2014-09-19

#745: Zlobivé sny - 35 %

Zlobivé sny
Vydalo nakladatelství RandO v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v časopisem "Selen" a "Blue". České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 130 Kč.

Scénář: Marco Turini
Kresba: Marco Turini

První zklamání, které se v případě této knihy, anebo spíše sešitku, dostavilo, bylo z toho, že je to rozměrově poměrně malá knížka, a to jak do počtu stran, tak i co se rozměrů jako takových týká. Ale tak když se zase podíváte na obálku, tak máte pocit, že je před vás postaveno něco, co bude stát za to. A ta obálka rozhodně za to stojí. Bohužel popisované zklamání není označované jako první náhodou, ale proto, že další zklamání následovala ve chvíli, kdy jsem se pustil do čtení a zjistil jsem, že tohle je prostě jen knížečka, která sází na to, že o Marca Turiniho je zájem. On má skvělou kresbu, ale v tomhle případě se sešlo několik faktorů, které určují to, že knížečka prostě nemůže fungovat. A to ani v případě, že jako bonus dostanete sedm sexy barevných krasavic, které ještě nebyly publikovány. Tohle Marcovi jde, ale pořád je to jen bonus k tomu hlavnímu.

A co je tedy ten hlavní obsah? Tím je celkem šest krátkých, černobílých komiksů, které mají jedno společné téma - erotiku. Jedná se o krátké povídky, které jsou podle všeho uměleckým zpracováním snů, které někteří muži - a možná nejen muži - prostě mají. Když se na to člověk podívá - a hlavně díky tomu, že je to kresleno Marcem Turinim - člověk celkem snadno uvěří, že tohle opravdu mohou být sny. Většinou i příjemné. Marcovy ženy jsou pořád neskutečně sexy, i když jsem se celkem dost často setkával s jedním problémem - musel jsem si dost domýšlet, jak moc sexy vlastně jsou. Proč? Tak na vině je hned několik faktorů.

Tím prvním faktorem je skutečnost, že se jedná o kresbu, která je prováděna jen černou a v některých panelech prostě krása zaniká. Druhým problémem, a výrazně větším, je skutečnost, že komiksy byly původně vydávány stripově a podle všeho v menším formátu. Nakladatelství chtělo čtenáři dopřát trochu lepší zážitek z větších obrázků a nejspíš i trochu zaplácnout prostor zvoleného formátu, ale to se nakonec projevilo jen v tom, že hodně tahů je rozostřených. Je to velká škoda, protože nevyšel ani smysl zvětšení - dopřát čtenáři více. Detaily se zde nadále naprosto ztrácejí, což je velká škoda, neboť to při takové velikosti kresby vypadá téměř až nedodělané.

Mrzí mě, že musím na knihu nakladatelství RandO psát negativní kritiku, protože nakladatelství fandím, ale "Zlobivé sny" jsou sem tam sice sexy, ale ani jeden sen není nijak zásadně nápaditý a v některých případech dokonce chybí i nějaká údernější pointa, která by to celé podtrhla. Nemluvě o tom, že taková "Gianna" je jen souborem různých - ne až tak jiných - pohledů na jednu ženu, která se jen různě natáčí. Ano, Marco Turini pořád kreslí, respektive kreslil ženy (komiksy jsou z 90. let), které jsou velmi krásné, ale nějak tomu chybí něco více. "Zlobivé sny" se pak stávají jen takovou jednohubkou, která ale ani nijak moc nezpříjemní váš den, anebo spíše noc, vzhledem k tématu celé sbírky. Osobně jsem se na tuto sbírku docela těšil, ale to, co jsme nakonec dostali, je neuspokojivé.

Komiks "Zlobivé sny" si můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství RandO.

Žádné komentáře:

Okomentovat