2014-12-08

#801: Malý princ a Gehomova planeta - 80 %

Malý princ a Gehomova planeta (Le Petit Prince 16: La Planète de Géhom)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 16: La Planète de Géhom", šestnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Audrey Bussi

Další "Malý princ" (už šestnáctý) a s ním i další planeta, na kterou se vydal. Nakladatelství Mladá fronta dál pokračuje ve vydávání tohoto komiksového seriálu, dál tak činí v pevných deskách, ve skvělé kvalitě papíru a barev, stejně jako i letteringu, který je opět bezchybný. Doufám, že se tahle série dobře prodává, protože ona si místo mezi všemi těmi komiksy, co u nás vycházejí, zaslouží. Možná neosloví tolik dospělé, ale pokud jde o děti, rozhodně je to komiks, který je možné jim doporučit, možná i raději než původní francouzský animovaný seriál. V komiksovém provedení ta představivost krásně vyniká a na omezeném prostoru je zde vše podáno tak, aby bylo snadné pochopit pravidla podivných a unikátních planet.

Tentokrát se Malý princ a Liška ocitnou na Gehomově planetě. Název sám o sobě nic neřekne, ale stačí říct, že planeta je vlastně obrovská krychle. Samo o sobě by tohle postačovalo jako dobrý nápad, na kterém by se dalo stavět, což také tvůrci udělali, ale oni šli přece jen o něco dál. Nevykašlali se na fyzikální zákony, ale přece jen se trochu vykašlali na gravitaci. Na hranaté planetě je totiž jeden velký problém. Můžete přepadnout přes hranu. Tady to opravdu nefunguje tak, že objedete celou planetu i hlavou dolů, ale jakmile přepadnete, tak prostě letíte volným prostorem kamsi do věčné hlubiny. A právě tohle se děje obyvatelům - jejich planeta se najednou začala otáčet, jako kdyby je chtěla shodit.

Tady se právě do popředí dostávají další nápady, které tvůrci měli, nápady spojené s tím, že i pro tuhle planetu je vytvořena vlastní mytologie. Jsou zde vynálezy, které by měly planetě pomoct, ale také lidé, kteří chtějí pomoct hlavně sobě a všechny ostatní ovládat. Samozřejmě, že za to může had, ale to už je prostě tradice a k "Malému princovi" to patří. Stejně jako to, že se Malý princ seznamuje s hodnými lidmi nebo jinými tvory a společně pak dosáhnou toho, že se všechno v dobré obrátí. Já vím, jak to zní, proto také komiks není tolik pro dospělé, a pokud, tak hlavně pro ty, kteří ocení neskutečnou imaginaci každého příběhu.

Díky tomu, jak je Gehomova planeta navržena, dochází k tomu, že příběh je velmi akční a vlastně docela děsivý. Co když někdo - třeba dokonce Malý princ! - přepadne přes okraj? Tímhle se skvěle docílí napětí a myslím, že tohle je prvek, který děti zaujme. Zaujal i mě, a proto ho také řadím k těm nejlepším příběhům, které byly v rámci série vydány. "Malý princ" je taková jistota, protože zde není číslo, které by bylo vyloženě zklamáním. Všechna si udržují svou vysokou úroveň a jako komiks pro děti ho nelze než doporučit.

Komiks "Malý princ a Gehomova planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat