2014-10-22

#768: Malý princ a Gargandova planeta - 70 %

Malý princ a Gargandova planeta (Le Petit Prince 15: La Planète du Gargand)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 15: La Planète du Gargand", patnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Diane Fayolle

Malý princ se s liškou vracejí již v patnácté knize, kterou pro nás opět připravilo nakladatelství Mladá Fronta. Vzhledem k tomu, že jsem se zatím moc českému vydání a jeho podobě nevěnoval, proč nezačít zrovna tím. Všechny díly vycházejí v pevných deskách, což je velmi příjemné a kniha se tak hned nemačká a neohne, navíc se to zase tolik nepromítlo ani na ceně knihy. 199 Kč je pořád cena celkem příjemná. Navíc se mi nikdy nepodařilo najít nějaké zásadní chyby v letteringu a v češtině, což je také zjištění, které je velmi dobré, protože vám nic nekazí požitek z četby. Kvalitní papír je pak už jen tou správnou třešinkou na dortu.

Chybou těchto komiksových knih s Malým princem je především to, že kostra je jasně daná a příběh je rozvržen na poměrně malý počet stran - čistých 46 stran komiksu - kde není zase tolik dialogů. Pro děti je tohle čtení vhodné, protože je zde dostatek obrázků, které jsou navíc nápadité, protože vycházejí z toho, jak je navržen každý nový svět, každá nová planeta, na níž se Malý princ se svou společnicí ocitne. Tahle fantazie dokáže zaujmout i dospělého, protože ani po patnácté se nestalo, že by nová planeta nudila, že by byla podobná jako některá předchozí. Tohle tvůrčí úsilí, které si jako daň vzalo různorodost příběhů, musí být oceněno tím, že ty planety budou kritikem i čtenářem vyzdvihovány jako zajímavé.

A co že je to ten Gargand? Anebo spíš kdo? Je to osoba, která žije na této planetě. Osoba, která má jedinečný význam, protože pouze ona může zasadit semínka, z kterých vyrostou stromy, jež jsou základem stability planety. Planeta se totiž skládá z jednotlivých desek, které pohromadě drží pouze díky kořenům vysazených stromů. Planeta má dvě slunce, a když se tato dostanou do zákrytu, všechny stromy pomřou. Gargand pak musí vhodit semínka do připravených trubic a musí to navíc stihnout do chvíle, než se slunce na obloze opět rozdělí. Je jasné, že tohle není práce pro každého, a tak se velmi pečlivě - prostřednictvím závodů - určuje, kdo bude novým Gargandem. Malý princ se na planetě objevuje právě ve chvíli, kdy se takové závody konají,

No musíte uznat, že tomuhle fantazie nechybí. Díky tomu si kniha drží standard série. Samozřejmě se nemusíte bát, že byste se zde nesetkali s Hadem a černými myšlenkami, to už k tomu prostě patří. Dokonce mi přijde, že se podařilo udržet celkem zajímavou zápletku a navíc zůstala kniha také dostatečně akční. "Malý princ a Gargandova planeta" je tak dalším výborným příspěvkem do série, která má stále potenciál, aby dalším a dalším dílem zaujala stávající, ale i nové čtenáře. Na jednotlivých příbězích je příjemné i to, že se dají číst samostatně a není zde nutnost znalosti knih předchozích. Návaznost je zde v podstatě minimální. I nový čtenář tak může začít třeba právě číslem patnáct.

Komiks "Malý princ a Gargandova planeta" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat