2014-08-20

#723: Berlín 1: Město kamene - 80 %

Berlín 1: Město kamene (Berlin: City of Stones)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako sešity 1 až 8 série "Berlin". Souborně vyšlo jako "Berlin: City of Stones" v USA v roce 2000. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Lutes
Kresba: Jason Lutes

Když jsem si tak říkal co si vzít na víkend za četbu, tak mě napadlo, že bych mohl zkusit ten "Berlín", co mi nějakou dobu leží na stole a práší se na něj. Vzal jsem si s sebou jen první díl, abych toho nepřečetl moc najednou, a docela jsem se divil, jak je možné, že se mi vždycky pletou do cesty knihy, které mě tematicky zajímají. Tak ono to může být i tím, že toho přečtu dost a pravděpodobnost se tak zvyšuje, ale na druhou stranu, doma mám spoustu komiksů, které jsem ještě nečetl. Přesto jsem sáhnul právě po "Berlínu" v době, kdy mě téma nacistického Německa a nástupu moci nacistů zajímá. Nevěděl jsem, o čem "Berlín" je, a on primárně není pouze o nacistech, ale o to více mě pak příběh vtáhnul.

Německo, předválečné mám na mysli, je zajímavou zemí, na které je vidět, jak zde postupně rostla nenávist k určitým skupinám lidí a samozřejmě také odhodlání udělat všechno pro člověka, kterému se nakonec podařilo Německo vyvést úspěšně z hospodářské krize. O Hitlerovi se v podstatě skoro nemluví, jen jednou je jeho jméno zmíněno v pozdravu, který i dnes děsí svět natolik, že je nevhodné se jím kdekoli prezentovat, alespoň pokud to není pro umělecké záměry. Jason Lutes se chopil příběhu takovým způsobem, že právě odhlédl od zajímavých historických postav, tedy těch známých, a raději se dívá na jednotlivé figurky, které tvoří Berlín v letech 1928 a 1929 s několik flashbacky o deset let dříve.

Jason Lutes u nás není nijak známým autorem, protože jediné, co od něj v České republice vyšlo, je právě "Berlín", a to ve dvou svazcích. Nejedná se však o kompletní příběh, protože se předpokládá, že by měl autor vytvořit celkem 24 sešitů, přičemž ve dvou českých souborných vydáních je jich jen 16. Bohužel Jasonova tvorba se trochu zasekla a on zatím vytvořil jen 18 sešitů, takže na třetí díl si určitě chvíli počkáme. Nic to však nemění na to, že první kniha je rozhodně kvalitní, ač jsou zde aspekty, které mohou být pro čtenáře trochu problematické a které trochu srážejí celkový dojem z knihy.

Tím hlavním problémem je skutečnost, že se bude čtenář v některých kapitolách prostě ztrácet a nebude mu jasné, o jakých postavách je vyprávěno, koho vlastně sleduje. Těch postav je moc, jako kdybyste skutečně sledovali život celého města, nikoli pouze život konkrétních hrdinů. Ano, jsou zde samozřejmě postavy, které se objevují znovu a znovu, a ono jich nakonec není tolik, ale přesto sem tam nebudete vědět, na koho se vlastně díváte. Na jednu stranu je to dáno tím, že se lidé jinak oblékají, mají pokrývku hlavy, ač ji předtím neměli, což parádně zachycuje skutečný život. Na druhou stranu je to trochu problém, pokud se v tom máte vyznat.
Jason Lutes na fotografii

Je možné to přičíst kresbě. Na jednu stranu je to kresba naprosto úžasná, rozhodně inspirovaná čistou linkou, protože přesně taková je, i když Jason si rozhodně neodpustí nějaké to šrafování, které celkovému dojmu však dokonale sedne. Aby to nevypadalo, že bych chtěl kresbu začít kritizovat. Ona je skvělá, a taková stránka 24 vám to dokáže měrou vrchovatou, ale právě díky čisté lince a skutečnosti, že zde nejsou žádné barvy, se některé postavy mohou stát zaměnitelnými. Komiks však zůstává na první pohled neskutečně věrným. Neověřoval jsem si historická fakta, tedy ne všechna, ale z tohoto díla na vás skutečně dýchne atmosféra doby a místa. Architektonické zachycení je pak nádherné a opět se ukazuje, že fotorealistická kresba není všechno. Černá dělá svoje.
Jason Lutes na autoportrétu

"Berlín 1" je komiks, který mě rozhodně mile překvapil, i když musím říct, že jeho přečtení bylo dobře načasované. Nic to však nemění na tom, že Jasun Lutes dokáže skvěle zachytit lidské životy, a to figurální formou, kdy se neustále přeskakuje od jedné postavy ke druhé. Všechny životy jsou však vykreslovány výborně, ať to jsou životy, které jsou ovládány politickým smýšlením, vlastními uměleckými snahami, anebo jen životy, které se snaží uchytit a udržet v době, která jednoduše některým přála více než jiným. Druhého dílu se nemohu dočkat, a tak recenzi můžete čekat brzy.

Komiks "Berlín 1: Město kamene" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat