v krátkých příbězích, které jsou za každou z prvních čtyř kapitol. Kniha obsahuje celkem pět původních sešitů. V krátkých příbězích se opět řeší různé epizodky, které mají v každém případě vliv na hlavní dění, ve většině případů se pak jedná o kraťasy, které odhalují trochu více a pomáhají pochopit to, co se bude dít dál nebo co se dělo. Díky tomu vás pak celá kniha strhne a vy ji budete chtít dočíst okamžitě. Nebudete se chtít odrhnout a budete mít nepříjemný pocit smutku, když se budete blížit finále a pochopíte, že tahle jízda musí skončit. Jízda to totiž je! Kromě toho, že se Scott Snyder snaží o to, aby byl příběh napínavý, zajímavý, přece jen celkem komplikovaný, dává prostor i Gregovi a ten předvádí nádherné jednostránkové panely, které vás ohromí a ještě více strhnou. Tohle je prostě nejlepší mainstreamová kniha, která u nás letos vyšla.

Nakladatelství Crew má nos na to, co by mělo vydat, a rozhodně si z "The New 52" vybralo tu nejlepší možnou sérii, kterou DC Comics vydává. Scott Snyder se pomalu stává scenáristickou legendou, která nechce jen jednoduché příběhy, ale chce dát čtenářům něco pořádného, něco, co je chytne za vlasy a nemusí, ani kdyby křičeli. A čtenáři chtějí ještě víc. To je dobře. Ono ještě víc bude. Scott Snyder v sérii pokračuje a za rok (listopad 2015) by měla vyjít další kniha, která sleduje Batmanovy osudy právě prostřednictvím scénářů Scotta Snydera. Jsem zvědavý, jestli je autor schopen takhle kvalitně postupovat dál. Zatím dokázal, že Batman rozhodně není vyčpělá postava.

Komiks "Batman: Smrt rodiny" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Batman: Soví tribunál"
"Batman: Soví město"

4 komentáře:

  1. Do prdele, ted' se mi smazal celej komentář.

    Ahoj, pamatuješ si mě? Chtěl jsem navšítivt tenhle blog předtím, ale nějak mi nešel načíst.

    Proč u nás vůbec vydávaj ty ostatní dvě série? Ze všech komiksů, i těch s Batmanem, proč zrovna tyhle? Proč ne Batman: Black and White nebo Brubakerovu Catwoman? Bleh.

    OdpovědětVymazat
  2. Hele, to je dobrá otázky. Asi hlavně proto, že to jsou tak nějak ty hlavní série, alespoň podle jména. Ale třeba se to zlepší a vyjde u nás něco lepšího :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj chci se zeptat zda to navazují na soví město nebo soví tribunál

    OdpovědětVymazat