2014-07-04

#679: Batman: Temné vítězství II - 65 %

Batman: Temné vítězství II (Batman: Dark Victory 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 8 až 14 minisérie "Batman: Dlouhý Halloween" u DC Comics. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale

Tak nám skončil další velký Batmanův příběh, příběh, kde se to doslova hemžilo gangstery a hlavně klasickými padouchy, s nimiž tahle komiksová legenda bojuje už více jak sedmdesát let. Batman odhalil vraha, který se skrýval za dalšími svátečními vraždami a překvapivě se nejednalo o tu samou osobu jako v případě předchozích dvou knih "Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II". Dokonce ani Calendar Man nevraždil. Ale to vlastně vůbec nevadí, protože když budete časem na oba příběhy vzpomínat, jednoznačně vám splynou.

Batman je stejně jako v knize "Batman: Dlouhý Halloween II" v plném vyšetřování. Někdo zabíjí lidi a on prostě neví, kdo to může být. Má podezření, protože do hry se nám vrátil Harvey Dent, vlastně Two-Face, ale je on opravdu Svátečním vrahem 2? Anebo má Batman jen zamlžený úsudek, protože jeho samotného děsí, že je zde znovu někdo, koho není schopen odhalit, aniž by byla zabita další spousta lidí?

Tentokrát má Batman ještě o něco větší problém. Vrah si bere na paškál policisty. Když zemře policista, lidé to celkem řeší. Nejen samotní policisté, ale i veřejnost. Zabít policistu? To už je ve městě něco hodně špatně. Tlaky na vyšetřování by měly být silné, nesnesitelné. Tohle zde naprosto chybí. Jako kdyby Batman i Gordon vyšetřovali v konzervě, tlak na ně není nijak patrný, vychází pouze z nich samotných a z toho, že cítí vlastní neschopnost a neví, co mají udělat, aby případ co nejrychleji uzavřeli. Je to trochu škoda, protože více do toho začlenit veřejné mínění, to by zase nemusel být až takový problém. Příběh by měl i větší hloubku.

Takhle dostáváme poměrně luxusní balení, v kterém se nám předvádí celá plejáda padouchů a hrdinů. Pravda, těch hrdinů zase tolik není. Člověk má pořád pocit, že jsou v menšině, ale copak Batman není superhrdinou, který si dokáže poradit s přesilou superpadouchů? Jeho vítězství pak vypadá ještě mnohem významněji, ještě ohromněji. Sice to bylo hezké, ale Loeb má jeden velký problém. Opakuje se. "Batman: Ticho I“ a "Batman: Ticho II", "Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II" a nyní i "Batman: Temné vítězství I" a "Batman: Temné vítězství II" jsou příběhy, které si jsou atmosférou i dějem velmi podobné a spokojí se s využíváním stejných nástrojů, jak v příběhu, tak i ve vykreslení Batmanova světa. Co fungovalo jednou, bude fungovat i nyní. Jak jednoduché a vhodné alibi.

Tim Sale odvádí stále skvělou práci. Na jeho kresbě se nedá poznat, že by se jakkoli zhoršovala, což se může u některých tvůrců projevit, pokud mají pocit, že kreslí příběh, který není úplně tak výborný. Jak se zdá, Timovi se tohle nestalo a Jephovi naprosto věří. Nutno říct, že i díky Timově kresbě je komiks ještě podobnější knihám "Batman: Dlouhý Halloween I" a "Batman: Dlouhý Halloween II". Přesto je zde pořád patrná kvalita a nejedná se o úplně tuctový batmanovský příběh. Navíc bych řekl, že pointa stále dokáže překvapit.

Komiks "Batman: Temné vítězství II" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Batman: Temné vítězství I".

Žádné komentáře:

Okomentovat