2014-09-22

#746: Gravitation: Přitažlivost 1 - 50 %


Gravitation: Přitažlivost 1 (Gravitation 1)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Gravitation 1" v roce 1996. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Já vím, že jsem tenhle komiks už v minulosti četl, ale nějak jsem si nedokázal vzpomenout, o čem vlastně je, tedy kromě toho, že se jedná o shonen-ai, tedy velmi specifický styl mangy, který nemusí být pro každého úplně snesitelný. Shonen-ai (shounen-ai nebo také šónen-ai, apod.) je označení pro takové příběhy, kde se popisuje láska mezi dvěma chlapci. Tohle rozhodně není něco, co by mělo zaujmout každého. Snažím se nemít předsudky, navíc mě manga zajímá a tohle je rozhodně něco, co jinak moc neuvidíte, alespoň ne v této romantické formě. Většinou se bude jedna o dramata o životě, ale Japonci tohle berou jinak a vytvořili skutečně soběstačný subžánr. "Gravitation" je dostatečným příkladem toho, jak tento subžánr vypadá, a to se všemi svými klady i zápory.

"Gravitation" je celkem dvanáctidílná série, která u nás vyšla v celé své šíři, tedy všech dvanáct svazků. Vzhledem ke slevám, které ZonerPress měl, jsem neodolal a koupil jsem si celou sérii, abych si připomněl, jaké to vlastně bylo, o čem to bylo, a jestli to vlastně stojí za čtení i někomu jinému, než pouze těm, kteří mají tento specifický typ mangy rádi. Docela jsem se bál toho, jaké to bude, ale není se moc čeho obávat. Pokud očekáváte červenou knihovnu, skutečně to takové je a nic moc jiného zde nenajdete. Je to zajímavé - alespoň prozatím - pouze tím, že je zde láska mezi dvěma chlapci, nikoli láska heterosexuální, jak jsme obvykle zvyklí.

Co se ale na první pohled musí komiksu nechat, autorka přistupuje ke komiksu a k celému příběhu naprosto přirozeně, což může být pro toho, kdo se se žánrem setkává poprvé, trochu nečekané. Tohle je ale potřeba brát přesně tak jako autorka, alespoň pokud se týká nějakého zrovnoprávnění. Když budeme takový příběh přijímat přirozeně, možná se některým lidem bude žít trochu snáz. Bohužel tohle je asi jediný aspekt, který mě na prvním dílu skutečně zaujal. Příběh je jinak celkem banální a jde zde o osudové setkání dvou mladých mužů. Šuiči je takový mladý zmatkař, který se do všeho hrne po hlavě a většinou nabourá. Je docela nejistý, ale ví, co chce - kariéru muzikanta. Jenže pak se mu do cesty dostane Eiri a Šuičiho život se změní.

V prvním dílu se tak setkáváme s postavami a poznáváme, jaké jsou a jaké asi budou mít postavení v celém příběhu. Není to však úplně něco, co by vás dokázalo navnadit na další díly, ale nelze upřít, že je zde humor, který může někoho bavit. Mě zrovna docela baví a je to něco, co mě přimělo, abych knihu dočetl a následně se někdy pustil do další. Když už mám doma celou sérii, asi by bylo záhodno, abych se jí někdy celou prokousal a něco sem o jednotlivých dílech napsal. "Gravitation" pro čtenáře může být někdy zajímavý experiment, který trochu přiblíží další možnosti toho, o čem je možné psát. Bavit vás to bude ale hlavně v případě, že máte rádi sladkobolnou romantiku s ujetým humorem.

Žádné komentáře:

Okomentovat